“Vienotības” līderi nākamnedēļ varētu pārrunāt domstarpības • IR.lv

“Vienotības” līderi nākamnedēļ varētu pārrunāt domstarpības

58
Foto: Gatis Gierts, F64
Indra Sprance

Apvienības un PS vadītājs Kristovskis turpina asi kritizēt JL priekšsēdi Āboltiņu

Apvienības “Vienotība” valde, visticamāk, nākamnedēļ sanāks kopā, lai pārrunātu izveidojušos situāciju saistībā ar domstarpībām par politiskās apvienības pārtapšanu vienotā partijā. ''Vienotību'' veido partija ''Jaunais laiks'' (JL), ''Pilsoniskā savienība'' (PS) un ''Sabiedrība citai politikai''.

Ārlietu ministrs, pašreizējais “Vienotības” priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis, PS vadītājs, Ir.lv sacīja, ka kopš pagājušā gada nogales nekas nav mainījies, domstarpības starp partijas līderiem nav pat pārrunātas. “Es pat nezinu, kur [JL priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita] Āboltiņa pašlaik atrodas,” sacīja Kristovskis.

Uz jautājumu, vai “Vienotības” līderi vispār vairs savā starpā nesarunājas, Kristovskis atbildēja, ka nākamnedēļ gaidāma valdes sēde, tajā tad arī varētu tikties un pārrunāt situāciju.

Vienlaikus Kristovskis uzsvēra, ka domas negrasās mainīt un vainoja JL priekšsēdētāju šantāžā – nesaskaņotu paziņojumu izplatīšanā, tā cenšoties ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesu. Viņš apgalvoja, ka šāds spiediens bijis ne reizi vien, līdz ar to “Vienotībai”, pirms runāt par vienotas partijas izveidi, vajadzētu tikt skaidrībā ar konceptuālākiem jautājumiem.

Jau vēstīts – lai arī 13.decembrī apvienības “Vienotība” valde izplatīja paziņojumu medijiem, ka vienojusies nākamā gada pirmajā pusē apvienību pārveidot vienā partijā, apvienības līderiem Kristovskim un Āboltiņai ir būtiskas domstarpības par šo jautājumu. Abi arī neizslēdz, ka partijas veidošanās procesā daļa cilvēku varētu atšķelties.

Kristovskis uzsvēra, ka vienotu partiju tik īsā laikā nav iespējams izveidot, ir vesela virkne kritēriju, kas jāizpilda, lai par to vispār varētu runāt. Par vienu no tādiem viņš minēja savstarpējo uzticību, kas pašlaik esot nepietiekamā līmenī. “Ļoti daudziem cilvēkiem “Pilsoniskajā savienībā” nav skaidrs, kāpēc būtu nepieciešams to darīt [veidot vienu partiju],” sacīja Kristovskis. “Ņemot vērā to, kādi piedzīvojumi bija valdības veidošanas procesā, tas, godīgi sakot, nepalielināja, bet gan samazināja savstarpējo uzticību. Līdz ar to uz visa šī evolucionārā procesa bāzes ir ļoti nopietni jāstrādā. Tas nenozīmē, ka mēs atsakāmies no šī mērķa, bet es neredzu, ka tas var notikt dažos mēnešos, kā to viens otrs centies paziņot,” pauda politiķis.

PS līderis atzina – apvienības pārtapšanā daļa biedru, iespējams, varētu atšķelties. “Risks šādiem procesiem ir liels, ļoti liels, tāpēc, ka “Vienotība” tur ļoti plašu politisko spektru no labēji centriskas līdz pat centriski kreisiem ieskatiem. (…) Ja trīs partijas ar šādu plašu spektru saliek uz vienas bāzes, tas nozīmē, ka ir cilvēki, kuriem ir jāpieņem kaut kādi jauni ideoloģiski pamatprincipi, un nebūt ne visiem tas ir pieņemams. Nu, lūk, šie ir jautājumi, kuri ir jānoskaidro, pirms runāt par apvienošanos. Pretējā gadījumā tiešām notiks tas, ka daļa cilvēku vai nu nenāks līdzi vai tiešām atšķelsies, vai ieies iekšā un tad stāsies ārā. Šeit ir ļoti mērķtiecīgi un precīzi jāizrunā taktikas jautājumi,” skaidroja Kristovskis.

Savukārt Āboltiņa, kura pavasarī pārņems “Vienotības” priekšsēdes amatu no Kristovska, Ir.lv iepriekš uzsvēra, ka darīs visu, lai “Vienotību” pārveidotu par partiju pēc iespējas ātrāk – līdz vasarai. “Es noteikti piekrītu tam, ka mēs esam dažādi, mums ir ļoti grūts tas process. Mēs joprojām mācāmies demokrātiju, ka lēmumi demokrātijā tiek pieņemti, mazākumam pakļaujoties vairākumam, ka ir jādiskutē tik ilgi, kamēr pārliecina arī tos, kas ir krasi kāda lēmuma pretinieki.(…) Mums ir ļoti daudz ļoti spēcīgu cilvēku, ļoti spēcīgu personību, bet tas neizslēdz – pat, ja kādam cilvēkam, pat kādam deputātam, nebūs pa ceļam ar “Vienotību”, tad tas nenozīmē, ka “Vienotības” kā partijas nebūs, ka tā neveidosies un nekļūs lielāka un stiprāka,” paredz Āboltiņa.

Komentāri (58)

buchamona 04.01.2011. 18.45

Es no savas listes Kristovski izsviitroju, tachu, Abolinju izsviitrotu divreiz, ja vinja buutu manaa sarakstaa – Zhanna d`Arka atradusies :) Shoreiz varu piekrist Kristovskim – Aboltinja uzvedas neadekvati -sev pienjem veelamo par esosho, veeleetaaju priekshaa baarsta skaistas fraazes (melo), bet, ja runa ir par vienas partijas veidoshanu, tad peec Vienotiibas savstarpeeji izsleedzohaa balsojuma par Imigracijas likumu tachu ir pilniigi skaidrs, ka apvieniiba nav komanda, kurai buutu kopeejs skats uz LR naakotni. Kaada tur partija, taa buutu veiksme, ja vinji nesashkjeltos shii sasaukuma laikaa

+22
-5
Atbildēt

1

    Edzs > buchamona 05.01.2011. 01.44

    kadreiz Kristiana Libane vel nebudama Shkjele uz neertu jautajumu zhurnalistiem atteica ka Latvijas Celjam viena partija ir apvienoti Gaismas speki un Tumsas speki, ar tiem vinja domaja dakteri Apini.
    manuprat Vienotiba situacija izskatas lidziga, viens pats labais speks Dombrovskis aiz sevis ievilka barinju ljauzhu no kuriem vienu dalju ka tagad tas labi redzams vajadzeja atstat Saeimai arpuse.
    Solvitai Aboltinjai neizdevas ar Bishkekas draudiem ievilkt SC koalicija tachu izdevas no tas izslegt Visu Latvijai. Saeima turpinasies divaini balsojumi daljai Vienotibas deputatu blokjejoties ar SC un PLL, kurus tur noorganizes Vienotibas frakcijas vaditajs Dzintars Zakjis, nu jau vinsh ar biedejoshiem pazinjojumiem censhas iespaidot Valsts Prezidentu.
    nav Vienotiba ne kauja sauceju ne karogneseju, vairumam sho cilvecinju nav ne vizijas ne kadas misijas apzinjas, augsha varaskari intriganti un bodnieki, apaksha visam piekritoshi statisti – diezvai shadu formejumu var saukt pat par mazako ljaunumu.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

photocom 04.01.2011. 18.25

Sauciet nu repšiku ar visu revolveri atpakaļ – nokārtos!
:))

+20
-4
Atbildēt

0

Aldīna 04.01.2011. 20.21

ĢVK nomelnošanas kampaņa iet vaļā! Katrs Lablatvijietis uzskata par savu pienākumu uzliet šamam kādu spaini samazgu! Skaidrs, ka viņš nav ideāls, bet nupat ir par daudz! Uzskatu ka Krievija sūtot “signālu” ka Kristovskim nevajadzētu braukt pirmkārt parādija cik ļoti viņa nejaucas citu valstu iekšējās lietās, otrkārt tas nozīmēja ka iespējams ĢVK ir īstāks par vējarādītāju Pabriku, kurš 2 nedēļu laikā var mainīt viedokli par valsts teritorijas atdošanu!

+16
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu