Prezidents aicina jauno Saeimu atjaunot cilvēkos uzticību valstij • IR.lv

Prezidents aicina jauno Saeimu atjaunot cilvēkos uzticību valstij

42
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Bērziņš deputātus aicina nespēlēt spēlītes

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien, uzrunājot 11.Saeimu pirmajā sēdē, aicināja deputātus nespēlēt spēlītes, bet gan strādāt un atjaunot cilvēkos uzticību valstij.

Viņš norādīja, ka cilvēki ir noguruši no neprognozējamas politikas un vasarā notikušais referendums bija viena no protesta formām, ziņo BNS.

“Toreiz tā bija vēlētāju iespēja pateikt politiķiem ‒ mēs esam solidāri klusējuši, kad samazināja algas, pensijas, slimnīcas un skolas. Mēs centāmies to saprast Latvijas izdzīvošanas un nākotnes vārdā. Kad beidzot jūs, politiķi, dosiet mums cerību, pārliecību, ka esat vienoti ar mums un mēs visi kopā esam Latvija? Daļa no tiem, kas atbildi uz šiem jautājumiem nav sagaidījuši, klusu protestējot, ir aizbraukuši. Tādēļ 11.Saeimas deputātu uzdevums ir strādāt tā, lai atjaunotu cilvēku uzticību demokrātiskiem institūtiem ‒ tautas ievēlētajai Saeimai un Latvijas politiskajām partijām, kas ir demokrātiskās Latvijas valsts politiskais pamats. Cilvēkiem ir jājūtas drošiem un vajadzīgiem savai valstij,” uzsvēra Bērziņš.

“Godātie deputāti, mums nav laika spēlēt spēlītes, mums ir jādara darbs!” aicināja prezidents.

Lai gan pirms gada sarunas par koalīcijas veidošanu bija smagas, prezidents atzina, ka to nav iespējams salīdzināt ar pašreizējo situāciju. “Mēs esam radikāli jaunā un nebijušā situācijā, kas prasa politisku gudrību un atbildību rīcību,” norādīja Bērziņš. “11.Saeimai, ko ievēlēja ārkārtas vēlēšanās, ir jāatceras, ka to ievēlēja, lai iedibinātu ļoti svarīgus principus ‒ godīgumu un atbildību.”

Ņemot vērā bažas par otro krīzes vilni, problēmām eiro zonā, nevienam, kas ir politikā un kam vēlētāji devuši uzticību, nav tiesību domāt un rīkoties pašmērķīgi, pavēstīja prezidents.

Tādēļ pirmais jaunievēlētās Saeimas uzdevums būs pieņemt nākamā gada budžetu, otrkārt, jāmācās no pieļautajām kļūdām, lai neatkārtotos jauna krīze. “Treškārt, godīga un profesionāla darbība stabilai un prognozējamai nākotnes attīstībai, labklājības celšanai. Ceturtkārt, Saeimas pamatuzdevums ‒ likumdošanas stiprināšana un attīstība atbilstoši Satversmes garam, nepieļaujot autoritārisma tendences,” klāstīja prezidents.

Lai gan Latviju pasaulē uzskata par veiksmes stāstu, prezidents uzsvēra, ka sasniegumiem un uzsvarām ir viegli gaistošs mirkļa efekts, jo daudz grūtāk ir sasniegto noturēt. Tādēļ līdzās uzslavām izskan piekodinājums, ka ir jāturpina reformas un jānodrošina izaugsme.

“Tikai no mums atkarīgs, vai turpmākajos pasaules ekonomikas saviļņojumos Latvija izmantos pašlaik iegūtās iespējas vai arī zaudēs iepriekš sasniegto. Ja ikdienas retorikā skanēs tikai pret, nevis par, ja uz valsts nākotnes rēķina partijas sacentīsies pluspunktu pelnīšanā, tad visam iepriekš paveiktajam būs nulles vērtība,” atgādināja Bērziņš.

Prezidents novēlēja jaunajiem deputātiem produktīvu un atbildīgu darbu gan pirmajā dienā, gan arī turpmākajos trijos gados, kas ir atvēlēti 11.Saeimai. “Lai veicas pildīt solīto!” nobeidza Bērziņš.

Koalīcijai jāatsakās no “sarkanajām līnijām”

Pirmdienas rītā prezidents intervijā Latvijas Radio teica, ka esošais koalīcijas modelis, kuru bija paredzēts veidot no Zatlera Reformu partijas (ZRP), “Vienotības” un Nacionālās apvienības, bet kuras izveide sašķobījusies pēc sešu deputātu atšķelšanās no ZRP, trīs gadus nenostrādās un partijām jāturpina runāt par koalīcijas veidošanu.

“Par triju gadu strādāšanu, tur nevar runāt,” sacīja Bērziņš, vēsta BNS. “Ja tur ir 50 balsu, tur nav vairākuma,” sacīja prezidents, piebilstot, ka ar no ZRP atšķēlušamies deputātiem nevar rēķināties.

Pēc prezidenta teiktā, partijām būs jāatkāpjas no noteiktajām “sarkanajām līnijām”, kuru ietvaros ar citām partijām tie nesadarbojas, lai izveidotu koalīciju.

Partijām vēl jāturpina strādāt pie jaunas koalīcijas izveides, taču sarunas nebūtu jāsāk no nulles. “Jārunā ir droši, ka šīs te sarkanas līnijas [..] tas nav loģiski. Sākumā tādas uzlikt un tad secināt, ka žogs ir par šauru, lai varētu panākt to uzstādījumu, savu mērķi. Tāda situācija šobrīd ir izveidojusies,” sacīja Bērziņš.

Viņš arī atzina, ka premjera kandidāts – esošais premjers Valdis Dombrovskis – ir izkristalizējies diezgan skaidri, taču šobrīd partijām jāturpina sarunas par koalīcijas izveidi.

Jau vēstīts, ka jaunās valdības liktenis ir neskaidrs pēc sešu deputātu svētdien pieņemtā lēmuma izstāties no Zatlera Reformu partijas (ZRP), kas tādējādi jaunajai koalīcijai nodrošina tikai 50 balsis Saeimā.

Seši deputāti – Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs – svētdien izplatījuši paziņojumu, kurā norāda, ka nolēmuši izstāties no ZRP nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ, vienlaikus gan solot atbalstīt premjera Valda Dombrovska jauno valdību.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 17.oktobrī, uz pirmo sēdi sanāk ārkārtas vēlēšanās ievēlētā 11.Saeima.

 

Komentāri (42)

P_Dancis 17.10.2011. 08.14

Ierunājās Lemberga marionete. Gaidīja tikai īsto brīdi.

+11
-2
Atbildēt

0

putekliic 17.10.2011. 08.31

Ja šķiet, ka nenostrādās 3 gadus – tad tas nav kritērijs. Tad jau diez vai vispār kādu valdību varētu izveidot. Drīzāk mājiens ņemt klāt ZZS.

+9
0
Atbildēt

3

    elinaliepina > putekliic 17.10.2011. 12.17

    Nu, pirms kāda brīža Dombrovskis taču runāja par variantu “2 + 2”, kur ZRP ar V veidotu kodolu, savukārt SC un VL sniegtu atbalstu pēc vajadzības.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 17.10.2011. 11.07

    V+NA+Olšteinieši ir tikai 40 balsis. Tur nu būtu jābūt politiskajam virtozauram, lai nodršinātu balsojumiem vairākumu, izmantojot pretrunas ZZS un ZRP starpā un, tādējādi radot situāciju, ka mazākuma koalīcija nekļūst par nekaunīgas šantāžas un manipuāciju upuri. Nekas darbspējīgs un ilgstpējīgs tas neizskatās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    elinaliepina > putekliic 17.10.2011. 09.42

    Jautājums, vai “olšteiniešus” var uzskatīt par vienu veselumu. Ja var, tad loģiska Dombrovska rīcība būtu piedāvāt jaunu formulu – “3+2”, tas ir:
    (V + VL + “O”) + ZRP vai ZZS, pēc vajadzības vai situācijas.
    Un ne Zatlera spazmas, ne Lembja konvulsijas nebūtu aktuālas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 17.10.2011. 08.39

Ja varētu ticēt Olšteinam uz vārda, ka šis solis tiek sperts ” nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ”, un tikai – tad jau šāds pavērsiens būtu tikai apsveicams un gluži otrādi, topošā koalīcija būtu pasargāta no Zatlera ” vadonisma uzplūdiem”. Taču “apvērsums” notika un domstarpības ” iznāca uz āru” tieši tajā laikā, kad dalīja portfeļus, nevis toreiz naktī, par kuru runā Olšteins, kad saveidoja koalīciju ar SC.
Un nav iemesls neticēt Zatleram, ka Olšteins ir sev pieprasījis SM ministra portfeli. Tas viss tā ļoti aizdomīgi, lai gan apgalvot, ka ” pučisti” melo un viņus vada tikai sautīgi mērķi, arī šobrīd nevar. Ir vajadzīgs laiks, lai saprastu, kas noticis, taču te Bērziņam var piekrist, ka uz šādiem noteikumiem valdību veidot -tas viss ir ļoti apšaubāmi.
Laikam jau jāņem koalīcijā ZZS šajā situācijā :) NA pret viņiem nav sarkanu līniju, Vienotībai arī ne. ” Klasiskais ZRP” topošās koalīcijas ietvaros šobrīd ir mazākumā.
Kas attiecas uz SC – tad koalīcija nesanāk NA, arī Vienotības PS spārna dēļ un to nedrīkst darīt arī tādēļ, ka tad tas izskatītos pēc piekāpušās staļinistu spiedienam uz ielas. SC elektorātam noteikti tāda pārliecība radīsies, ka tieši viņi mītiņojot būs panākuši to, ka SC iekļūst valdībā. Kādēļ to nedrīkst pieļaut – liekas nav jāpaskaidro :)

+12
-3
Atbildēt

4

    mary75 > buchamona 17.10.2011. 10.25

    ZZS koalīcijā?
    Nu tad jau kārtējā kapitulācija Lemberga priekšā?
    Lembergam, tātad, piekāpties var un vajag?
    Un visi pēkšņi aizmirsuši, kādas attiecības Lembergam ar SC?
    Tad labāk uzreiz koalīcijā SC, un miers.
    Apbrīnojami īsa atmiņa un īpatnēja spriešana – Lembergs nav pret NA, tad jau viņš ir labs.
    Lembergs vispār nebūs ne pret ko, ja viņām būtu izdevīgi, viņš ietu arī ar SC, kā to jau darīja, parēķiniet, cik balsis būs ZZS, olšteiniešiem, un SC kopā, par NA arī māc zināmas šaubas, vismaz, pāris Lemberga cilvēki tur ir, tad kas tad beigu beigās sanāks – atkal Lembergs ar SC vairākumā?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 17.10.2011. 10.40

    Dzeri. Tev gan viedokļi mainās līdz ar garastāvokli :)). Bija mums abiem saruna par to – ja būtu jāizvēlas starp SC un ZZS, kurš būtu labāks no šiem abiem ļaunumiem?
    Es toreiz teicu, ka tad jau jāņem ZZS, jo viņi atzīst LR okupāciju, kas ir institūcija uz kuras balstās mūsu valsts pamatlikumi, ZZS nebalso pret pasākumiem ar kuriem tiek stiprināta LR drošība. (NATO un NATO misijas)
    SC ar savu nostāju ārpolitikā uc Latvijas neatkarībai tik pat būtiskos jautājumos klaji demonstrē pretēju viedokli.
    Toreiz Tu man piekriti, kas šobrīd par problēmu?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 17.10.2011. 10.57

    Un kāpēc vispār būtu jāņem ZZS vai SC, ja var neņemt nevienu no tiem?
    Pat, ja Lembergs pārpircis to Olšteinu ar kompāniju, ZRP, V, NA balsis pietiek.
    Pie kam par to Olšteinu vēl nekas nav skaidrs.
    No kurienes vispār tāda panika, ka bez ZZS vairs iztikt nevarēs?
    Un tu, laikam, aizmirsi, ka ZZS un SC ir kā cimds ar roku, un, ZZS atkal panāks visu ko grib, izmantojot SC un pārpēkot vēl kādu, Rasnaču, Bērziņu, kurus jau bija nopircis vai līdzīgo politisko prostitūti, kas ir NA vai ZRP rindās?
    Tad kāda velna pēc bija vajadzīgs referendums – lai visu varu atkal atdotu Lembergam?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > buchamona 17.10.2011. 09.19

    Jā, tagad reālākais izsktatās V+ZZS+NA+”Olšteinieši”. Bet varbūt, ka “no iekšas” viss izskatās savādāk – mēs jaut tik tādi vērotāji no malas. Pēcvēlēšanu dienā mums, no malas vērotājiem, iespējamā koalīcija arī likās pašsaprotama, bet kas tev deva…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu