Zatlers anonīmi publiskotā audioierakstā paredz valdības krišanu martā • IR.lv

Zatlers anonīmi publiskotā audioierakstā paredz valdības krišanu martā

100
Valdis Zatlers koalīcijas pārrunās. Foto: Edijs Pālens, LETA

ZRP ieraksta autentiskumu nenoliedz, tās bijušas partijas iekšējās debates

Kāda anonīma “labvēļa” publiskotā audioierakstā Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis eksprezidents Valdis Zatlers paredz, ka kopā ar nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) veidotā valdība varētu krist nākamā gada martā, savukārt jau maijā valdība tiktu veidota ar patlaban opozīcijā esošo “Saskaņas centru” (SC).

ZRP ieraksta autentiskumu nenoliedz, uzsverot, ka tās bijušas vien partijas iekšējās debates, nevis rīcības plānošana, ziņo LETA.

Publiskotā uzrunas fragmenta iesākumā Zatlers uzsver, ka “mums ir uzdevums izveidot valdību”, kam esot iespējami divi scenāriji, “jums patīk tas vai nepatīk”. “Pirmais scenārijs ir tāds, ka mums ir nacionāļu valdība, kura krīt martā, un kā alternatīva mums pēc tam ir valdība ar “Saskaņu” maijā,” sacījis Zatlers.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc šai valdībai būtu jākrīt, Zatlers atbildējis: “Esiet droši!” Politiķis paudis viedokli, ka Latvijas valdības krišana notikšot uz Krievijas prezidenta vēlēšanu fona, proti, Krievijas prezidenta vēlēšanām sekošot krievu nacionālais pacēlums, kas tiks kurināts. “Būs vajadzīgs ārējais ienaidnieks. Nav nekas labāks kā maza fašistiska valdība, kaimiņu valdība. Esam reāli. Jā, jā, nebaidieties, nokritīs. Tā kā mēs viņu tagad taisām, nokritīs,” sacījis politiķis.

Kā otru scenāriju Zatlers apskata lielāku koalīciju ar SC. Ja tā nepildītu solījumus, kas doti, tā tiktu gāzta. “Mēs šo valdību gāžam tāpēc, ka mēs nevaram atļauties pildīt solījumus,” scenārijus iezīmējis Zatlers.

ZRP pārstāve Daiga Holma aģentūrai LETA skaidroja, ka audioierakstā dzirdamā runa ir no tolaik topošās ZRP frakcijas iekšējās apspriedes, krietnu nedēļu pirms 11.Saeimas pirmās sēdes. Sanāksmē tikusi modelēta un apspriesta tālākā notikumu gaita valdības veidošanā.

“Tajā nekādas konkrētas rīcības netiek plānotas, tā vietā tiek iezīmēti teorētiskie notikumu attīstības scenāriji ilgtermiņā,” norādīja Holma.

Pēc ZRP pārstāves teiktā, ierakstā esot dzirdams, ka Zatlera skaidrojumā tiek paustas bažas, ka valdība ar nacionālo apvienību varētu kalpot kā ērts mērķis iespējamai asai ārpolitiskai kritikai, kā arī paustas bažas, ka šo valdību varētu saļodzīt pasākumi 16.martā. Tāpat arī ticis norādīts – ja plašākas koalīcijas scenārija gadījumā trešais iespējamais koalīcijas partneris – SC – nepildīs dotos solījumus, valdība nevarētu pastāvēt.

“ZRP uzskata, ka daudz būtiskāks par šī audioieraksta saturu ir fakts, ka šis ieraksts, kas veikts iekšējā darba apspriedē, kurā piedalījās vien valdes locekļi un ievēlētie deputāti, precīzi demonstrē atšķēlušos deputātu lojalitāti pret partiju un tās priekšsēdētāju,” norādīja Holma. Šī ieraksta veikšanas fakts būtībā lieku reizi pierādot, ka atšķelšanās un Zatlera kompromitēšana bijusi plānota jau krietni pirms sešu deputātu demarša. ZRP nešauboties, ka “demokrātijas trūkums” kalpojis tikai kā ērts aizbildinājums, jo ieraksta saturs lieliski parādot, ka lēmumu pieņemšana un iespējamu scenāriju modelēšana partijā notikusi atklātā diskusijā starp valdi un frakciju.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (“Vienotība”) pirmdien pēc koalīcijas partneru sanāksmes sacīja, ka publiskotais ieraksts apspriests arī koalīcijas sanāksmē.

“Ir grūti pašreiz vērtēt, kādā kontekstā šis audio fails ir bijis. Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka tas ir bijis brīdī, kad apspriesti dažnedažādi koalīcijas modeļi, bet jebkurā gadījumā šodien no Zatlera Reformu partijas atkārtoti saņēmām apstiprinājumu, ka viņi ir nopietni gatavi strādāt koalīcijā un darīt to ilgtermiņā,” teica Dombrovskis, piebilstot, ka 16.martu ar satraukumu negaida, vēsta BNS.

Savukārt Zatlers pēc koalīcijas sanāksmes apliecināja, ka esošais koalīcijas modelis ir ilgtspējīgs kopš brīža, kad ir parakstīts koalīcijas līgums un partijas apņēmušās to atbalstīt.

“Manuprāt, nav nekāda pamata šaubām, ka šī valdība varētu nostrādāt līdz nākamajām vēlēšanām,” teica Zatlers.

Ieraksts varētu būt tapis sapulcē, kurā piedalījušies visi ievēlētie deputāti un valdes locekļi, kad apspriesti dažādi koalīcijas tapšanas varianti un tika spriests par dažādiem scenārijiem.

“Šī saruna bija starpposmā starp vēlēšanām un valdības deklarācijas parakstīšanu, tātad laikā, kad mēs diskutējām aktīvi, ļoti demokrātiskā veidā,” sacīja Zatlers.

Kā ziņots, koalīcijas veidošana ilga vairāk nekā mēnesi un tajā tika apspriesti dažādi varianti – gan ar VL-TB/LNNK, gan SC līdzdalību. Pirms jaunās Saeimas sanākšanas arī sašķēlās ZRP frakcija, no tās aizejot sešiem deputātiem, kas tagad veido neatkarīgo deputātu grupu.

Galu galā koalīciju izveidoja ZRP, “Vienotība”, nacionālā apvienība un seši ZRP šķeltnieki, kopā 56 deputāti.

Informācija par Zatlera izteikumiem parādījās, kādam anonīmam cilvēkam interneta vietnē “youtube.com” ievietojot audioieraksta fragmentu.

 

Komentāri (100)

buchamona 07.11.2011. 13.21

Zatlers tā viegli pieņem, ka Krievijas vēlēšanas izraisīs ” fašistiskās valdības” krišanu Latvijā :) Njā, augsti gan mūsu eks – prezidents vērtē Latvijas valstiskumu :) Paldies tam godprātīgajam cilvēkam, kurš šo ierakstu publicēja – visā nopietnībā to saku. Nelietis Zatlers, viņš ir vēl cūciskāks par Urbi.

Un šitāds mums ir Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs :)

+44
-2
Atbildēt

11

    Edzs > buchamona 08.11.2011. 02.05

    _”…šis ieraksts, kas veikts iekšējā darba apspriedē… precīzi demonstrē atšķēlušos deputātu lojalitāti pret partiju un tās priekšsēdētāju,” norādīja Holma. Šī ieraksta veikšanas fakts būtībā lieku reizi pierādot, ka atšķelšanās un Zatlera kompromitēšana bijusi plānota jau krietni pirms sešu deputātu demarša…”_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    murgs. nekas nebija planots, jebkuram puslidz normalam cilvekam shada negaidita partijas lidera uzvediba, pazinjojums par kursa mainju uz 180 gradiem izsauktu shoku.
    6 personas kas atdalijas nevelejas piedalities nozieguma, no tiem kas palika ar Zatleru vel visu ko varam sagaidit.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > buchamona 08.11.2011. 09.01

    to _M
    nu var varbūt arī tā interpretēt ierakstu un tur dzirdamo tekstu. Proti pie vēlmes var interpretēt kā izdevīgāk. Man gan interesantāks ir fons , kas ap visu to ir apkārt . Katrā gadījumā Zatlera darbības liek manuprāt lielākajam vairākumam tomēr sadzirdēt šajās sarunās ar lielāku ticamību ne Jūsu apsvērumus.
    Man reizēm sapņi nosapņojas, tad nu šonakt nosapņoju, ka Zatlers savu rīkojumu nr.2 parakstīja ar trīcošu roku pēc tam , kad bija saņēmis garantijas , tai skaitā finansiālas . Viņa nelaime tā ,ka viņš savas neprofesionalitātes dēļ sajauca visas kārtis , savādāk tagad mums būtu skaista koalīcija SC-ZRP . Bet par kļūdām ir jāatbild – nu un tad sākas šī samērā nesakarīgā mētāšanās, lai izrullētu sagāztos podus.
    Par sarunu nopludināšanu – pirms pāris nedeļām sapnī man viens stāstīja anekdoti kā ZRP var palikt kongresā bez paša tēva – pastāsts par 5% reitingu neesot nemaz blefs , man tiešām nedaudz žēl tos ,kuri tagad nav pārāk priecīgi par savu izvēli septembrī.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Māris Engers > buchamona 07.11.2011. 21.27

    paldies par atbildi, Luix :)

    1)nacionāļi ir bijuši, bet reti kurš 16. martu atzīmējis tā, kā VL!, reti kurš redzams tādās bildēs kā Dzintars, līdz ar ko reti kurš tik ļoti atvieglojis Krievijas propagandistu darbu. par Zatlera prognozi, ka savu lomu spēlēs vēlēšanas Krievijā, neņemos spriest – arī tad, ja tā nebūs, runa būs par kļūdīgu prognozi no VZ puses, nevis, atvainojiet, nodevību :)

    2)ierakstā teikts, ka ZRP taisās gāzt valdību, ko būtu izveidojuši ar SC. turklāt tikai pēc pāris mēnešu darba. jā, lai gāztu ir jāizveido – bet no tā, ka veidošanu un gāšanu (pat nosaucot aptuvenu datumu) VZ piemin vienā teikumā, jau ir diezgan ļoti skaidrs, cik “nopietni” ZRP šādu sadarbību uztver.

    ieraksts, protams, ir ļoti īss fragments. tu saki – taisās veidot valdību pēc šīs valdības izjukšanas. bet ierakstā šādas lietas dzirdamas nav!

    var interpretēt arī tā, protams. bet ja nu es teiktu, ka Zatlers “tad” lietojis, sarindojot alternatīvas, nevis laika posmus? vēl vairāk, viņš diezgan tiešā tekstā pasaka, ka koalīcija ar SC (līdz maijam… pievērs uzmanību, MAIJAM! nekāds zīmīgs, ar SC zināmā mērā saistīts datums nenāk prātā?) ir domāts kā variants, lai iegūtu uzskatāmu iemeslu SC turpmākā valdības darbā neiesaistīt. ok, varbūt nav tā pareizākā pieeja, bet atkal – labi iecerēta plāna kļūda, nevis slikti nodomi.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    reksa > buchamona 07.11.2011. 21.22

    Tik tiešām. Cilvēks, kas nopludinājis Zatlera sarunas, ir pelnījis Trīszvaigžņu ordeni.

    Zatlera murgu nopludināšana ir daudz svarīgāka par daudzām citām nopludināšanām, kas Latvijā ir notikušas.

    Jo ātrāk ZRP izjuks, jo labāk Latvijai.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 07.11.2011. 14.33

    Homēra kontekstā-Zatlers-Trojas zirgs-t.i. uzrikte at ko manipulē viltnieks Odisejs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Māris Engers > buchamona 07.11.2011. 20.37

    ar pūlēm apspiežu vēlmi izteikties par nacionālistu prāta spējām…

    ko Zatlers ierakstā pasaka?

    1)martā pret valdību, kuras sastāvā ir nacionālā apvienība, sagaidāms mežonīgs spiediens no Krievijas. vai tiešām tu ceri, ka tā nebūs? ka Zatleram nebūs taisnība, ka visa šajos gados pret Latviju izvērstā propaganda tagad, kad NA ir valdībā, nevis pastiprināsies, bet vienkārši pati no sevis izbeigsies?

    2)ka pats sadarbību ar Saskaņas centru neuzskata par ilglaicīgu un ka paši ZRP šādu valdību gāztu. vai tev tas liekas slikti? vai tas, ka Zatlers nepārprotami pasaka, ka NAV gatavs sadarboties ar SC, tev liekas slikti?

    prognozēju, ka šis komentārs izsauks manā virzienā vērstus personīgus apvainojumus un precīzi nulle mēģinājumus atbildēt – bet nu ko padarīsi, kazi, varbūt kāds bišķi arī padomās, nevis bļaus kopā ar citiem orveliskajā naida stundā.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 07.11.2011. 14.30

    ..Zatlers – Ludvigs XIV ..
    __________________________
    Dimā(Rišejē un Milēdija) kontekstā- Ludviķis XIII.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > buchamona 07.11.2011. 16.49

    rinķī apkārt – lēnām sāk sūkties info par rīkojuma Nr.2 tapšanu, garantijām utml. , tas ,kas te tiek publicēts tikai apstiprina notikumu ķēdi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    mārtiņš meiers_ > buchamona 07.11.2011. 20.48

    1) Tas, ka iespējami skaļi paziņojumi no Krievijas viņu iekšpolitiskajām vajadzībām, ir pat ļoti ticams. Taču nacionāļi (vai vismaz tie, kas par tādiem saucās) arī agrāk ir bijuši vadībās, taču kkā neatceros, ka tās būtu kritušas dēļ uzrūcieniem no Austrumiem.
    2)Negrasās sadarboties ar SC?! Tur tak skaidri teikts, ka pēc martā gaidāmās valdības izjukšanas ZRP TAISĀS veidot valdību ar SC!.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 07.11.2011. 13.28

    Ja Lembergs būtu daiļā Trojas Helēna(iegansts), tad Zatlers -Trojas zirgs.

    Kas šai gadienā ir Odisejs(ZRP idejas autors)?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    tuba76 > buchamona 07.11.2011. 14.11

    lama: Tev labi padodas atrast piemērotus prototipus :-) Tikko pamanīju arī Rišeljē un Milēdija alias Rinkēvičs un Sondore-Kukule. Sagribējās pārlasīt Trīs Musketierus. Oj – bet kur ir mūsu varoņi – vella kalpi?
    Un kā tev liekas: Zatlers – Ludvigs XIV vai Samsons jeb citas idejas?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

astra_ozo 07.11.2011. 13.27

” mums tagad būs nacionāļu vadība, nākamo veidos SC”
Es kaut ko nesaprotu – vai tad Saskaņas centrs un viņu organizētais elektorāts nav nacionāļi? Vai Puķins Krievijā nav nacionālists? :)

+21
0
Atbildēt

3

    raimonds_bossltd > astra_ozo 09.11.2011. 12.58

    to andza
    Tie nav nacionālisti bet krievu šovinisti-rusisti(fašisti)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > astra_ozo 07.11.2011. 14.51

    Andža. Putinisti ir šovinisti.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > astra_ozo 07.11.2011. 13.30

    ..Saskaņas centrs un viņu organizētais elektorāts nav nacionāļi?..
    _________________________________________________________________–
    Tie ir Eirāzisti/Jevrazaici.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

ilmisimo 07.11.2011. 13.42

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu