E-parakstam šogad paredz 100 tūkstoš jaunu lietotāju • IR.lv

E-parakstam šogad paredz 100 tūkstoš jaunu lietotāju

45
Foto: Aigars Eglīte, F64

LVRTC jaunajā portālā e-parakstam mazākas izmaksas, plašāka pieejamība

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) otrdien atklāj jaunu virtuālā elektroniskā paraksta (e-paraksta) portālu www.eparaksts.lv, ar kuru samazinātas tā izmaksas un izmantošana padarīta ērtāka, informē LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

LVRTC e-parakstam prognozē līdz 100 tūkstošiem jaunu lietotāju līdz šī gada beigām, vēsta aģentūra BNS. Kā virtuālā e-paraksta jaunās versijas priekšrocības Bokta min naudas un laika ietaupījumu, drošu un ērtu tā lietošanu un glabāšanu.

Kopš 2009.gada 1.jūnija LVRTC ir pārņēmis visas sertifikācijas pakalpojumu, tostarp e-paraksta uzturēšanas saistības no kompānijas "Latvijas Pasts" (LP) un kļuvis par oficiālo šā pakalpojuma sniedzēju. E-paraksta projekta izstrādē LVRTC investējis 190 000 latu, vēsta biznesa portāls Nozare.lv.

Lai lietotu jauno e-parakstu, nebūs vajadzīgas viedkartes, īpašas ierīces un programmatūra, par nepilniem septiņiem latiem gadā varēs parakstīt neierobežotu skaitu dokumentu, informē Bokta. E-paraksts nodrošināšot ērtu un tiesiski saistošu komunikāciju ar Latvijas valsts institūcijām, bankām, telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem, līgumu slēgšanu uzņēmējdarbības vidē vai oficiālu saziņu ar ES institūcijām Briselē.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas prezidente Signe Bāliņa skaidro, ka šāds tehnoloģiskais risinājums veicināšot gan elektroniskā paraksta lietošanu, gan arī e-vides attīstību Latvijā kopumā. Grāmatvedības pakalpojumu kompānijas "Euroaudit" vadītājs Jānis Pikmanis atzīst – lai arī apmierināts ar pašreizējo elektronisko parakstu, tomēr jaunā interneta e-paraksta versija esot daudz vienkāršāka un lietotājam draudzīgāka. SIA "Konekesko Latvija" valdes priekšsēdētāja Antra Spickus uzsver, ka līdzšinējo e-paraksta lietošanas procesu sarežģīja laiks zīmoga iegūšanai, jo vairākkārt nācies doties uz ''Latvijas Pastu''.

Jaunā e-paraksta izmaksas ir zemākas nekā lētākajam pasta sūtījumam Latvijas teritorijā, informē Nozare.lv. Viena parakstīšanas reize maksā 29 santīmus, 20 parakstīšanas reizes – 2,90 latus. Iespējams iegādāties neierobežotu e-prakstu skaitu līdz gada beigām par 6,99 latiem. To var lietot no jebkuras ierīces, kam pieejams interneta pieslēgums, proti, datora, planšetdatora vai viedtelefona. Dokumentu elektroniska parakstīšana tiek veikta pāris minūšu laikā, un adresāts dokumentu saņem pa e-pastu.

Autentifikācija e-paraksta mājaslapā notiek ar bankas lietotāja numuru un kodu karti vai kodu kalkulatoru. Pašlaik tas iespējams "Swedbank", SEB un "Citadeles" klientiem. Portālā autentificēties var arī esošie e-paraksta lietotāji, izmantojot viedkarti. Dokumentu parakstīšanai lietotājs izmanto PIN kodu, ko saņem e-paraksta saņemšanas brīdī, un paša radīto paroli.

E-parakstam pieteikties var LVRTC klientu apkalpošanas centros, kas sadarbībā ar valsts aģentūru "Kultūras informācijas sistēmas" izvietoti 60 bibliotēkās visā Latvijā. Piesakoties līdzi jāņem pase un pieteikuma anketa, ko var aizpildīt un izdrukāt mājaslapā "www.eparaksts.lv" vai uz vietas bibliotēkā. Pēc tam visa darbība notiek, autentificējoties portālā. Paralēli jaunajai e-paraksta tehnoloģijai arī turpmāk varēs iegādāties un izmantot e-paraksta viedkartes.

Likumisko fonu e-paraksta lietošanā Latvijā nosaka Elektronisko dokumentu likums. Tas paredz, ka elektroniski parakstīts dokuments jāpieņem jebkurai valsts institūcijai. Arī divu pušu elektroniski parakstīts dokuments citām pusēm ir jāpieņem kā spēkā esošs.

LVRTC ir Satiksmes ministrijas pārraudzīts valsts uzņēmums, kas sniedz elektronisko sakaru pakalpojumus Latvijā. Tas nodrošina telekomunikāciju risinājumus mobilo sakaru, interneta un telekomunikāciju operatoriem un valsts institūcijām. LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators valstī.

Komentāri (45)

disassociative 01.02.2011. 14.58

Izmantot banku ārējiem pakalpojumiem jau šobrīd ir ļoti ērti. Jau sen vairs neatceros nevienu papīra kvīti ne LMT, ne Latvenergo, ne nekustamo īpašumu nodokļa apmaksai. Normālas pasaules normāls risinājums. Ja e-paraksts arī tiek izmantots caur banku, kur ir kodu kalkulators, pieļauju, ka tas varētu būt salīdzinoši droši. Es laikam pamēģināšu gan.

+5
0
Atbildēt

1

    bekijja > disassociative 21.02.2011. 22.48

    Tieši tā e-paraksta sistēma darbojas Dānijā. Un ir ļoti ērta lietošanā. Piebildīšu, ka bez maksas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Aiva Kalniņa 01.02.2011. 19.11

eParaksts glabāsies centralizēti, bet nevis uz servera, bet gan uz specializētas iekārtas, ko pat nevar nobackupot un kuras drošības līmenis ir EAL4+. Pat ja hakeris šo dzelzi fiziski aizstieptu kaut kur, neko iesākt viņš nevarētu. Ja lietotājs nozaudēs savu PIN kodu, būs jātaisa jauns paraksts, jo arī LVRTC tam klāt netiks un atjaunot nevarēs. Respektīvi ar drošību no ši viedokļa viss ir kārtībā. Ja izmantosiet google, tad atradīsiet arī ko nozīmē tas EAL4+ drošības līmenis. Tātad lai tiktu pie e-paraksta izmantošanas jālieto banklinks ar banku autorizāciju (kodu kartes un kalkulators) un tad jāizmanto 8 zīmju pinkods un tikai tad varēsiet savu dokumentu izprocesēt caur iekārtu, kas piešķirs parakstu. Privātā atslēga nekad nepamet chipu līdzīgi kā viedkartes gadījumā. Savukārt PINs tiek aizsargāts ar SSL tuneli.

+3
0
Atbildēt

6

    Aiva Kalniņa > Aiva Kalniņa 02.02.2011. 10.49

    Acīmredzot mēs runājam par dažādām iekārtām. Mūsu gadījumā backupot nav iespējams. Sertifikāts neglabājas uz HDD, tas glabājas chipā atsevišķā konteinerī.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aiva Kalniņa > Aiva Kalniņa 02.02.2011. 11.07

    Paskatījos sīkāk. :-) Tātad HDD atrodas aiz chipa un nobackupot to tiešām var, bet tā kā tas ir sašifrēts, tad izmantot īsti nevar un tā kā auditētais drošības līmenis ir tāds pats kā kartei, tad domāju, ka risinājums faktiski nedrošāks nav. Par datu aizsardzību joprojām rūpējas hw chips.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > Aiva Kalniņa 02.02.2011. 12.27

    Nu ir skaidrs ka bankas kodu karte man ir jāizmanto tikai tajā reizē, kad es vēlos iegūt šo e-parakstu. Pēc tam jau viss notiek vairs neizmantojot bankas kodus, bet ar e-paraksta “personīgo” PIN. Par drošības līmeņiem es nešaubos, jo domāju ka tas nav mazāks kā banku sistēmā. Pie kam manā datorā ir divi OS, Windows7 un Ubuntu, palaižot datoru es izvēlos ar kuru strādāšu, restartējot to varu nomainīt. Es vispār atteiktos no Windows, bet man ir problēmas ar darbu terminālī, tāpēc Windows es izmantoju tām ierīcēm, kuras ar Ubuntu neprotu palaist.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    jeers > Aiva Kalniņa 02.02.2011. 12.48

    Ssl tuneli var aizvietot ar savu un hash uz parakstīšanu iedot citu. Kamer vien fiziski privātā atslēga neatrodas pie lietotāja ir iespējama identitātes zādzība. No manis tiek prasīta bezgalīga uzticēšanās Lvtrc :-) tās pašas kura saistās ar neseniem kriminālprocesiem pret vadošām amatpersonām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    elinafbi > Aiva Kalniņa 02.02.2011. 14.03

    > Respektīvi ar drošību no ši viedokļa viss ir kārtībā.
    Labi, paldies. Un mans jautājums par failu augšupielādēšanu (sk augstak) – kā ar šo lietu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Aiva Kalniņa 01.02.2011. 20.17

    Paldies par informāciju. Mani tas nomierina. Tā ir pilnīgi pietiekoša drošība.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

elisabeth_ipsos 01.02.2011. 14.14

Mans skatījums uz e-parakstu un to praktisko pielietojumu ir nedaudz savādāks. Ir prieks, ka tagad pa lētu naudu un bez lieliem sarežģījumiem varēs elektroniski parakstīt dokumentus, taču man daudz svarīgāks jautājums ir, vai ar e-paraksta palīdzību nav iespējams uzlabot pašreizējo vēlēšanu sistēmu un paplašināt tiešās demokrātijas institūtu Latvijā. Vot, tas būtu kaut kas inovatīvs un noderīgs visai Latvijas sabiedrībai!

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu