Puse iedzīvotāju krīzē vaino politiķus • IR.lv

Puse iedzīvotāju krīzē vaino politiķus

42
Andrejs Strokins, F64

Uzticību valstij veicinātu mazāka korupcija, lielākas algas un pensijas

Piedzīvotajā krīzē visvairāk vainojami politiķi, jo viņi neattaisnoja vēlētāju cerības, šādu viedokli "DnB Nord Latvijas barometra" pētījumā pauduši 55% Latvijas iedzīvotāju. Vien 12% iedzīvotāju par atbildīgajiem uzskata uzņēmējus, kuri centās nopelnīt ātri un pārāk daudz.

Desmitā daļa kā vainīgos min vēlētājus, kas izdarījuši bezatbildīgu izvēli iepriekšējās vēlēšanās, vien 5% krīzē vaino starptautiskos aizdevējus, 2% – darbiniekus, kuri prasījuši pārāk lielas algas. Tikai 3% respondentu krīzē nevaino nevienu.

Patlaban zudušo iedzīvotāju uzticību valstij varētu palielināt korupcijas mazināšanās – to kā līdzekli nosaukuši 43% aptaujāto, algu un pensiju paaugstināšana – 39% respondentu. 32% uzskata, ka uzticību valstij vairotu politiķu solījumu izpildes kontrole, 28% – mērķtiecīgs politiķu darbs, lai atveseļotu Latvijas ekonomisko situāciju, 28% – birokrātisko šķēršļu mazināšana visās jomās, 24% – varas atņemšanas oligarhiem, 23% – sabiedrības viedokļa uzklausīšana.

40% Latvijas iedzīvotāju pēc gada valsti vēlas redzēt mazāk korumpētu nekā patlaban, rāda ''DnB Nord Latvijas barometrs''. 33% valsti vēlas redzēt bagātāku, 30% – maksātspējīgāku.

Nākamā gada budžeta veidošanas kontekstā 60% iedzīvotāju par prioritāru minējuši veselības aprūpi, 57% norādījuši, ka prioritāra ir ekonomika, un trešā biežāk minētā atbilde no 43% respondentu bija sociālā joma – pabalsti, pensijas.

24% Latvijas iedzīvotāju atbalstītu valstij piederošo uzņēmumu privatizāciju, ja tas palīdzētu glābt Latvijas ekonomiku un saglabāt pensijas, pabalstus un citus maksājumus tagadējā līmenī, liecina "DnB Nord Latvijas barometrs".

Komentāri (42)

ivetao2007 27.09.2010. 15.47

Latvieši izgāzās, ka veca sēta, nespēdami izmantot brīvību, kura viņiem pilnīgi par velti iekrita rokās. Viņi uzticēja savu brīvību komunistiem un viņu pakalpiņiem čekistiem. Pat tad, kad visā kailumā Jūrmalgietā atklājās kādi lieli kretīni un parazīti pārvalda Latviju, tautas lielais varākums, kuri bija pieraduši pie sovetu sistemas, kas maksāja tikai par darbā iešanu, par pašsaprotamu pieņemot, ka pērējo nozags, mazie zaglīši balsoja par lielajiem. Latvieši nav pelnījuši labu valdību, bet zarainu rungu pa dulnajām galvam, kuras negrib vai nevar atšķirt godīgos no zagļiem un krāpniekiem. Vai tad tagad nev redzams, ka tikai Vienotība ir īr spējīga godīgi pārvaldīt valsti.

+19
-2
Atbildēt

3

    designhouse.lv > ivetao2007 27.09.2010. 16.55

    Zini, arī Āboltiņa taisa rebes! Pilnīgi noteikti! Bet tas man šķiet ir sīkums un izpaužas vien kā savējo lobēšana, ko nevar salīdzināt ar pārējo valsts nozagšanu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > ivetao2007 27.09.2010. 21.16

    Bravo, Zigurd!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > ivetao2007 27.09.2010. 16.03

    Pilnīgi piekrītu Jūsu viedoklim, jo vēl joprojām ir tik daudz pakalpiņu, kuri laizās ap saviem apzadzējiem! Tas laikam no vergu tautas iedzimis gēnos!
    Franči jau sen šitoskretīnus ar lielāko kretīnu priekšgalā (Šlosi) sen būtu ieminuši mēslos!

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 27.09.2010. 15.41

Citu vainot savās nelaimēs vienmēr ir vieglāk! Kā tad vainos pats sevi?
Protams, ka vainīgi arī politiķi, bet, kas tad tos politiķus savēlēja???
Ar Kalvīša laikā uzpūsto ierēdniecības aparātu vēl tagad jācīnās Dombrovskim atbrīvojot cilvēkus no darba. Pati redzēju, kā kalvīšlaikā VID uzpūta savu ierēdniecību: galdīņš pie galdiņa nāca klāt! Kur tad vēl tās muļķības ar kurām bija jāstrādā! pilnīgi slikti paliek atceroties!
Birokrātija ir visur, it sevišķi jau pašvaldībās! Bet vai to mazinās?

+13
-1
Atbildēt

2

    ilmisimo > austrisv 27.09.2010. 16.20

    vainīgi arī politiķi, bet, kas tad tos politiķus savēlēja???
    ——————————————————
    …un paši ikkdienā dragā tāpat kā””launie politiķi”” saeimā.Sevi jau neredz.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > austrisv 27.09.2010. 15.51

    Pašvaldības ir kā svētās govis, kas kliedz, ka ieņēmumu nav, tajā pašā savas izmaksas nesamazina. Redzu tikai vienu risinājumu, kā pašvaldības piespiest samazināt birokrātiju un administratīvās izmaksas – uzlikt administratīvo izmaksu griestus, piem. šogad 8% un tad katru gadu -1% līdz 5%. Manuprāt, ir šokējoši, ka Jūrmala tērē 14% no ieņēmumiem sava administratīvā aparāta uzturēšanai.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 27.09.2010. 15.10

Diezgan traģiska bilde attiecībā uz sabiedrības viedokli – virsraksts varētu būt, ka iedzīvotājiem patīk dzert no piečurātā baseina un ka viņiem ir pilnīgi vienalga, kas tajā čurā, kamēr vien ir pilns.

+13
-2
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu