Saeimas līmenī vardarbīgos nemierus Baltkrievijā nevērtēs • IR.lv

Saeimas līmenī vardarbīgos nemierus Baltkrievijā nevērtēs

13
Protestētāju un milicijas saķeršanās Minskā pērn 20.decembra naktī. Foto: AFP/LETA
Indra Sprance

Deputāti nolemj iet "zelta vidusceļu" un nemierus kaimiņvalstī nosodīt vien ar Ārlietu komisijas paziņojumu

Saeimas Ārlietu komisija trešdien vienbalsīgi pieņēmusi paziņojumu, kurā teju mēnesi pēc prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā nosoda vardarbību, taču Saeimas sēdē šis dokuments, visticamāk, varētu vispār netikt skatīts, Ir.lv apstiprināja Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš ("Vienotība").

Kā skaidroja Kalniņš, Ārlietu komisijas paziņojumā tiks nosodīta vardarbīgā izrēķināšanās ar opozīciju pēc prezidenta vēlēšanām, kā arī izteikts aicinājums nekavējoši atbrīvot politieslodzītos. Tāpat paziņojumā "būs atbalsts Baltkrievijas tautai". Tā kā jau šo piektdien notikšot Aleksandra Lukašenko atkārtota inaugurācija, tad Saeima nepaspēšot šo jautājumu izskatīt plenārsēdē, jo iepriekšējam paziņojuma tekstam, ko bija iesnieguši "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, priekšlikumu iesniegšanas termiņš beidzoties vien nākamnedēļ, līdz ar to neesot iespējams paspēt pieņemt šādu paziņojumu līdz Aleksandra Lukašenko atkārtotai inaugurācijai.

Uz Ir. Lv jautājumu, kādēl tad koalīcija noteica tik garu priekšlikumu iesniegšanas termiņu, un vai gadījumā tas nav veids, kā izvairīties no paziņojuma pieņemšanas parlamenta līmenī, kas ir daudz augstāks, nekā komisijas pieņemts paziņojums, Kalniņš atbildēja: "Tā ir diplomātija. Tas ir mēģinājums atrast "zelta vidusceļu'. Pirmkārt, tas ir saskaņots ar Eiropas Savienības viedokļiem, šeit būtu jāgaida uz tālākiem Eiropas Savienības lēmumiem, mums nevajag skriet ratiem pa priekšu."

Kalniņš skaidroja, ka Ārlietu ministrija jau drīz vien pēc nemieriem izplatīja oficiāli paziņojumu, turklāt parlamentu līmenī līdz šim to neviena valsts neesot darījusi. Tiesa, Lietuvas un Polijas Ārlietu komisijas esot pieņēmušas jau līdzīgus paziņojumus.

Ārlietu komisijas paziņojuma redakciju trešdien komisijas sēdē atbalstījuši visu Saeimas frakciju deputāti, tajā skaitā no "Saskaņas centra", kas iepriekš kritizēja VL – TB/LNNK priekšlikumu pieņemt Saeimas paziņojumu šajā jautājumā.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās atbilstoši oficiālajiem rezultātiem uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko – par viņu nobalsojuši 79,67% vēlētāju.
Lai protestētu pret vēlēšanu it kā notikušo falsifikāciju un Lukašenko pārvēlēšanu, Minskas ielās 19.decembra vakarā izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu, no viņiem aptuveni 600 – arī opozīcijas prezidenta amata kandidāti, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti – tika arestēti un notiesāti līdz 15 diennaktīm cietumā.
Lielākā daļa aizturēto jau atbrīvota, tomēr daži pazīstami opozīcijas aktīvisti joprojām tiek turēti apcietinājumā.

Ārlietu komisijas paziņojuma pilnais teksts lasāms šeit.

Komentāri (13)

sandruce 20.01.2011. 06.03

Deputāti nolemj iet “zelta vidusceļu” un nemierus kaimiņvalstī nosodīt vien ar Ārlietu komisijas paziņojumu

Tam čalim, kas raksta īso kopsavilkuma teikumu, derētu vispirms izlasīt rakstu. Nu netaisās neviens pie mums nosodīt tos nemierus, nosoda nemieru apspiešanu.

+2
-1
Atbildēt

0

buchamona 19.01.2011. 18.52

….mums nevajag skriet ratiem pa priekšu +++ Shinii gadiijumaa vecais sakaamvaards darbojas gluzhi kaa no Shlesera mutes izrauts, kad vinjsh komenteeja LR asos protestus pret Krievijas iebrukumu Gruzijaa. :)

Kaut kaads jau labums ir no shiis “karstaa kartupelja” viljaashanas. SC bija iespeeja vienbalsiigi atbalstiit Lukashenko represijas, nobalsojot ar “pret” pat shaadai, noveelotai LR viedoklja paushanai par notiekosho Baltkrievijaa.

+2
-1
Atbildēt

0

mgeidans 22.01.2011. 14.36

tādi jau mēs esam. mīkstie.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu