Jūrmalas mēra amatā Ražuku nomaina Truksnis • IR.lv

Jūrmalas mēra amatā Ražuku nomaina Truksnis

40
Jaunais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (LPP/LC). Autors: Kaspars Krafts, F64

Jaunais kūrortpilsētas galva no LPP/LC aicina domi beigt kašķēties un sākt strādāt

Jūrmalas domes deputāti ceturtdien no pilsētas mēra amata atcēla Romualdu Ražuku (PS), kurš šajā amatā pabija vien dažus mēnešus, vēsta aģentūra LETA. Par Ražuka atbrīvošanu aizklātā balsojumā bez pārsteigumiem vienoti bija astoņi opozīcijas deputāti, pret bija septiņi pozīcijas pārstāvji.

Pulksten 22 sasauktā sēdē par jauno domes vadītāju tika ievēlēts LPP/LC deputāts Gatis Truksnis, kurš pavēstīja, ka domē jābeidz kašķēties un jāsāk strādāt.  Par viņa iecelšanu amatā balsoja astoņi deputāti, tāpat kā par Ražuka atcelšanu.

Jaunais mērs pēc ievēlēšanas žurnālistiem klāstīja, ka viens no pirmajiem darbiem būs jautājums par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtību un apmēru, lai nākamais gads nebūtu "genocīds pret jūrmalniekiem" un pilsētnieki to spētu samaksāt, vēsta aģentūra BNS. Truksnis sola risināt jautājumu par apkures tarifiem, lai palīdzētu mazturīgajiem pilsētas iedzīvotājiem.

Drīzumā būšot jāsāk gatavot pašvaldības 2011.gada budžetu un pašvaldības investīciju plānu nākamajam periodam. Lai uzlabotu darba norisi pašvaldībā, Truksnis vēlas iesaistīt visus 15 deputātus – drīzumā viņš sākšot individuālas sarunas ar kolēģiem, lai "katram atrastu vietu" pilsētas domē.

"Deputāti paši ir sapratuši, ka ir jābeidz kašķēties un katram jāpārzina sava atbildība," teica Truksnis. Viņš pauda apņēmību likvidēt paralēlās struktūrvienības, piemēram, domes valdi, ko pirms Ražuka nomešanas no amata uzstājīgi bīdīja vicemērs Māris Dzenītis. Truksnis vēlas deleģēt plašākas funkcijas mēra vietniekiem.

Jaunais pilsētas galva vēlas izveidot atsevišķu nodaļu, kas pārvaldītu pašvaldības kapitālsabiedrības. Nodaļu savukārt tieši pārraudzītu vietnieki, noņemot šo pienākumu no domes priekšsēdētāja pleciem. Tādējādi mērs varētu veltīt vairāk laika citiem jautājumiem.

Ceturtdien pirms pirmās domes ārkārtas sēdes pie Jūrmalas domes ēkas bija pulcējušies aptuveni 50 cilvēku, no kuriem vairākums pieprasīja domes atkāpšanos, vēsta aģentūra BNS. Piketētāju plakāti pauda: ''Mēs mīlam savu pilsētu", "Kaviārs jau garšo visiem, kādreiz var iztikt bez!", "Vai mums ir nepieciešama 3.varas maiņa?".

Zālē sanākušie cilvēki sēdes laikā skaļi pauda atbalstu Ražukam un kaunināja opozīciju par savtīgu intrigu vērpšanu, nevis rūpēšanos par pilsētas attīstību un iedzīvotāju labklājību, informē Latvijas Radio.

Iepriekš kā kandidāts mēra amatam tika nosaukts arī vicemērs Dzenītis ("Jūrmala – mūsu mājas"), kurš pirms tam balsoja par saraksta biedra Raimonda Munkevica atcelšanu un Ražuka iecelšanu, un atkal apmetis kažoku otrādi.

Līdz ar Dzenīti, Munkevicu un Truksni pret Ražuku balsoja arī Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme"), Larisa Loskutova (SC), Egmonts Krūmiņš, Vladimirs Maksimovs (abi "Jūrmala – mūsu mājas") un Dzintra Homka, kuru pēc demisijas pieprasījuma parakstīšanas izslēdza no partijas ''Sabiedrība citai politikai''. Šī grupa tagad veidos domes pozīsiju.Truksnis pieļāvis, ka Loskutova varētu kļūt par otru viņa vietnieci.

Ražuks par Jūrmalas domes priekšsēdētāju tika iecelts 20.maijā, kad no mēra amata tika gāzts kukuļdošanā apsūdzētais Raimonds Munkevics ("Jūrmala – mūsu mājas"). Viņu tur aizdomās par kukuļa piedāvāšanu, lai iepriekš paredzētajā balsojumā par paša atcelšanu no amata nodrošinātu labvēlīgu iznākumu.

Jautājums par Ražuka atbrīvošanu no mēra amata tika iekļauts kārtējās domes sēdes darba kārtībā 2.septembrī. Tomēr Ražuks sēdes laikā paziņoja par tās pārtraukšanu uz nedēļu, norādot, ka jāsagaida tiesas lēmums par drošības līdzekļa maiņu kukuļdošanā apsūdzētajam deputātam Munkevicam. Trešdien tiesa nolēma aizliegt Munkevicam tikt ievēlētam Jūrmalas pilsētas domes institūcijās un amatos, taču liegums tuvoties citiem pašvaldības deputātiem nav piemērots, līdz ar to viņš var piedalīties un balsot domes sēdēs.

1969.gadā dzimušais Truksnis līdz šim domē darbojās Attīstības jautājumu komitejā un Transporta un komunālo lietu komitejā. Truksnis no 1998. līdz 2004.gadam strādāja Rīgas domes Finanšu departamentā par iepirkumu speciālistu, viņš bijis arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras jurists. Truksnis bijis Jūrmalas pilsētas izpilddirektors un "Jūrmalas siltuma" valdes loceklis. Viņš Latvijas Universitātē ieguvis tiesību zinātņu bakalaura grādu.

Komentāri (40)

Māris Diņģelis 09.09.2010. 18.56

Un kāds ir Ražuka atsaukšanas pamatojums?

Tas gan ir labi, ka deputāti gatavi strādāt pa vakariem un naktīm. Jākaļ kretīns, kamēr karsts!

+43
0
Atbildēt

3

    ♣Shaggy♣ > Māris Diņģelis 09.09.2010. 23.25

    Par daudz dievu lūdza :)
    Sen jau esmu teicis, ka tas ne pie kā laba nenoved.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jākaļ – un jāizmanto demokrātijas labumi arī 4.maija republikas divdesmitpirmajā gadā !? Saules mūžu šādai demokrātija, jo nekas tāds ne K.Ulmaņa laikā, ne padomju gados jau nebija iespējams. Dīvaini, ka tikai aptuveni 50 jūrmalnieku vēlējās izbaudīt demokrātijas labumus ?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > Māris Diņģelis 09.09.2010. 23.04

    Jākaļ kretīns, kamēr karsts – Žetons!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 09.09.2010. 19.45

Un atkal Jūrmalā virsroku ir guvuši rūdīti korumpanti un kriminālnoziedznieki. Jautra pilsētele. Mūsu brašie likumi kā vienmēr vispirms kukuļņēmējus izlaiž no cietuma, bet tad vēl dod tiem pilnu varu turpināt iesāktās darbības. Es šaubos vai šito var nosaukt par tiesisku valsti ar demokrātisku tiesu sistēmu. Tas ir kaut kas ačgārgārns un ar kājām gaisā. Tapēc jau šeit politiķi droši var zagt, ka tiesa tos nesoda. Kāpēc nesoda? Jautājums paliek atklāts.

+27
0
Atbildēt

2

    mxblack > mxblack 10.09.2010. 12.11

    Cilvēki taču nebalso par personālijām, bet gan par partijām kopumā. Acīm redzot arī tajā Jūrmalas māju partijā ir daudz labu cilvēku un uz vēlēšanām tos izbīda priekšpusē, bet tos kriminālnoziedzniekus paslēpj pagrabā. Tā kā tieši tie kriminalie finansiāli ir tie bagātakie un uztur tās partijas, tad arī nonāk visos amatos, bet godīgie cilvēki paliek malā. Šoreiz ir cerība, ka varētu būt ļoti nedaudz labāk, jo nu vairs nevar ar vienu labo cilvēku izvilkt visu partju cauri vēlēšanām. Tomēr arī atrast 5 tādus var jebkurā partijā, tāpēc starpība ir niecīga. Tāpēc jau PLL pierunāja veco Gunču kļūt par viņu sapuvušā produkta šilti un izkārtni. Bet nu vecais ir izgāzies pa visu līniju un uz mūžu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > mxblack 09.09.2010. 19.52

    Politiķi arī var droši zagt tāpēc, ka vēlētāji pa lielam to akceptē. Daži grib būt kā Lembergs, daži pakurn, bet, re, Šlesers notrauš asariņu un aiziet atkal. Es jau te kaut kur rakstīju – nu kā var ievēlēt, piemēram, tādu Munkevicu vai Dzenīti? Bet taču ņem un ievēl mūsu vēlētājs. Lūk, tas ir tas par ko vajag brīnīties. Un tad arī ir tādi Munkevici, kuri mazliet pasēž cietumā, tad iznāk ārā, lai nokārtotu dažas lietas utt. Tas, ka politiķim šādā gadījumā gar domi būtu jāiet ar 1. km līkumu nevienu neuztrauc. Principā viņš varētu turpināt savu deputāta darbu tikai tad, ja ir atguvis uzticību (piemēram, atzīts par nevainīgu), bet pirms tam mandāts būtu jāpakar uz nagliņas. Bet Munkevica vēlētājiem laikam tas nav svarīgi.

    +20
    0
    Atbildēt

    0

ltvpanorama 09.09.2010. 19.34

Interesanti kurs šovakar Miluša lomā un kādi izcenojumi..?

+21
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu