Gatavojas pārpublicēt Muhameda karikatūras • IR.lv

Gatavojas pārpublicēt Muhameda karikatūras

17
Rose Flemmings. Avots: EPA/LETA

Dāņu redaktors un karikatūrists pretrunīgi vērtētos attēlus iekļaus grāmatās

Dāņu laikraksta "Jyllands-Posten" kultūras nodaļas redaktors Flemmings Rose, kurš pirmais publicēja 12 islāma pravieša Muhameda karikatūras, kas savulaik izsauca sašutuma vētru visā musulmaņu pasaulē, gatavojas zīmējumus pārpublicēt savā drīzumā gaidāmajā grāmatā, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Paredzēts, ka Roses grāmata "Tavshedens Tyranni" ("Klusēšanas tirānija") nāks klajā 30.septembrī, kad apritēs pieci gadi, kopš pretrunīgi vērtētās karikatūras parādījās atklātībā, izsaucot plašus un reizēm vardarbīgus protestus pret Dāniju.

Arī karikatūrists Kurts Vestergords, vispretrunīgāk vērtētā zīmējuma autors, gatavojas drīzumā laist klajā grāmatu. Arī tajā varēs aplūkot viņa zīmējumu, kurā Muhameds attēlots ar bumbas veida turbānu galvā, vēsta Dānijas laikraksts "Politiken".

Rose intervijā "Politiken" uzsver, ka viņš necenšas būt provokatīvs, bet vēlas vienkārši "pavēstīt 12 zīmējumu stāstu, ievietojot tos [citu] par aizskarošiem atzītu attēlu kontekstā". "Esmu pārliecināts, daudzi cilvēki nezina, ko es domāju par šiem zīmējumiem. Mana vislielākā vēlme ir izskaidroties. Lai to paveiktu, man ir tikai vārdi, taču, kad cilvēki grāmatu būs izlasījuši, (..) iespējams, viņi spēs ieraudzīt plašāku kontekstu," sacījis Rose.

"Uz vārdiem jāatbild ar vārdiem," skaidrojot, kāpēc tapusi iecerētā grāmata, piebilst žurnālists. "Tas ir vienīgais, kas mums demokrātijā pieder, un, ja mēs no tā atsakāmies, mēs tiksim ieslēgti klusēšanas tirānijā."

Rose, kurš kopš 2005.gada saņēmis neskaitāmus nāves draudus, norādījis, ka vēlas rosināt Eiropas mēroga debates par to, ''kā mums dzīvot 21.gadsimtā", jo karikatūru skandāls parādot, ko mums nākas sagaidīt. "Mēs pieredzēsim vairāk un vairāk šāda veida lietu," uzskata redaktors.

Komentāri (17)

madararaa 26.08.2010. 22.15

Drosmīgs cilvēks ir šis Flemmings Rose, gatavs upurēt savu personīgo drošību cīņā pret fundamentālistu tumsonību. Neba ka mullu apmāti nabaga neizglītoti musulmaņi būtu vienīgie tumsoņi uz pasaules, mums te Latvijā pašiem netrūkst visdažādāko ļaužu prātu jaucēju. Vienīgā izeja no tā – adekvāta izglītība kritiskās domāšanas jomā un pieeja dažādiem viedokļiem sava vērtējuma veidošanai. Līdz ar to arī vismaz divu svešvalodu zināšanas, jo ar informāciju latviešu valodā kvalitatīvai analīzei nereti ir par maz.

+11
-1
Atbildēt

0

Andris 26.08.2010. 22.51

Lai nerastos mazliet nepareizs priekšstats, ka tie dāņi ir pionieri šajā jomā – šeit ir daudzas Muhameda karikatūras, kuras stāv jau daudzus gadus:
http://www.faithfreedom.org/Gallery/28.htm
(Dažas ir visai asas.)
Ir pat komiksu grāmata:
http://www.faithfreedom.org/comics/comics.htm

+3
0
Atbildēt

0

andrejs_kirsis 27.08.2010. 23.10

Reliģiju vnk ir tik daudz,ka neviena no viņām nav nepieciešama. Un nevajag man piedēvēt ateisma pacelšanu reliģijas līmenī. Es vnk tām muļķībām vairs neticu. Un viss.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu