Kafejnīcā dzimusī rūpnīca • IR.lv

Kafejnīcā dzimusī rūpnīca

4
Zn Metāls valdes locekļa Arta Nilles agrākā karjera: puķu tirgošana Ļeņingradā, lietotu auto vešana no Vācijas, autokapsētas, mobilo tālruņu tirgošana un restorāni.

Viņi saimniekoja operas kafejnīcā, taču nolēma, ka spēj vairāk, un uzbūvēja jaunu rūpnīcu. Jau pirmajā darba gadā tā iekaroja gandrīz pusi cinkošanas tirgus Latvijā 

Eiropas Savienībā ar tās aptuveni 500 miljoniem iedzīvotāju ir 500 tērauda cinkošanas rūpnīcu. Tātad pa vienai uz miljonu iedzīvotāju. Tieši šie aprēķini 2003.gadā kalpoja par atspēriena punktu pieciem puišiem – Artim Nillem, Jānim Deglavam, Jurim Zicānam, Arnim Grantam un Viesturam Tēraudam, kas pirms tam bija izveidojuši savu uzņēmumu, uzvarējuši konkursā un ieguvuši tiesības saimniekot Latvijas Nacionālās operas kafejnīcā. 

«Mēs ne tikai saimniekojām, bet arī paši strādājām par bārmeņiem, draudzenes par oficiantēm, tomēr bija sajūta, ka mūsu potenciāls ir lielāks par vienu kafejnīcu,» atceras Zn Metāls valdes loceklis Artis Nille. Tobrīd Latvijā oficiāli skaitījās 2,3 miljoni iedzīvotāju. Meklējot perspektīvu biznesa nišu, viņi secinājuši, ka uz diviem miljoniem ir tikai viena cinkotava – dāņu koncerna Herning Varmforzinkning meitasuzņēmums Baltic Zink Tehnik. Tāpēc nereti Latvijā ražotās tērauda detaļas vestas cinkot pat uz Poliju. «Tātad tieši vienas cinkotavas trūka,» smejas Artis. 

Tagad, pēc trīsarpus darba gadiem, strādājot uz maksimālās jaudas robežas, Zn Metāls dienā nocinko ap 50 tonnu tērauda jeb vairāk nekā pusi no Latvijas tirgus produkcijas. Varētu vēl vairāk. Tāpēc Ziemassvētkos paredzēts sākt rekonstrukciju, sešus miljonus eiro vērtajā uzņēmumā investējot vēl 600 000 eiro, lai ievērojami palielinātu ražošanas apjomu, kļūstot par vienu no lielākajiem tirgus spēlētājiem Baltijas valstīs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu