Aizturēti “mākoņskaitļotāji” - budžeta krāpnieki • IR.lv

Aizturēti “mākoņskaitļotāji” – budžeta krāpnieki

13
Foto: Ķestutis Vanags, F64

VID aptur grupējumu, kas ar mākoņskaitļošanu legalizējis naudu un izkrāpis budžetam sešus miljonus latu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) šonedēļ apturējusi noziedznieku grupas darbību, kas caur ārzonu kontiem un virtualizētu informācijas tehnoloģiju infrastruktūru jeb mākoņskaitļošanu legalizējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus un izvairījies no 5,85 miljonu latu nodokļu maksāšanas.

1.novembrī FPP veica 12 kratīšanas Rīgā un Ventspilī, apturot četru personu veidota noziedzīga grupējuma darbību. Vienai personai piemērots aizdomās turamās personas statuss un drošības līdzeklis – policijas uzraudzība, kā arī noteikts aizliegums tikties ar konkrētam personām, bet trīs pārējie grupējuma dalībnieki atrodas ārvalstīs un tuvākajā laikā tiks lemts jautājums par viņu piespiedu atvešanu uz Latviju, ziņo LETA.

VID uzskata, ka grupējums laikā no 2009.gada janvāra līdz 2011.gada septembrim izvairījās no nodokļu nomaksas un nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Lai slēptu Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Krievijā reģistrēto uzņēmumu patiesos ienākumus, legalizētu saņemtos finanšu līdzekļus un izvairītos no nodokļu nomaksas, grupējuma dalībnieki organizēja darījumu shēmas, kurās iesaistīja vairākas ārzonās – Honkongā, Seišelu salās un Jaunzēlandē – reģistrētas kompānijas un to norēķinu kontus Latvijas, Lietuvas un vairākās Honkongas kredītiestādēs.

Minētie Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Krievijā reģistrētie uzņēmumi nodarbojās ar kuģu aģentēšanas pakalpojumu sniegšanu.

Pēc sākotnējām aplēsēm grupējums izvairījās no nodokļu nomaksas 5 847 213 latu apmērā.

FPP bloķējusi Latvijas kredītiestādēs esošos ārzonās reģistrēto kompāniju norēķinu kontus, kuros atradās 87 380 lati – 130 000 ASV dolāru, 25 000 eiro un 188 000 rubļu.

VID uzsver, ka, lai apgrūtinātu tiesībaizsardzības iestāžu darbu pierādījumu iegūšanā un traucētu izmeklētāju darbu, noziedznieku grupa izmantoja virtualizētu informācijas tehnoloģiju infrastruktūru, ko pasaulē pazīst ar terminu “cloud computing” jeb “mākoņskaitļošana”, taču FPP izmeklētājiem ir izdevies atklāt arī šīs “mākoņskaitļošanas” centru – servera atrašanās vietu, kas atrodas Latvijā, un iegūt no tā izmeklēšanai nozīmīgu informāciju, proti, informāciju, ar kuru apmainījās shēmā iesaistītās personas.

VID 1.novembrī veiktajās kratīšanās izņēmis serverus, datorus, dokumentus, zīmogus un skaidru naudu – 54 000 latu. Kratīšanas veiktas uzņēmumu birojos, iesaistīto personu dzīves vietās un automašīnās.

Kriminālprocesu FPP sāka šā gada 26.septembrī pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa un saskaņā ar Krimināllikuma 218.panta trešo daļu par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, ja tās izdarījusi organizēta grupa.

Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju VID šobrīd nesniedz.

 

Komentāri (13)

Janka, Janic 04.11.2011. 17.07

maakoņstuumeeji par nieka 5 000 000 ls nenomaksaato nodokļu paraadu iespeejams iesvempsies aiz resteem , bet uzņeemeejs Hartmanis ar drošiibnieka Bora sievu atmazgaaja mello nadu 140 000 000 ls, nenomaksaajot 34 000 000 ls nodokļu paraada , bet šai virzienaa izmekleešana izbeigta , jautaajums kaapeec? vai pie mums visiem likums viens neattiecaas uz visiem vienaadi? … mums ir izredzeetie , kuri apzog valsti daloties ar augstaam amatpersonaam , vai pat viņu uzdevumaa, vai tad Vaškevičs vienpersoniigi buutu vareejis noteikt katram nelegaali ievestajam degvielas litram 7 santiimu tarifu???, taapat gaļas kontrabandistu patrons bija deputaats Leiškalns , kuram par to ka iekritis ieņeemuma dienesta nagos briidii kad saņeemis kukuli ,ziņoja neviens cits kaa drošiibnieks Margeevičs , šaadi piesegtie var zagt uz nebeedu pat miljonus , jo zin ka buus tiesaam neskarami.

+10
0
Atbildēt

2

    Maija > Janka, Janic 23.04.2012. 16.32

    un tu tiešām pats tici, ka tevis menētie ļaudis ir atmazgājuši 140 miljonus???
    kad tu piesit pie savas galvas tā gadījumā neskan kā filharmonijas simfoniskā orķestra timpāns?
    no kurienes tāda nauda un tādi nodokļu parādi?
    Visam, ko raksta finpoliču PR speciālisti jau nu ticēt nevajag!
    Kad viņi sāks rakstīt par reāli PIEDZĪTĀM summām un notiesājošiem spriedumiem, kuri stājušies spēkā, tad arī skaļi plaukšķināsim!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Maija > Janka, Janic 23.04.2012. 16.32

    un tu tiešām pats tici, ka tevis menētie ļaudis ir atmazgājuši 140 miljonus???
    kad tu piesit pie savas galvas tā gadījumā neskan kā filharmonijas simfoniskā orķestra timpāns?
    no kurienes tāda nauda un tādi nodokļu parādi?
    Visam, ko raksta finpoliču PR speciālisti jau nu ticēt nevajag!
    Kad viņi sāks rakstīt par reāli PIEDZĪTĀM summām un notiesājošiem spriedumiem, kuri stājušies spēkā, tad arī skaļi plaukšķināsim!

    0
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 04.11.2011. 16.56

Cerams, ka kāds tiks reāli saukts pie atbildības, lai gan sakarā ar specifisko tieslietu ministru un saistību ar Ventspili lielu cerību nav.

+3
0
Atbildēt

0

aija_priedite 04.11.2011. 20.47

raksts protams interesants … bet, tā arī nav pateikts nekas par to mākoņskaitļošanu. Kas tad tieši tik mākoņains te bija? Vienkaŗši kaut kāds failu serveris Latvijā? Vai arī kaut kāds serveru kopums nohostēts Latvijā kur dažādas shēmas filiālas izpilda savas programmas? Vai arī žurnālisti vienkārši aiz matiem pievilkuši rakstu, lai tas izklausītos mazliet sensacionālāks?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu