Ugunsgrēkā Zoodārzā iet bojā dzīvnieki • IR.lv

Ugunsgrēkā Zoodārzā iet bojā dzīvnieki

20
Foto: Rīgas Zoodārzs

Zebru mājā ar elektrības apkuri nav bijis ugunsdrošības signalizācijas

Piektdienas rītā ugunsgrēkā Rīgas Zooloģiskā dārza Zebru mājā bojā gājušas trīs zebras, trīs strausi un dižantilope, Ir.lv informēja Zoodārzā. Ar elektrību apsildāmajā Zebru mājā nav bijis ugunsdrošības si gnalizācijas.

Ugunsgrēku Zebru mājā piektdienas rītā pulksten sešos apgaitā pamanījuši zoodārza sargi. Lai arī ugunsdzēsēji esot ieradušies laikus, liesmas izplatījušās ļoti strauji un dzīvniekus izglābt neizdevās. Zebru Rīgas zoo vairs nav un tik drīz arī nebūšot, sacīja parka pārstāvji. Strausi nebija vienīgie, taču žēl arī viņu, un liels zaudējums ir vērtīgā dižantilope, sacīja Zoodārza pārstāve Laura Līdaka.

Visticamākais, ka aizdegšanās iemesls ir bojājumi elektropārvadē, jo aptuveni 200 kvadrātmetrus lielā zebru mītne tika apsildīta ar elektriskajām sildiekārtām. Zoodārza pārstāvis Ingmārs Līdaka LNT raidījumā "900 sekundes" teica, ka zebru mājā glabājās arī viegli degoši barības krājumi – slotiņas, siens, vēsta aģentūra LETA. Viņš atzina, ka signalizācija, kas brīdina par ugunsgrēku, daudzviet zoodārzā ir, bet dažviet nav. Šajā vietā signalizācijas nebija, atzina Līdaka, piebilstot, ka tā ''maksā naudu''.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par piektdienas rītā notikušo ugunsgrēku Rīgas zoodārzā, ziņo aģentūra BNS. Policijas pārstāvis Toms Sadovskis informēja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret īpašumu, lai noskaidrotu ugunsgrēka iemeslus.

Uz Ir.lv jautājumu par iespējamo atbalstu zoodārza pārstāvji atbildēja – lai cilvēki apmeklē zoodārzu, tad ātrāk savāktos nauda jaunas zebru mājas būvei. Nodegušās ēkas atjaunošana neesot iespējama.

Taču Zoodārza vadība ar Rīgas domes un Vides attīstības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu meklēs iespējas īstenot jau gatavu projektu jaunai tropu dzīvnieku mājai – zebrām, antilopēm, strausiem, pērtiķiem, cūciņām, utt., Latvijas Radio stāstīja L.Līdaka. Iecerēts jauno mītni pabeigt līdz Zoodārza simtgadei 2014.gadā. Pēc Zoodārza pārstāves skaidrotā, jaunajās ēkās visās ierīkota ugunsdzēsības signalizācija, bet vecajās, kāda bija nodegusī zebru māja, tādu neiekārto.

Zoodārzs ir apdrošināts, tomēr pagaidām par iespējamu kompensāciju runāt pāragri, Ir.lv informēja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns. Patlaban galvenais esot nelaimes seku likvidēšana. Lielkalns nesniedza ziņas informāciju par iespējamu Zoodārza atbildīgo amatpersonu rīcību, lai izpētītu notikušā cēloņus un novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos. ''Galvu ciršana'' neesot paredzēta, tomēr šāds nelaimes gadījums ir ''nepatīkams piedzīvojums'', pēc kura ''visi tiek sapurināti''. Analizējot cēloņus, radīsies atziņas, ko varēja darīt labāk, un jaunajās mītnēs būs paaugstinānas drošības tehnoloģijas, uzsver Zoodārza pārstāvis.

Kā norāda Lielkalns, neviens no bojāgājušajiem dzīvniekiem nav bijis iekļauts starptautiskajā reto sugu vairošanas programmā, tomēr zaudējums ir sāpīgs. Citvalstu kolēģi, kas zoodārzu jomā visur esot profesionāļi, saprot, ka puspieradinātu savvaļas dzīvnieku turēšanās iespējamas dažādas nejaušības, tāpēc tiks saņemts atbalsts, ne nosodījums.

Ugunsgrēka dēļ izmaiņu zoodārza darba laikā nebūšot.

Komentāri (20)

shots 07.01.2011. 11.38

Nekas, Ušakova korišs Teilāns no Baltijas Apdrošināšanas Nama samaksās zaudējumus. Zinājāt, ka BAN un brokeris Attollo uzvar visos RD izsludinātajos apdr. konkursos? Par Rīgas Satiksmi, Ceļu Pārvaldi visi Rīgas iedzīvotāji ir pārmaksājuši ārprātā. Ko ievēlējāt, to arī saņemiet

+12
0
Atbildēt

0

photocom 07.01.2011. 11.20

Turi muti līdaka
kamēt pats pa tribīnēm spamo – sadeg lopiņi
kur signalizācija un sargi
muļļa ?

+7
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 07.01.2011. 11.58

Štrunts par zaudējumiem vai par māju, bet zvēriņu gan žēl. Un pat ja tas ir dārgi, nedomāju, ka kāds uzņēmums nenoziedotu signailzācijas ierīkošanai. Cerams tas motivēs izskaust nepilnības zoodārzā, jo Rīgas Zoodārzs ir viens no labākajiem šajā reģionā – visi parasti ir sajūsmā!

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu