Zatlers: svešinieku padomus mums nevajag • IR.lv

Zatlers: svešinieku padomus mums nevajag

31
Valsts prezidents Valdis Zatlers (C), Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (K2), Rīgas mērs Nils Ušakovs (K1) Dziesmu svētkos. Autors: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Prezidents noraida Maskavas mēra pausto par krievu valodu kā otro valsts valodu Latvijā

Valsts prezidents Valdis Zatlers Maskavas valdības vadītāja Jurija Lužkova trešdien vizītes laikā Rīgā pausto prognozi, ka krievu valoda kļūs par otro valsts valodu Latvijā, dēvē par Latvijai nevajadzīgiem “svešinieka padomiem”.

Prezidents tviterī norādījis, ka "svešinieku padomus mums nevajag'': ''Latviešu valoda ir un būs vienīgā valsts valoda. Latviešu valodai ir jāvieno visi Latvijas iedzīvotāji.''

Jau vēstīts, ka Lužkovs trešdien Rīgā tiekoties ar tautiešiem paziņoja – pienāks laiks, kad krievu valoda Latvijā būs otra valsts valoda. "Es domāju, ka beigsies nesaprātīgo nacionālo prioritāšu laiks, un viss atkal būs normas robežās. Lietas jāvirza tā, lai Latvija kļūtu par divvalodīgu valsti," Maskavas namā klāstīja Krievijas galvaspilsētas vadītājs. Viņš pauda pārliecību, ka latvieši no šādiem lēmumiem būs ieguvēji gan lietišķā, gan kultūras, gan sabiedriskā plānā.

Arī ziņu aģentūru aptaujātie Saeimas deputāti un citas amatpersonas noraida Lužkova prognozes. Līdzīgu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Kā ziņots, Lužkovu uz Rīgu bija uzaicinājis galvaspilsētas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). Neviena no augstākajām valsts amatpersonām ar Krievijas galvaspilsētas vadītāju netikās.

Komentāri (31)

Igors Daņiļēvičs 26.08.2010. 15.37

Šī ir tā reize, kad prezidentam vajadzēja lietot krievu valodu un skaidri pateikt – Лужков, Ты нам не указ!

Tāpat ir jāsaprot, ka šo vēlēšanu likme ir augsta – būt vai nebūt latviešu valodai.
Krieviem ir jāsaprot, ka Latvija ir vienīgā vieta uz pasaules, kur sargāt valodu, kurā runā vien 1 – 1,5 miljons cilvēku. Latviešu valoda šobrīd ir starp diviem milzīgiem dzirnakmeņiem – Krievu vismaz 140 miljonu valodas telpu un angļu 350+ miljonu. Tas ir ārprātīgs spiediens un te nav iespējams piekāpties kaut par pussoli. Krievijas neoimperiālisti ir aizmirsuši kas sagrāva carisko impēriju. Tā bija nepārdomātā šovinista Pobedonosceva pārkrievošanas politika, kas saniknoja mazākumtautības tādā mērā, ka tās sāka atbalstīt visus iespējamos radikāļus un anarhistus.

+14
-2
Atbildēt

1

snjuu 26.08.2010. 15.45

:) Reizēm jau vajag arī “svešinieku” padomus. Šis gan pilnīgi droši nav tas gadījums.

+7
0
Atbildēt

0

Evija Zauere 26.08.2010. 15.45

A ko tad citu politiķi teiks pirms vēlēšanām :D

ja runā nopietni. es paredzu, ka tuvākā gada-divu laikā notiks izmaiņas. šīs izmaiņas mēģinās pieskaņot pašvaldību vēlēšanām ar saukli, ka pašvaldībā jau nu cilvēciņam ir jāspēj saņemt informācija tajā valodā kādā nu viņš spēj paprasīt. SC pirms gada vāri par šo nopīkstējās, bet nekas nesekoja.

pretīgākais ir tas, ka krievu valodas statusa upgrade atbalstīs latviešu vairākums. jau tagad latvieši ir tie, kas pīkst par to, ka bērniem noteikti jāmācās krievu valoda, jo, redz, pēc 15 gadiem viņi nevarēšot konkurēt darba tirgū. tas nekas, ka šeit joprojām ir cilvēki, kas neuzskata par vajadzīgu mācīties valsts valodu, latvietis mīļā miera labad izklāsies par tepiķīti un ja vajadzēs iemācīsies arī ķīniešu valodu :(

+9
-2
Atbildēt

11

    ARNO > Evija Zauere 26.08.2010. 21.17

    Bērnam kas zinās tikai latviešu un angļu valodas būs lieliskas karjēras iespējas Īrijā un Anglijā :)
    Ja gribi lai tie paliek Latvijā tad kā Kristaps O teica ir jāieskatās kartē kur Krievija joprojam ir milzu kaimiņš ar kuru jāsadzīvo un jātirgojas.
    Labi runāt vienā svešvalodā Latvijā ir par maz.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    tetrapack > Evija Zauere 26.08.2010. 20.45

    Var mācīties arī spāņu valodu, kāpēc ne? No igauņu vai leišu gan lielas jēgas nav, šaurs pielietojums un var savstarpēji sazināties arī angliski. Bet, nu, ko nozīmē “apnicis būt par satelītvalsti”? Krievija tepat blakus ir, arī Latvija it kā neplāno uz citu kontinentu pārcelties, tāpēc liekas muļķīgi principa pēc nezināt vienu no lielākajām valodām. ASV mācās spāņu valodu; tāpēc viņi ir Meksikas satelītvalsts? Un kāpēc tu domā, ka var zināt tikai divas valodas? Tikai krievu un latviešu vai tikai krievu un angļu? Man liekas, ka praktiski jebkurā skolā māca vismaz divas svešvalodas.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    ARNO > Evija Zauere 26.08.2010. 20.14

    Bērni kas neiemācās krievu valodu ierobežo savas nakotnes (Latvijas) karjeras iespējas līdzīgi kā tie kas uzliek sev tetovējumu uz sejas. Latvijas gadījumā svešvalodu noderīguma ziņā tops varētu būt: 1)angļu, 2)krievu, 3)vācu, 4)ķīniešu-mandarīnu, 5)spaņu , 6)franču utt.
    Mazo tautu valodas ir vērts mācities tikai tad tur taisies pārvākties uz dzīvi.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    tetrapack > Evija Zauere 26.08.2010. 16.52

    Un kāpēc lai nemācītos? Dažādu valodu zināšanas nevienam par ļaunu nav nākušas. Tās ir ne tikai noderīgas tīri praktiski, bet arī attīsta domāšanu un izpratni par pasauli kopumā. Ja Latvijas skolās varētu apgūt ķīniešu valodu, tas jau vispār būtu fantastiski, bet nav jau skolotāju.

    Protams, tādēļ jau nepavisam nav jāmaina vai jāpapildina valsts valodas statuss. Atbraucis viens krievs un nu tik klāstīs, kādas izmaiņas neatkarīgas valsts konstitūcijā viņam labpatiktu redzēt, šas. Smieklīgi.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Evija Zauere 27.08.2010. 11.36

    Latweets 21.12 – es jau biju domājis, ka tikai es esmu tāds izņēmumus, kas tā domā. Izrādās, ka latviešu vidū vēl ir kāds, kas tāpat domā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Evija Zauere > Evija Zauere 26.08.2010. 21.12

    ja nesaproti, varu paskaidrot. lai arī vārdos daudzi teic, ka jebkuras valodas zināšanas cilvēku bagātina, sazin kādu iemeslu krievu valoda tiek pasludināta par obligāti apgūstamu. kapēc tieši krievu valoda un kāpēc obligāti? lai varētu runāt ar vietējiem ivaniem tā lai viņi saprot?

    vai tiešām nevienam nešķiet, ka mums ir jārada tādi apstākļi lai ivans šeit nevarētu izdzīvot nezinot valsts velodu nevis otrādi – pasludināt, ka latviešiem ir obligātas krievu valodas zināšanas.

    un pēdējais – man goda vārds ir skumji, ka krievu valodas obligātās prasmes propagandē latvieši.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Evija Zauere > Evija Zauere 26.08.2010. 20.30

    Bērni kas neiemācās krievu valodu ierobežo savas nakotnes (Latvijas) karjeras iespējas

    huh? un cik tieši sliktas, ja drīkst vaicāt, būs karjeras iespējas bērnam, kas zinās latviešu un angļu valodas salīdzinājumā ar bērnu kurš būs iemācījies latviešu un krievu valodas?

    es vienmēr esmu teicis, ka krieviem un krievijai šeit nekas nebūs jādara lai mūs paverdzinātu vēlreiz. to izdarīs paši latvieši.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    jeers > Evija Zauere 26.08.2010. 22.39

    ->ex-iedzīvotājs.
    Paskaties kādi ir ekonomiskās tirdzniecības dati ar dažādām valstīm – tad vācija ir 10x tuvāk kā krievija.

    ja māja ir vienā pusē ātrgaitas šosejai, bet veikals otrā pusē, bet tuvākā pāreja( exits) ir 10 km, tad tas veikals, kaut arī blakus, no izmantošanas viedokļa ir tālāk nekā tuvākais ciemats 3 km attālumā.
    No šādas filozofijas viedokļa, ņemot vērā atšķirības kas ir un ko sagaidām(labklājībā, brīvībā, kultūrā, cieņā pret cilvēkiem) reālo attālumu līdz krievijai palielina tiktāl, ka tā ir tālāka par īriju, vāciju vai angliju.
    Ja vēl krievi uzliks dzelzs priekškaru, tad to krievu valodu varēs iestumt dziļi p… Tas nenozīmē, ka to nevajag mācīties, bet pārspīlēt nozīmi nozīmē piemīzt bikses lai sasildītos. Vispirms vajag mācīties valodas ar kurām ir bizness un kuru kultūru un labklājību gribētos pārņemt piem. vācu.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    jeers > Evija Zauere 26.08.2010. 22.30

    Kamēr mēs būsim izklājušies kā tepiķītis, varbūt krievu valoda palielina darba tirgus izredzes. Patiesībā ja krievu valodu aizstāj ar vācu, darba tirgus paliek tikai pievilcīgāks. Ja vienreiz nostāsimies taisni kā igauņi, tad vajadzīgo valodu saraksts ir angļu, vācu, mandarīns(ķīniešu), franču, krievu/spāņu. Krievija ir ekonomisks punduris salīdzinot ar angļu, vācu vai spāņu valodas telpu.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Evija Zauere > Evija Zauere 26.08.2010. 19.40

    un kāpēc lai krievu valodas vietā nemācītos zviedru, igauņu, leišu vai spāņu valodas?

    latviešiem vēl nav apnicis būt par krievijas satelītvalsti?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Evija Zauere > Evija Zauere 26.08.2010. 21.27

    atmiņas fenomens ir unikāls. par provi visi atminās, ka 95% vef un rrr produkciju izveda uz citām psrs republikām. un izveda visu pārējo arī – mikroautobusus, vilcienus, gaļu, graudus etc. psrs bija mūsu lielākais un vienīgais partneris.

    ir pagājuši 20 gadi un cilvēki joprojām krieviju uzskata par Latvijas lielāko biznesa partneri. un var izrunāt tukšu muti, ka krievijas daļa mūsu ārējās tirdzniecības bilancē ir tikai 7 procenti, var atgādināt kas notika deviņdesmitajos, kad apstājās veselas nozares, kas orientējās uz bezgalīgo krievijas tirgu, partneris, saproties stabils. un tagad pat pa Latviju braukā krievu sanepidstacijas un ar lineāliem pārmēra vai mūsu rūpnīcas ir gana labas viņu tirgum. bet viss taču ir kārtībā, kā nepielieksies lielā brāļa priekšā, partneris mūsu, saproties.

    nu tad ierakstiet sev kaut kur – tas nekas, ka krievija liela, tas nenozīmē, ka mums viņu priekšā ir jāpaliek par tepiķīšiem.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu