Augsts vērtējums • IR.lv

Augsts vērtējums

49
Foto: Gediminas Savickis, F64
Askolds Rodins

Valsts morāli atbalsta “Latvijas finieri”

Kā bija sagaidāms, Ministru kabinets otrdien pēc Zemkopības ministrijas rosinājuma atļāva Latvijas valsts mežu apsaimniekotājam valsts akciju sabiedrībai “Latvijas valsts meži” (LVM) iegādāties privātuzņēmuma “Latvijas finieris” (LF) akcijas. Šāda kārtība paredzēta likumdošanā. Nav tikai skaidrs, kāpēc lēmumu pieņēma valdības sēdes slēgtajā daļā.

Tas ir principiāls lēmums, detaļas nāks zināmas vēlāk. Pašlaik runa ir par desmit akciju pirkšanu, kas neveido pat pusprocentu no akciju kopējā skaita, un ar šādu akciju skaitu būtu nenopietni domāt par uzņēmuma darbības ietekmēšanu. Valsts atgriešanās privatizētā uzņēmumā ir neordināra lieta, taču šoreiz tā acīm redzami bija nepieciešama, jo bija parādījušās “ārējās briesmas”. LF bija iekārojis Krievijas kokapstrādes uzņēmums “Sveza”.

Vispirms par LF pirkšanu Krievijas uzņēmums interesējās LF vadības līmenī, kur neatrada ne dzirdīgas ausis, ne atsaucīgas sirdis. Sekoja publisks piedāvājums atpirkt akcijas no to īpašniekiem. Šie vilinošie sludinājumi parādījās daudzos plašsaziņas līdzekļos, taču vērā liekamu atsaucību neguva. Tomēr nav pamata domāt, ka “Sveza”', kas pieder Krievijas miljardierim, “apstāsies pie sasniegtā”. Iespējams, “Sveza” izteiks LF akcionāriem jaunu piedāvājumu, tādu, “no kura nevar atteikties”.

Ārvalstu investīcijas laikam gan ir gaidītas visās pasaules valstīs, un pilnīgi vai daļēji nopirktajam uzņēmumam tās parasti ir kārtīgs atspaids vai pat glābiņš. Kā labi zināmu piemēru varam minēt Latvijā itin bieži redzamās Čehijā ražotās vieglās automašīnas “Skoda”. Nebijis vācu investora, “škodu”, visticamāk, piemeklētu Jelgavas mikroautobusu rūpnīcas RAF liktenis. Tur pat vērtīgas iekārtas – slava mūsu dižajiem tiesu izpildītājiem! – pārdeva par vecu dzelžu cenu.

Tomē ir zināmi arī citi varianti. Līvānos reiz bija grūtībās nonākusi stikla fabrika. Atradās ārvalstu investori, fabriku lēti nopirka un drīz pēc tam slēdza. “Labie vācieši” tādējādi tika vaļā no nīkuļojoša, taču, iespējams, saņemties spējīga konkurenta.

LF un “Sveza” ražo līdzīgu produkcju, abām ir noieta tirgi Eiropas valstīs. Ir pamats bažām, ka LF “Svezai” vajadzīgs nevis kā ražotne, bet gan kā noieta tirgus “turētājs”.

“Sveza” nav darījusi neko, lai šādas bažas kliedētu. LF nav uzņēmums, kas nepārprotami “iet uz grunti”, kaut arī aizpērn strādājis ar zaudējumiem. Var saprast akcionārus, kas nevēlas šķirties no parasti dividendes nesošām akcijām. Jāpiebilst, ka pērn veiktajā pētījumā “101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums” LF ierindots 56.vietā.

Vēl nav zināms, vai atradīsies akcionāri, kas gribēs pārdot savas akcija LVM, un kādu cenu tie varētu prasīt. Daudz kas vēl nav zināms, arī “Svezas” iespējamā tālāka rīcība.

LF ir eksportspējīgs uzņēmums, un no šī fakta izriet valsts ieinteresētība tā pastāvēšanā, nemaz jau nerunājot par darba vietām, cilvēkiem, kas LF pelna iztiku un maksā ienākuma un sociālo nodokli. Pat ja nebūtu galīgi netrekni, saimnieciski grūti laiki, valsts maka biezumā diezin vai varētu cīkstēties ar Krievijas miljardieri. Taču arī šim cilvēkam LF iegāde diezin vai ir gaišzilais sapnis.

Oficiāli nav pasludināts, kāpēc valsts LVM personā vēlas kļūt par LF akciju turētāju. Simbolisku, taču turētāju. Valsts nenāk kā glābējs, bet gan kā atbalstītājs, un tas vairāk ir morāls atbalsts. Valsts dod nepārprotamu signālu, ka LF ir tai nozīmīgs uzņēmums.

Pirms pāris gadiem valstij patiesībā nācās pusbrīvprātības kārtā glābt “Parex”, un bija skaidrs, ka bankas glābšanai iztērētā budžeta nauda nekad pilnībā netiks atgūta. Tas bija upuris, nests valsts finansu stabilitātes vārdā. Ja valsts nopirks pieteiktās nedaudzās LF akcijas, tas uzņēmuma saimniecisko stāvokli nekādi neietekmēs, un arī LVM nauda postā neaizies – neatkarīgi no tā, vai LF arī turpmāk paliks līdzšinējo īpašnieku rokās.

Komentāri (49)

austrisv 05.01.2011. 10.08

“Šāda kārtība paredzēta likumdošanā.”

Es noteikti priecājos, ka mūsu valsts ir spērusi nozīmīgu soli kaut vai iesākumā tīri morālā kārtā atbalstot savu Latvijas labi strādājošu uzņēmumu!
Tā ir arī valsts loma! Tas, ka šo LF vienkārši nevarēs pārņemt Krievijas Sveza, ir tieši lieliski, jo katras valsts uzdevums ir glābt ne tikai bankrotējošus uzņēmumus, kā Pareksu, bet arī tos uzņēmumus, kuri labi strādā un maksā nodokļus valstij, pie tam ne jau no min algas!
Pirmo reizi Latvijas vēsturē ir gadījums, ka valdība palīdz uzņēmējam, pie tam tik labam uzņēmējam kā Biķim!!!
Bez tam LVM tā ir laba investīcija, pie tam daudz labāka nekā peļņas noguldīšana uz % bankās, lai arī tas ir tikai nieka 0.3% no kopējām akcijām, bet tas ir jumts LF pret šo agresīvo Svezu!

+4
0
Atbildēt

2

    kdaljajev > austrisv 05.01.2011. 10.47

    Pagaidām vēl nekas nav izdarīts.Vajag kontrolpaketi,lai būtu droši,ka nepārpirks.Ka tik beigās nesanāk kā ar airBaltic.Kaut kas ar likumdošanu nav kārtībā,ja var mazākais akcionārs pēc saviem ieskatiem rīkoties ar akcijām.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > austrisv 05.01.2011. 10.18

    Stratēģiski svarīgus, sevišķi pelnošus valsts uzņēmumus pārdod tikai, atvainojiet, idiotu valdības 3.pasaules valstīs, parasti tos tad pārpērk konkurenti un secinājumus savos makos ātri vien sajūt iedzīvotāji. Paldies Dievam, ka vismaz šoreiz izdarījāmies pareizi, jo viens ir pārdot krieviem pārcenotas ”dāčas” v Jurmaļe , bet pavisam kas cits uzņēmumu, kas nodrošina mūsu eksportu un maksā valstij nodokļus un cilvēkiem algas !

    +6
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 05.01.2011. 10.24

Krix!
Mūsu valsts nelabvēļi pasniedz šo ziņu pavisam citādi, kā jau to redzam no mums jau pierastajiem komentētājiem!

+3
-1
Atbildēt

2

    lailabidzane > austrisv 05.01.2011. 10.28

    .
    Teicu, ka ierīs!
    Pa sauso.
    ;)))

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Maija > austrisv 05.01.2011. 14.38

    Nu re, te jau parādījās konkrētā veidā latviešu dziļi dvēselē paslēptā ļeņinisko boļševiku patiesā būtība! :)
    “kas nav ar mums, tas ir pret mums!” teica Bušs juniors un uzsāka karu Irākā, to pašu pirms viņa teica biedrs Staļins un izsūtīja, pārvietoja, nomērdēja badā un lopu vagonos miljonus, to teica arī odiozais Pols Pots un viņa rokaspuiši, kad noslepkavoja 3 no 8 miljoniem Kambodžas iedzīvotāju.
    Jums boļševikiem viss vienmēr ir skaidrs! :) te savējie, visi pārējie ir ienaidnieki! Ka tik vienā brīdī, bet kundze, neattopieties situācijā, kad par ienaidniekiem kļuvuši pašas pirksti!
    P.S. manuprāt, pirms kādu nosaukt par ienaidnieku tā viedokļa dēļ, vajag palūgt plašākus argumentus, ja vien pati neesat ļoti dziļi ap LF notiekošajā ierauta personīgi. Tad šāds kategorisms ir piedodams un izskaidrojams ar savtīgām interesēm (nebūt jau vienmēr nosodamām)!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 05.01.2011. 10.33

Priecājos, ka saprati!

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu