Lužkovs: krievu valoda būs otrā valsts valoda Latvijā • IR.lv

Lužkovs: krievu valoda būs otrā valsts valoda Latvijā

64
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Preses konferencē no Latvijas medijiem jautājumus ļauj uzdot vienīgi LNT un PBK

Trešdien īsā vizītē Latviju apmeklēja Maskavas mērs Jurijs Lužkovs ("Vienota Krievija"), kurš ir Krievijas bagātākā amatpersona, liecina biznesa žurnāla "Forbes" reitings, ziņo aģentūra LETA. Viņa dzīvesbiedri Jeļenu Baturinu "Forbes" jau agrāk atzinis par Krievijas bagātāko sievieti.

Maskavas namā Rīgā tiekoties ar tautiešiem, viesis paudis pārliecību, ka pienāks laiks, kad krievu valoda Latvijā būs otra valsts valoda, vēsta aģentūras BNS/INTERFAX. "Es domāju, ka beigsies nesaprātīgo nacionālo prioritāšu laiks, un viss atkal būs normas robežās. Lietas jāvirza tā, lai Latvija kļūtu par divvalodīgu valsti," klāstīja Krievijas galvaspilsētas mērs. Viņš pauda pārliecību, ka latvieši no šādiem lēmumiem būs ieguvēji gan lietišķā, gan kultūras, gan sabiedriskā plānā.

Lužkovs Rīgā tikās arī ar žurnālistiem, tomēr viņa preses konferencē jautājumus tika atļauts uzdot vienīgi televīzijas kanāliem ''Latvijas Neatkarīgā televīzija'' (LNT) un ''Pirmais Baltijas kanāls'' (PBK), sociālajā vietnē Twitter paziņoja Latvijas Radio korespondente Dace Stirāne. Jau vēstīts, ka tieši šos medijus eksperti vērtē kā neslēpti politiski angažētus, proti, LNT propagandē kustību ''Par labu Latviju'', PBK – Rīgas mēra Nila Ušakova partiju ''Saskaņas centrs''.

Jau vēstīts, ka trešdien Lužkova pārvietošanās laikā Rātslaukumā un pāris Vecrīgas ielās bija slēgta gājēju satiksme. Pašvaldības policija aizturēja nesaskaņota piketa dalībniekus, starp viņiem Saeimas deputātu Vladimiru Buzajevu (PCTVL).

Ušakovs un Lužkovs tikšanās laikā vienojušies par Rīgas pārstāvniecības atklāšanu Maskavā, kas pilnveidotu abu galvaspilsētu ekonomiskās un kultūras attiecības, kā arī sniegtu palīdzīgu roku tūristiem. Ušakovs žurnālistiem uzsvēra, ka attiecību paplašināšana ar Maskavu un citām Krievijas pilsētām ir viens no būtiskākajiem viņa darbības mērķiem Rīgas mēra amatā.

Ušakovs cer, ka pārstāvniecība Maskavā palīdzēs Rīgas ostai piesaistīt vairāk kravu no Krievijas. Savukārt Lužkovs solījās jau tā veiksmīgo Rīgas un Maskavas sadarbību padarīt vēl ciešāku, uzsverot pieaugošās Krievijas galvaspilsētas tūristu plūsmas lielo ekonomisko atbalstu Latvijai. Trešdien pēcpusdienā Maskavas valdības delegācija Jelgavā piedalījās automontāžas uzņēmuma "Amo Plant" atklāšanā un tikās ar Jelgavas mēru Andri Rāviņu (ZZS).

Saskaņā ar ''Forbes'' reitingu, 73 gadus vecā Lužkova ģimenes ienākumi pērn lēsti 30,9 miljardu rubļu (560 miljonu latu) apjomā, kaut gan viņa deklarētie ienākumi bijuši ievērojami mazāki – ap 7,98 miljoniem rubļu (144 tūkstoši latu). Lužkova sievas Baturinas, būvniecības un nekustamā īpašuma kompānijas "Inteko" vadītājas ieņēmumi pagājušajā gadā sasnieguši 20,9 miljardus rubļu (378 miljonus latu).

Reitinga otrajā vietā ir senators un oligarhs Sergejs Pugačovs, kura ģimenes ienākumi 2009.gadā sasnieguši trīs miljardus rubļu (54 miljonus latu). Pugačovs ir tuvs Krievijas premjerministra Vladimira Putina draugs un izpelnījies iesauku "Putina baņķieris". Viņam pieder Francijas delikatešu un luksusa preču veikalu ķēde "Hediard", kā arī Krievijas telekompānija "Moskovija".

Par visbagātāko valdības ministru atzīts Krievijas pirmais vicepremjers Igors Šuvalovs ar 648 miljonu rubļu (11,7 miljonu latu) ģimenes ienākumiem. Šajā sarakstā nav nedz Putina, nedz Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva, kurš pērn lika amatpersonām deklarēt gan pašu, gan dzīvesbiedru ienākumus un īpašumus, lai cīnītos pret valstī valdošo korupciju.

Komentāri (64)

Māris Diņģelis 25.08.2010. 20.47

Lužkova vizīte ļoti veselīga. Pasaki “skābs” vai iekod citronā, sajutīsi atšķirību.
Viena lieta klausīties par Krievijas autoritārismu, cita tepat Rīgā sajust šo Maskavas elpu – jaukšanās Latvijas iekšējās lietās, pamācot valodas politikas veidošanā; preses konference, kur nevar brīvi uzdot jautājumus; bajāriskas pastaigas pa slēgtām pilsētas ielām.
Paldies, Rīgas saimnieki!

+29
0
Atbildēt

8

    Aldīna > Māris Diņģelis 26.08.2010. 16.09

    Miroslavs (cik dienas?) Kodis?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Māris Diņģelis 26.08.2010. 10.50

    ” Īpaši veselīga tā ir tagad pirms vēlēšanam, jo katrs normāli domājošs pilsonis sapratīs uz kurieni mūs grib aizvilkt gan SC, gan visi citi tie nelatviskie veidojumi.” – maza piezīme pie Opja komentāra: katrs normāli domājošs jau sen to saprata un zināja, tagad mazas cerības, ka arī nenormāli domājošie (SC un AŠ atbalstītāji) sāks saprast.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Māris Diņģelis 26.08.2010. 15.38

    ne jau tikai nelatviskie veidojumi mūs vel uz krieviju, bet arī ašisti!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > Māris Diņģelis 26.08.2010. 02.02

    //
    Krievu valoda jau #ir brangi iesūkusies gan skribentu, gan komentatoru rakstu valodā. Tātad laikam arī apziņā. Kremlis un Lužkovs tur nav vainīgi. Vācu septiņsimt gadu klātbūtne arī diezin vai.
    //
    Pret Lužkovu viss bija saprātīgi: pabaroja, pavizināja, ļāva pamuldēt un pie reizes acīmredzot kārtoja ar viņu lietas. Kādreiz varbūt uzzināsim rezultātus.
    Bet tie, kas nezināja, kas ir lielkrievu deržimorda (pagājušo laiku klasiķa termins), dabūja redzēt – ja ne tuvumā, tad TV.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > Māris Diņģelis 25.08.2010. 23.35

    Miroslavs Kodis (nezinu kā uzrakstīt ģenetīvā) Panorāmas sižets par šī jefiņa viesošanos Rīgā un Jelgavā ..nu sorry..tā ir Latvijas budžeta apmaksātā TV vai kremļa propagandas kanāls?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > Māris Diņģelis 25.08.2010. 23.43

    šī vīreļa sieva ir viena no bagātākajām sievietēm pasaulē (protams pateicoties celtniecības pasūtījumiem Belokamennajā..tā teikt kādi 100 Dienvidu tilti apjomā..tas tā skromna rēķinot) aiz kā šo mazo korumpēto žurku ar kepku Maskavas patiešām inteliģentajās aprindās sauc nevis par Lužkovu, bet Baturinu..domāju ka Leščinskim kurš pārdēvējies par Šleseru tas izraisa tikai pārākuma apziņu..Ušakovs gan šodien savā zilajā kostjūmā izskatijās kā gorodņičijs no Muhosranskas priekšpilsētas:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Māris Diņģelis 25.08.2010. 22.23

    Diemžēl vairumam latviešu priekšstats par Krievijā notiekošo ir bīstami naivs un neadekvāts. Preses lomu šajā nezināšanā arī nevar nepamanīt. Ja latvietis nelasa krievu internetu, tad var palikt tikpat akls, kā kaut kāds francūzis.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > Māris Diņģelis 25.08.2010. 21.45

    Īpaši veselīga tā ir tagad pirms vēlēšanam, jo katrs normāli domājošs pilsonis sapratīs uz kurieni mūs grib aizvilkt gan SC, gan visi citi tie nelatviskie veidojumi. Manuprāt ir trapīts tieši desmitniekā, vienīgi presei vēl derētu tam desmitniekam apvilkt smuku aplīti, lai visi to labi redz.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

Pauls Puķītis 25.08.2010. 19.59

Luškovs varētu sākt mācīties ķīniešu valodu, jo Krievijā būs kīniešu valoda otrā valsts valoda.

+25
0
Atbildēt

3

    Māris Diņģelis > Pauls Puķītis 26.08.2010. 02.32

    Nu viņa gados varbūt arī vairs nevajag neko sākt mācīties. Un pie viņa rocības tulku atradīs, ja nu simtniekam pāri pārvilks :)

    ——–
    Re: markoni: Luškovs varētu sākt mācīties ķīniešu valodu, jo Krievijā būs kīniešu valoda otrā valsts

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Ādamsons > Pauls Puķītis 25.08.2010. 22.34

    Jums abiem – pa ŽETONAM!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > Pauls Puķītis 25.08.2010. 20.11

    Kā tik ne pirmā….

    +9
    0
    Atbildēt

    0

mincitis888 25.08.2010. 16.04

Šlešakovi raujas melnās miesās, lai šeit ievazātu vairāk un vairāk krieviskā. Teikšu kā ir, mūs vienkārši grib iznīcināt, jā, tik vienkārši, 20 gados ir radīta situācija, kurā latvietis atkal vairs nejūtas ērti savā valstī, esam tur kur bijām:( Krievija ir labi pastrādājusi, gan ar naudu, gan ideoloģiju, gan televīziju, lai pērkamie bāleliņi (šķēle, kalvītis, leščinskis, straume, brigmanis u.c. visiem zināmie nodevēji) lēnām un uzcītīgi pārdotu Latviju viņiem!
Goda vārds, uzdzen šausmas, kad dzirdu, ka kāds latvietis gatavojas savu balsi atdot sc vai kādam no sarkanā kvadrāta(pll, zzs):(

+22
0
Atbildēt

2

    austrisv > mincitis888 26.08.2010. 15.32

    Un paši pretīgākie ir tie ar latviešu uzvārdiem no SC un bitēm, kas gatavi laizīt atkal krievu zābaku!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > mincitis888 26.08.2010. 10.44

    Un ar prātu nemaz nevar saprast to, ka ir latvieši, kas gatavi atbalstīt šo te SC un ašistu vadībā notiekošo pārkrievošanu un atgriešanos tanī stāvoklī, kāds Latvijā bija dzīvojot “lielās un nedalāmās” sastāvā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu