Mazās partijas saskaņo priekšvēlēšanu aktivitātes • IR.lv

Mazās partijas saskaņo priekšvēlēšanu aktivitātes

9
Kristaps Kuhaļskis, F64
Indra Sprance

Piecas Saeimā līdz šim nepārstāvētas politiskās organizācijas kopīgi uzrunās vēlētājus

Vairākas mazās partijas apvienojušas spēkus atsevišķiem priekšvēlēšanu pasākumiem un pieļauj iespēju pēc vēlēšanām, ja iekļūs Saeimā, parlamentā veidot arī koalīciju, vēsta aģentūra BNS. Tās ir jaunas politiskās organizācijas ''Tautas kontrole'', ''Ražots Latvijā'', ''Par prezidentālu republiku'', ''Daugava – Latvijai'', kā arī jau zināma, taču līdz šim parlamentā nepārstāvētā "Kristīgi demokrātiskā savienība" (KDS).

"Tautas kontroles" (TK) priekšsēdētājs Rihards Jablokovs informējis, ka kopumā šīm parlamenta vēlēšanām pieteikti 13 deputātu kandidātu saraksti, no kuriem sešus iesniegušas tādi politiskie spēki, kas līdz šim nav bijuši pie varas. Šo sarakstu pārstāvji sākuši sarunas un nolēmuši apvienot spēkus atsevišķu ar vēlēšanām saistītu jautājumu risināšanai un pasākumu nodrošināšanai.

Līdz šim notikusi viena šo politisko spēku sanāksme. Sadarbības mērķis esot apvienot spēkus un resursus, lai plašākai skeptisko vēlētāju auditorijai parādītu un intensīvāk pievērstu uzmanību, ka "ir vēl kāda alternatīva – šie jaunie spēki”, norādījis Jablokovs.

Pretēji Jablokova teiktajam, ka arī Pēdējās partijas (PP) pārstāvji šajās sarunās piedalījušies, PP līderis Gints Knoks aģentūrai BNS uzsvēra, ka PP pārstāvji šai sadarbībai nepievienosies un nav pat runājuši ar mazo partiju pārstāvjiem.

"Mums nav nekā kopīga ar tādām partijām kā "Tautas kontrole" vai "Daugava – Latvijai"," uzsvēra Knoks. "Es neredzu iespēju vienoties ar cilvēkiem, kuri vēlas sabojāt Daugavu. Pirmkārt, tas nav iespējams, tas projekts ir – kā kāds bija izteicies – kaut kādi murgi. Es neredzu nekādu iespēju vienoties ar "Tautas kontroli", kuriem ir tikai nosaukums, bet patiesībā tur ir pilns ar cilvēkiem, kuri ir apzaguši namu pārvaldes."

Partijas ''Tautas kontrole'', ''Ražots Latvijā'', ''Par prezidentālu republiku'' un ''Daugava – Latvijai'' iesniegušas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) lūgumu izvērtēt to neiekļaušanu ''Latvijas Neatkarīgās televīzijas'' (LNT) raidījuma ''Līderu debates'' dalībnieku skaitā, vēsta laikraksts ''Diena''. Neiekļaušana pamatota ar socioloģisko aptauju rezultātiem, kas liecina, ka šīs partijas atbalsta ne vairāk kā 2% vēlētāju.

KNAB vēl gatavo atbildi uz partiju iesniegumu. LNT norāda – tai kā komerctelevīzijai ir tiesības izvēlēties raidījuma dalībniekus. Savukārt ''Providus'' eksperte Iveta Kažoka iepriekš Ir.lv paudusi, ka arī komermedijiem ir pienākums sniegt sabiedrībai objektīvu informāciju, kas nozīmē vienlīdzīgas izpausmes iespējas dažādām partijām priekšvēlēšanu periodā.

Komentāri (9)

daina_tabuna 03.09.2010. 11.31

Un kas viņiem traucēja apvienoties pirms vēlēšanām vienā politiskajā apvienībā? Tad varbūt tiešām sakasītu 5%. Un pie viena vēlētājiem dzīvi atvieglotu- būtu jāizvēlas no 6- 7 sarakstiem.

+2
0
Atbildēt

0

inese zandersone 03.09.2010. 15.39

Atšķirība nekāda, ne kopā, ne atsevišķi nevar pat 1 % savākt. Piedalās tikai, lai balsis noņemtu citiem ar dažu lielo partiju svētību.

+1
0
Atbildēt

0

LAURIS 03.09.2010. 11.51

Nosaukumi ir fantastiski.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu