Saeimai būs jāapstiprina deputātu "mīkstie mandāti" • IR.lv

Saeimai būs jāapstiprina deputātu “mīkstie mandāti”

37
Jaunie valdības ministri (no kreisās) Edmunds Sprūdžs, Edgars Rinkēvičs, Roberts Ķīlis un Žaneta Jaunzeme-Grende. Foto: Raitis Plauks, F64

Sešu ministru vietā nāks jauni deputāti, pieci ministri ir bezpartijiski 

Paredzams, ka Saeimas prezidijs trešdien lems par parlamenta sēdes sasaukšanu, lai jau šonedēļ zvērestu varētu dot tie deputāti, kuri stāsies ministru vietās. Viņi iegūs tā saucamo mīksto mandātu, ziņo BNS.

Saeimas prezidija pārstāvis Dzintars Rasnačs sacīja, ka sēdes sasaukšana būs atkarīga no tā, vai būs saņemti iesniegumi no jaunās valdības ministriem par deputāta mandāta nolikšanu uz laiku un piekrišana no kandidātiem, kuriem jāstājas ministru vietā.

Savukārt “Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis norādīja, ka, visticamāk, par deputātu maiņu tiks lemts tikai nākamceturtdien, lai visi deputāti varētu mierīgi uzrakstīt nepieciešamos iesniegumus, un tad jau šis jautājums tiktu skatīts sēdē kopā ar pirmajiem komisiju izskatītajiem likumdošanas jautājumiem.

No “Vienotības” finanšu ministra Andra Vilka vietā mandātu uz laiku iegūs Lolita Čigāne, bet labklājības ministres Ilzes Viņķeles vietā ‒ Rasma Kārkliņa. Abas deputātes palika nākamās aiz svītras “Vienotības” Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstā.

Premjera Valda Dombrovska vietā nāks Ingmārs Čaklais, bet aizsardzības ministra Arta Pabrika vietā ‒ Arvils Ašeradens, turklāt Ašeradens turpmāk būs arī Labklājības ministrijas (LM) parlamentārais sekretārs. Abi deputāti palika aiz svītras “Vienotības” Vidzemes vēlēšanu apgabala sarakstā.

No Zatlera Reformu partijas (ZRP) parlamentā strādās uzņēmuma “Skolmeistars” valdes locekle Daina Kazāka, kura kandidēja Rīgas vēlēšanu apgabalā. Kazāka ieņems deputātes krēslu uz laiku, kamēr vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā atradīsies Edmunds Sprūdžs.

Savukārt tieslietu ministra Gaida Bērziņa (Nacionālā apvienība, NA) vietā Saeimas deputāta krēslu iegūs uzņēmuma “Puķulauks” valdes loceklis un Grobiņas vidusskolas tehniskais darbinieks Raivis Blumfelds, kurš palika nākamais aiz svītras NA Kurzemes vēlēšanu apgabalā.

Jaunajā valdībā būs vairāki bezpartijiski ministri ‒ ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un izglītības ministrs Roberts Ķīlis, par kuriem politisko atbildību uzņemsies ZRP, kā arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kurš gan stāsies ZRP, satiksmes ministrs Aivis Ronis, kurš būs kopīgā “Vienotības” un ZRP atbildībā, un zemkopības ministre Laimdota Straujuma, kura būs “Vienotības” atbildībā.

Divi ministri vēlēšanās kandidēja, bet Saeimā neiekļuva ‒ iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kandidējot no ZRP Vidzemes saraksta, noslīdēja no piektās uz sešpadsmito vietu, bet veselības ministre Ingrīda Circene palika pirmā aiz svītras “Vienotības” Kurzemes vēlēšanu apgabalā.

Jaunajā valdībā kultūras ministre būs Žaneta Jaunzeme-Grende no Nacionālās apvienības, taču viņa vēlēšanās nestartēja.

Otrdien Saeima nobalsoja par Valda Dombrovska (“Vienotība”) valdību, kurā vairāki ministri startēja 11.Saeimas vēlēšanās un iekļuva parlamentā.

 

Komentāri (37)

ilmisimo 25.10.2011. 18.44

Saeimai būs jāapstiprina deputātu “mīkstie mandāti”
_____________________________________________
Mīkstuos mandātus apstiprina pēc taustes?

+6
0
Atbildēt

0

egilsblums79 26.10.2011. 12.31

Jāatzīmē, ka A.Zviedris ļoti precīzi māk identificēt svarīgākās problēmas.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 26.10.2011. 01.19

vards mikstais..padomju laikaa bija alternativa vardam zilais.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu