Lapu zelts, kas neklās Ventas krastus • IR.lv

Lapu zelts, kas neklās Ventas krastus

45
Rudens lapu grābšana. Foto: Rūta Kalmuka, F64
Dainis Īvāns

Vai visur patiešām nepieciešams nogrābt lapas?

Kad izlasīju akcijas „Tīrības dienas” 31.oktobrī izplatīto aicinājumu līdz pirmajiem sniegiem informēt par „nesakoptajām un ar rudens lapām piebirušajām vietām visā Latvijas teritorijā” un „rīkoties”, nodomāju – kaut ātrāk uzsnigtu! Neiebilstu pret talkās iesaistīto jauniešu gatavību savākt un, cerams, pareizajās vietās nogādāt pieaugušo patērētāju gādīgi atstātās drazas. Cita lieta ar kritušām lapām. Kamēr daļa mūsu pilsoņu, mēzdami prom visu rudens skaistumu, slimīgā neatlaidībā cenšas no peles kājstarpes izkast pēdējo sariņu, citās valstīs, ieskaitot kārtīgo un akurāto Vāciju, tās cilvēkiem ne pilsētu parkos, ne ūdenskrātuvju krastos netraucē.

Gluži neērti atgādināt vienkāršo patiesību, ka lapas dabiski atjauno augsni un vietās, kur nepadara slīdīgus trotuārus, atstājamas vismaz līdz pavasarim. Nemaz nerunāsim par sagrābtās bagātības vientiesīgu dedzināšanu, mazākais, piedūmojot apkaimi.

Protams, tāda rīcība iedragātu minerālmēslu, Kalifornijas slieku, motorizēto lapu pūtēju, plastmasas maisu un degvielas ražotāju nākotnes izredzes. Turklāt netiktu postīta zemsedze, ko dažs tīrības mīļotājs vislabāk redzētu bez kokiem, zāles, ķēzīgiem putniem, ērcēm, pelēm un citām dabiskas dzīvības pazīmēm, ja par tādām neuzskata klēpja sunīšus vai kaķīšus ar viņu atstājumiem. Nebūtu iespējas pēc greizo spoguļu karaļvalstī pavadīta laika ar varoņgrābekļiem rokās pozēt tusiņa fotogrāfam.

Visupēdīgi, apdomība lapu kasīšanā ļaudis provocētu uz citu ķiņķēziņu izplatītājiem netīkamu soli, piemēram, sevis ierobežošanu nebūt ne lētajā, videi tikpat nedraudzīgajā „plastmasas” mauriņu ierīkošanā un nebeidzamā skūšanā.

Toties mēs par kriksīti attālinātos gan no kādreiz sasniegtās „cilvēku kopības” vārdā „padomju tauta”, gan no īsti nesasniegtās „patērētāju tautas” goda. Latvijai un pasaules videi tas nāktu par labu.

 

Komentāri (45)

Marija 02.11.2011. 13.03

Pilnīgi pievienojos.
Atceros, ka studējot Dānijā, biju diezgan izbrīnīts, ka rudenī neredzēju centīgu lapu grābšanu un koku sakņu atkailināšanu.
Parkos viņi pagaida, līdz lapas pilnīgi nokrīt, un tad ar pūtēju nopūš tās no gājēju celiņiem nost. Un nekur tās netiek aizvestas.
Vienā muzeja teritorijā redzēju kā nobirušās lapas no ēkas priekšpuses zālāja tiek aizvestas tālāk dziļāk pagalmā un izkliedētas tā zālājā. Gudra tauta.

+14
-1
Atbildēt

2

    Marija > Marija 07.11.2011. 15.28

    Jā, diezgan izplatīta ir pļaušana 2-3m platumā no gājēju/riteņbraucēju celiņiem, tālāk viss aug dabiskā veidā.
    Gudrība un dabas saudzēšana izpaužas arī ziemā, kad krūmāji pie ielām tiek aplikti ar speciālu materiālu, kas aizsargā no pretslīdes maisījuma kaitīgās iedarbības.
    Viņi mīl savu zemīti, kas mazāka par Latviju, darbos, nevis tukšos politikāņu saukļos pirms vēlēšanām un valsts svētku dienām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Dmitry > Marija 04.11.2011. 06.37

    Dānija vispār cenčas apkārtējo vidi atstāt vairāk kā pļavām līdzigu vidi. Kokiem, ziediem, zālājam…pārsvāra ļauj augt kā tas ir, mazliet nopļaujot zālaju lai tas piemēram nelien uz riteņbraucēju ceļa:) bet kopumā… Protams, ka neiet runa par konkrētām vietām pilsētās. Bet katrā ziņā daba tiek saudzēta cik iespējams. Gudri. Piekrītu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 02.11.2011. 12.10

Man arī tracina šī, nu jau slimīgā tieksme, padarīt vidi sterilu. Ja mēs tiešām vēlamies saukties par “dabiskas vides valsti”, tad mums ir jādzīvo pēc dabas likumiem nevis jāmēģina cīnīties ar dabu.

+14
-2
Atbildēt

0

aivarstraidass 02.11.2011. 14.07

Mums laukos līdz šim ir bijis pieņemts sagrābt lapas agrā pavasarī (kad tās ir vieglākas, ar mazāku tilpumu un daļu barības vielu atgriezušas augsnē) un salikt tās komposta kaudzē. Pēc tam ir vesels bars visādu augu (pirmkārt jau ķirbji), kuriem šāds komposts patīk. Rudenī lapas tiešām netiek aiztiktas. Degvielu un plastmasas maisus šis process nepatērē – lapu grābšana pavasarī ir viegls fizisks darbs, sava veida iesildīšanās pirms visa cita, un ilgst tikai pāris dienas.

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu