Vecmāti soda ar 50 latiem • IR.lv

Vecmāti soda ar 50 latiem

20
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Bērns mājdzemdībās miris; inspekcija tiešu saistību ar mediķes kavēšanos neatzīst

Vecmātei Dinai Ceplei noteikts 50 latu sods par kļūdu mājdzemdībās, kurās mira jaundzimušais, vēsta laikraksts "Diena". Šis ir trešais gadījums, kad Ceples profesionālā darbība tiek izvērtēta Veselības inspekcijā (VI).

Iepriekšējos divos gadījumos 2009.gadā pārkāpumi netika atrasti. Šoreiz noteikta administratīvā atbildība – 50 latu naudas sods. VI ekspertīzes slēdzienā atzīts – mājdzemdībās, kurās nomira Ievas (vārds mainīts) pirmais bērns, vecmāte ir pieļāvusi kļūdu, nenovērtēdama situācijas nopietnību un steigšus neizsaukdama neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Ja kaut viena vecmāte turpmāk nopietnāk izvērtēs mājdzemdību risku un kāda sieviete rūpīgāk pārdomās, dzemdēt mājās vai slimnīcā, tas vien būs panākums, ''Dienai'' saka Ieva. Viņa savu bērniņu zaudēja šī gada pavasarī mājdzemdībās, kuras sākās 39.grūtniecības nedēļā ar asiņošanu, kas, kā vēlāk tika konstatēts, vēstīja par placentas priekšlaicīgu atdalīšanos. Valdības noteikumi par plānotu ārpusstacionāra dzemdību palīdzības sniegšanu nepārprotami norāda, ka asiņošana no dzemdību ceļiem ir iemesls, lai sievieti pārvestu uz slimnīcu. Taču Ieva pati neizsauca ātro palīdzību, paļaujoties uz vecmāti. Kad Ceple pie dzemdētājas ieradās trīs stundas pēc dzemdību sākuma, viņa izsauca ātrās palīdzības mediķus, taču slimnīcā Ieva uzzināja – viņas meitiņa jau ir mirusi.

Veselības ministrija (VM) jūnijā iesniedza VI prasību veikt situācijas ekspertīzi. Toreiz ministrijas pārstāvji pauda pārliecību – tiklīdz vecmāte uzzināja par asiņošanu, viņai bija jānodrošina dzemdētājas pārvešana uz slimnīcu 30 minūšu laikā. VI ekspertīze to apstiprina. Uz jautājumu, vai trīs stundu kavēšanās noveda pie bērna nāves, VI atbild – nav zināms, kurā brīdī sākās izmaiņas placentā un tām sekojošās komplikācijas. Līdz ar to konstatētais pārkāpums neesot tieši saistāms ar bērna nāvi.

"Bet man nav tiesību saukt ātro palīdzību uz svešu māju. Turklāt, ja pacients atsakās braukt uz slimnīcu, man jāmaksā soda nauda – 30 lati," iebilst Ceple, saņēmusi VI ekspertīzes slēdzienu. Neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi VI darbiniekiem apliecinājuši – ja vecmāte viņus izsauks, viņi ieradīsies.

Vecmātei noteikto sodu Ieva nosauc par "smieklīgu", tomēr viņa zinājusi – mediķu administratīvā atbildība par ārstēšanā pieļautajām kļūdām nepārsniedz 250 latu. Viņa pagaidām nav izlēmusi, vai sākt tiesvedības procesu, jo pašai tas būtu emocionāli ļoti smagi.

Pēc advokāta Agra Bitāna teiktā, VI tikai konstatē valsts noteiktās procedūras neievērošanu un soda administratīvi, bet civiltiesisko atbildību var panākt, abām pusēm vienojoties vai tiesvedības procesā.

Materiālus tiesā var iesniegt arī VI. Tā kā šajā gadījumā VI nav atklājusi saikni starp bērna nāvi un vecmātes novēloto rīcību, VM iesaka pacientei pašai sākt tiesvedību.

Komentāri (20)

Banderas 04.09.2010. 20.53

Te nav pieminēts, ka grūtniecība būtu jāuzskata par problemātisku, jo auglim bija pataloģija – 2 asinsvadi nabassaitē 3 vietā. Es drīzāk gribētu zināt preambulu – kāpēc Ceple uzņēmās pieņemt dzemdības problēmgrūtniecībā un vai viņa par tādu faktu vispār bija informēta. Kā zināms, mājdzemdību piekritējas izvēlas izvairīties no valsts noteiktajām 3 USG, uzskatot, ka tās kaitē bērnam.
Šajā gadījumā Ceple, ticamākais, ir bijusi neveiksmīgu sagadīšanos un faktu pēdējais posms, bet tas vēl nnozīmē, ka viņas vaina būtu noteicošā.

Ir ļoti žēl, ka sieviete savā pirmajā grūtniecībā ir zaudējusi bērniņu. Tiešām žēl. Bet tam nevajadzētu ietekmēt jau tā aktīvo cīņu “tradicionālā medicīna vs. mājdzemdības”.

p.s. Neesmu mājdzemdību piekritēja.

+3
0
Atbildēt

2

    Dace Ķikute > Banderas 05.09.2010. 14.42

    Diez no kurienes šāda informācija par mājdzemdētāju izvairīšanos no USG?
    Man ir pozitīva mājdzemdību pieredze (kā arī stacionāra dzemdību pieredze), un man ne prātā nenāca izvairīties no kādām tur 3 USG un neviens speciālists arī nemudināja izvairīties! Pat vairāk – pirms bērna piedzimšanas pastiprināti bija jāveic pārbaudes, tostarp arī īpaša USG, lai pārliecinātos, vai tiešām viss ir kārtībā un drīkstu dzemdēt mājās.
    Savukārt zinu arī to, ka ir ārsti, kas tieši aicina uz nevajadzīgu USG izmantošanu – vairāk par tām noteiktajām trīs reizēm arī tad, ja viss ir vislabākajā kārtībā un pēc tās nav nepieciešamības. Tā teikt, naudas pelnīšanas nolūkos!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Banderas > Banderas 05.09.2010. 15.40

    krisantta
    Tev ir taisnība par privāto ārstu vēlmi taisīt daudz USG. Bet redz – USG nav obligātas, tik vien, ka valsts apmaksā tādas 3.
    Un es esmu dzirdējusi no pašām mājdzemdētājām, ka pat tās 3 neesot vajadzīgas, ja reiz pašai liekas, ka viss kārtībā. Bez tam kad šis konkrētais gadījums tika apsūkāts presē pirmo reizi, tiešām bija oficiāla informācija par problēmgrūtniecības faktu 2 asinsvadu nabassaitē dēļ, ko kosnatatēja tikai slimnīcā, kad bērniņš jau bija miris. Šo lietu ārsts var konstatēt USG laikā ap 20. nedēļu. Tāpēc es sliecos uzskatīt, ka kaut kādi dati līdz Ceplei nav aizgājuši, jo lai arī viņu nezinu, diez vai viņa būs tik liderīga, lai riskētu pieņemt problēmgrūtniecības dzemdības.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

andris_auzinsh 05.09.2010. 11.30

Zinu vecmāti Cepli no profesionālās puses un man ir baigās aizdomas, ka šī kārtējo reizi ir viena no melnā PR ziņām par labu pret-mājdzemdībām/vakcināciju utt. Izskatās, ka viss stāsts nav izstāstīts (tāpat kā lielā brēka par nevakcinēto puisīti kurš mira no tuberkolozes, taču nebija pieminēts, ka mazajam īsi pirms tam bija veikta nopietna galvas operācija (protams, laikam jau sagadīšanās, ka uzreiz pēc tās ziņas Rozentāle uztaisīja milzu iepirkumu ar potēm). Tagad tik jāgaida kam šī ziņa būs izdevīga). Ceple ir baigā profesionāle un izslēgs mājdzemdību variantu pie vismazākās aizdomas, ka viss nav 100% droši. Bet nu diemžēl arī ir.lv uztaisa ziņai copy/paste, nepainteresējoties plašāk kas un kā noticis.

+4
-2
Atbildēt

0

Ābelīte 04.09.2010. 15.38

Līdzjūtības Ievai :( Lai pietiek spēka atgūties no zaudējuma!

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu