Tagad latvieši • IR.lv

Tagad latvieši

4
Dāvids Šilters izdod komiksu žurnālu Kuš!
Ieva Alberte

Natrada no Taizemes, Zulfukars no Vācijas un Dāvids no Šveices par dzīvesvietu izvēlējušies Latviju un iemācījušies latviešu valodu. Kāpēc? 

Mamma no Šveices man sākumā regulāri sūtīja sludinājumus, ka kādā birojā tiek meklēts jurists, jurista palīgs vai sekretārs, – atceras šveicietis Dāvids Šilters (30), kas pirms pieciem gadiem sāka dzīvot Latvijā. Dāvids Šveicē bija maģistrantūrā izstudējis tieslietas, vecāki cerēja, ka dēls strādās prestižajā profesijā. Viņi bija sajūsmā, kad 2007.gadā Šveices valdība Dāvidam piešķīra trīs mēnešu stipendiju, lai stažētos dzimtenē. Viņš izlēma izmantot šo iespēju, tomēr jau bija iededzies par kādu citu lietu. Puisis nevis pārlūkoja tiesas sēžu konspektus, bet gan starpbrīžos metās pie interneta, kur koordinēja komiksu žurnāla izdošanu Latvijā. «Četri gadi, četri mēneši un četras dienas,» viņš saka, Rīgas kafejnīcā, kur esam apsēdušies, uz galda izklādams kaudzi ar līdz šim iznākušajiem Kuš! 

Sakritības dēļ tiekamies maģiskajā 11.11.11, bet pirmais Kuš! numurs dienasgaismu ieraudzīja citā daudzu kārotajā precību dienā – 07.07.07. Tas neesot mērķtiecīgi plānots. Žurnāls bija nodrukāts, šis datums iekrita nedēļas nogalē, bija arī pieejamas telpas tā atklāšanas ballītei. 

Dāvids nav mākslinieks, taču komiksi, nevis tiesību zinātnes, bija mīlestība no bērnības. Lucernā, kurā uzauga, komiksu tradīcijas ir stipras, katru gadu tiek rīkotas vismaz 20 izstādes. Atbraucis ciemos pie draudzenes uz Latviju, šveicietis komiksu žurnālus vai izstādes meklēja velti. Sapratis, ka niša ir brīva, viņš izlēma pamēģināt. Žurnāla nosaukumu izdomāja cīņu biedre Kuš! redakcijā Zane Zajančkauska. Starp ārzemju māksliniekiem, kas piepildīja žurnāla pirmo numuru, bija arī Latvijā tolaik dzīvojošais šveicietis Rūdolfs Šorno. Tas pats, kas zīmēja Kuš! speciālnumuru «Lāčplēša atgriešanās». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu