FOTO: Ušakovs: pašvaldības amatpersonas piketā piedalījās brīvajā laikā • IR.lv

FOTO: Ušakovs: pašvaldības amatpersonas piketā piedalījās brīvajā laikā

56
Krista Vitena

Pēc Ušakova runas piketētāji izklīda

Pirmdienas piketā pie Saeimas piedalījušies pašvaldības uzņēmumu darbinieki un to vadītāji, turklāt “Rīgas satiksmes” darbiniekiem par dalību esot piesolīta apmaksāta brīvdiena. Uzņēmums to noliedz, bet Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) teic, ka pašvaldības amatpersonas, tāpat kā viņš pats, piedalījušās savā brīvajā laikā.

Sociālajā tīklā “Twitter” pirmdien tika ziņots, ka pašvaldības uzņēmums “Rīgas satiksme” aicinājis savus darbiniekus atbalstīt Saskaņas centra (SC) rīkoto piketu pie Saeimas, dodot brīvdienu, kā arī samaksu kā par nostrādātu dienu.

Uzņēmuma preses pārstāvis Viktors Zaķis Ir.lv teica, ka viņam tā esot „pirmā dzirdēšana”, taču grūti pateikt, jo uzņēmums ir liels un privātajos “Twitter” kontos var būt dažāda un pretrunīga informācija. „”Rīgas satiksmei” pašai ir savs “Twitter” konts, taču mēs šādu informāciju neesam izplatījuši. Tā nav vadības nostāja – tas ir fakts,” teica Zaķis.

Savukārt Rīgas domes opozīcijas pārstāvis deputāts Juris Viņķelis (Vienotība), kurš no pirmdienas rītā atradās pie Saeimas, Ir.lv informēja, ka piketētāju vidū bijuši ne tikai ļaudis no Latgales, bet arī Rīgas domes darbinieki, kas visi pārstāv SC – Ceļu pārvaldes valdes loceklis Valērijs Petrovs, Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs, Satiksmes un transporta lietu komitejas pārstāvji – tās vadītājs Vadims Baraņņiks, Nikolajs Zaharovs un Maksims Tolstojs.

Rīgas mērs Ušakovs nenoliedz, ka šie cilvēki atbalstīja piketu, taču darbu viņi nav kavējuši, jo “pašreiz atrodas oficiālā atvaļinājumā”. Arī Rīgas mērs pirmdien oficiāli atrodas atvaļinājumā, Ir.lv teica viņa preses sekretāre Anna Kononova.

Sazinoties ar Satiksmes un transporta lietu komiteju, kuru vada V.Baraņņiks, Ir.lv uzzināja, ka viņš patlaban atrodas komandējumā – sazināties varēšot vien piektdien. Savukārt Viņķelis apstiprina, ka redzējis un runājis ar Baraņņiku piketā, kurš stāstījis, ka viņam vajadzētu atrasties komandējumā Portugālē, neko sīkāk nepaskaidrojot.

Piketā ap 2000 dalībnieku

Pēc “Saskaņas centra” aicinājuma pie Saeimas pirmdien bija pulcējušies aptuveni 2000 cilvēku, informē SC. Pēc Valsts policijas informācijas, pikets noritējis mierīgi.

Piketa rīkotāji kārtības uzturēšanai bija noorganizējušas divas apsardzes firmas – “Strong” un “Karavīrs” -, novēroja aģentūra LETA. Vīri no apsardzes firmām sākumā nevēlējās atbildēt uz jautājumu, kas viņus ir noalgojis, un visi uzrunātie aicināja šo jautājumu uzdot “priekšniecībai”. Līdz beidzot kāds no piketa organizētajiem paskaidroja, ka apsardzes darbiniekus pasākumam noorganizējusi partija “Saskaņas centrs”.

Apsardzes darbinieki kopskaitā ir vairāki desmiti un pamatā bija izvietoti uz Jēkaba ielas, tādējādi atdalot protestētājus no Saeimas frakciju ēkas.

Daudzi protestētāji bija ieradušies, tērpušies sarkanos pončo. Bija arī redzami piketētāji, kas tērpti dzeltenos un zaļos pončo.

Pirmie protestētāji ieradās jau īsi pēc plkst.7.30, bungām rībot. SC pārstāvji ieradušies ar vairākiem Latvijas karogiem, SC karogiem, kā arī ar plakātiem, uz kuriem rakstīts – “Daugavpils par “Saskaņu”!”, “Krāslava par “Saskaņu”!”, “Preiļi par “Saskaņu”!”, “Nē etniskajai diskriminācijai”. Ir arī plakāts, uz kura uzzīmēts multiplikācijas filmas varonis runcis Leopolds un teksts krievu valodā “Dzīvosim draudzīgi”.

Ap plkst.10.45 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās apvienības “Saskaņas centrs” (SC) līderis un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs iznāca pie protestētājiem, kuri jau vairākas stundas piketē pie parlamenta ēkas, un teica viņiem uzrunu, vēsta LETA.

Savas runas sākumā Ušakovs pateicās visiem klātesošajiem par izrādīto atbalstu, bet piketētāji katru viņa teikumu pavadīja ar skaļām ovācijām. SC līderis megafonā runāja gan latviešu, gan krievu valodā.

“Tikai kopā cīnoties par savām tiesībām, mēs varēsim pierādīt, ka esam Latvijas sastāvdaļa, ka bez mums nedrīkst lemt. Bez jums SC nekad neuzvarētu Saeimas vēlēšanās. Paldies jums!” protesta akcijas dalībniekiem sacīja Ušakovs.

Uzrunas noslēgumā viņš apliecināja, ka “tas ir mūsu uzdevums – aizstāvēt jūsu tiesības.”

Pēc Ušakova uzrunas lielākā daļa protestētāju izklīda un pie Saeimas ēkas iestājās šim rītam neierasts klusums.

Aizturēta sieviete; Lindermans plāno manifestācijas

SC organizētajā piketā pie Saeimas nama pirmdienas rītā īslaicīgi aizturēta sieviete, taču viņa jau ir atbrīvota, intervijā LTV pavēstīja iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs.

Drošības iestāžu rīcībā ir arī informācija, ka Vladimirs Lindermans ar saviem atbalstītājiem sāks vākt parakstus par pilsonību visiem Latvijas iedzīvotājiem, to skaitā nepilsoņiem. Šīs kampaņas ietvaros plānotas dažādas manifestācijas.

Štokenbergs atzina, ka pikets noritējis atbilstoši Valsts policijas un pasākuma rīkotāja saskaņotajam plānam. “Nekādu pārsteigumu nebija. Viss bija mierīgi. Pēc mūsu ziņām, īslaicīgi tika aizturēta kāda sieviete, kas nepakļāvās policista rīkojumam, bet viņa ir atbrīvota,” informēja ministrs.

Pasākumā piedalījās arī radikālis Uldis Freimanis, taču viņš drīz vien aizgājis, ziņo BNS.

 

 

 

Komentāri (56)

Verners Losbergs 17.10.2011. 11.53

Visai nožēlojams pasākums, jo imitē tautas daļas vēlmi piedalītes lēmumu pieņemšanā, bet ak vai, tikai imitē.
Kāpēc imitē? Nu pirmkārt šie protestētāji lielum lielais vairums ir atvesti ar čarter autobusiem, tātad nav varējuši piespiesties ne praktiski ne morāli doties uz mītiņu pašu iniciatīvas vadīti.
Otra, un manuprāt galvenā, pazīme ir 95% tipogrāfijā drukātie un vēlāk izdalītie protesta plakāti, tātad atkal, nekādas pašiniciatīvas.
Pārējā atribūtika arī izskatās izdalīta, nevis pašu sarūpēta, taurītes un Latvijas karogi. Par karogiem vispār kauns, visi jauni, tātad tikko pirkti, nevis no privātmājas karoga masta noceltie (arī labs rādītājs pašiniciatīvai un lojalitātei pret Latvijas valsti).
Tādēļ nav ko diskutēt vai pasākums ir tautas daļas manifestācija vai mītiņš. Tie ir “Saskaņas” apmaksāti “protestētāji” un “Saskaņas” apvienības biedri, neviens cits izņemot tos dažus pozitīvos izņēmumus ar pašu taisītajiem plakātiņiem nav uzskatījuši par vajadzīgu ierasties uz mītiņu, kas tika pagājušo nedēļ tik plaši izziņots krievvalodīgajā presē.

+31
-1
Atbildēt

0

edmunds_miluns 17.10.2011. 11.22

Prieks par Saskaņas centru un rūpēšanos par tautu, sagādāto transportu, kas atveda visus SC “atbalstītājus” uz centru. Bez šiem atvestajiem, labi, ja 100 būtu atnākuši. :)) Skaists teātris, nekas vairāk.

+20
-5
Atbildēt

4

    Ģirts Neilands > edmunds_miluns 17.10.2011. 11.52

    No atvestajiem bija varbūt kādi 200. Kad gāju uz šo protestu, bija redzams, ka cilvēki patstāvīgi un mērķtiecīgi iet uz turieni.

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    Liene > edmunds_miluns 17.10.2011. 12.57

    Да, израильские войска тогда победили арабских фашистов.

    Будьте и вы осторожнее.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Edgars Sējējs > edmunds_miluns 17.10.2011. 15.48

    no lamas piedāvājuma:

    “КАЖДАЯ ГНИДА МЕЧТАЕТ СТАТЬ ВОШЬЮ. КАЖДАЯ ГНИДА НА ФОРУМЕ МЕЧТАЕТ БЫТЬ ЗАМЕЧЕННОЙ КГБ. Вопит, извивается, молит: “Меня заметьте, я – самая большая гнида!”-, а КГБ на вас положил с прибором, им гниды наверняка НЕИНТЕРЕСНЫ. Доростите до размера вшей,…, может – заметят.”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > edmunds_miluns 17.10.2011. 12.02

    ..cilvēki patstāvīgi un mērķtiecīgi iet uz turieni.
    ________________________________________________
    Iet. Uz Beirutu 1982.

    Varēsiet atcerēties-mēs bijām pirmie.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu