Kažociņš Urbanoviča teikto nesaista ar Krievijas ietekmi • IR.lv

Kažociņš Urbanoviča teikto nesaista ar Krievijas ietekmi

76
Aigars Eglīte, F64

SAB vadītājs izvairās komentēt Kirgizstānai līdzīgas vardarbības iespēju Latvijā

Satversmes Aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš "Saskaņas centra" (SC) pārstāvja Jāņa Urbanoviča izteikumus, ka Latvijā varot sākties tādi asiņaini notikumi, kādi bija Kirgizstānā, nesaista ar iespējamu Krievijas apdraudējumu Latvijai, vēsta aģentūra BNS.

Kažociņš "Latvijas Avīzē" (LA) piektdien publicētā intervijā saka: "Es no šī jautājuma izvairīšos, jo SAB nejaucas iekšpolitikā. Par ekstrēmisma vai iekšējiem draudiem valstī ir jāvaicā Drošības policijai."

Jautāts, vai šādi Urbanoviča izteikumi nav saistāmi "ar ārējām ietekmēm", SAB vadītājs paudis: "Pirms vēlēšanām politiķi mēdz teikt daudz ko, pat to, ko varbūt vēlāk nožēlo. Domāju, ka Urbanoviča kungs ir spējīgs politiķis, kurš parasti rūpīgi apsver, ko saka. Man nav iemesla domāt, ka viņa sacītais būtu tiešā veidā saistāms ar Krievijas Federācijas apdraudējumu Latvijas Republikai. Kontekstā ir runa par mūsu kaimiņvalsti un Latvijas lielāko minoritāti. Te es gribu izteikt personīgo viedokli: man ir žēl, ka Latvijas krievvalodīgie jau agrāk nav iesaistīti Latvijas valdībā un valsts attīstībā nav spēlējuši izšķirošāku lomu. Tas, ka a priori ievērojama pilsoņu daļa viņu tautības vai kāda cita iemesla dēļ netiek valdībā, nav dzīvot spējīgs variants. "

Par asiņainu notikumu iespējamību Latvijā Urbanovičs iepriekš runājis intervijā laikrakstam "Telegraf". Viņš sacījis, ka SC var strādāt ar visām partijām, taču vispirms nepieciešams vienoties par to republiku, kuru mēs veidosim – par to formulu, pēc kuras strādās jaunā valdība. Ja tas neizdošoties, Latvijā "būs Biškeka", teica politiķis. Jau ziņots, ka Kirgizstānas galvaspilsētā pavasarī opozīcija pārņēma varu, bet ielu sadursmēs bojā gāja daudz cilvēku. Nemieri pārņēma visu valsti un lika ļaudīm doties bēgļu gaitās. Patlaban situācija stabilizējusies, lai arī cilvēkiem vajadzīga palīdzība, lai atgrieztos normālā dzīvē, informē starptautiskās organizācijas.

LA komentējot Tautas partijas politiķa Gundara Bērziņa pirms pāris nedēļām paustās bažas par Kažociņa veselības traucējumiem, kas liedzot viņam pienācīgi vadīt SAB, Kažociņš to sauc par baumām un norāda, ka SAB direktora amats zināmām aprindām varētu būt ļoti interesants. Viņam veselības problēmu nav un nav bijis: "Savulaik gan bijušas traumas, kas saistītas ar dienestu bruņotajos spēkos, bet citādi – viss kārtībā."

Komentāri (76)

daina_tabuna 23.07.2010. 09.52

…ka Latvijas krievvalodīgie jau agrāk nav iesaistīti Latvijas valdībā un valsts attīstībā nav spēlējuši izšķirošāku lomu…

Ko nozīmē- nav iesaistīti? Latviešiem bija ar varu jāspiež krievus nokārtot elementāros eksāmenus pilsonības saņemšanai un tad vēl jāvelk iekšā politikā? Tikai tapēc vien, lai tur būtu krievi? Ja viņi paši negrib, tad… nu tātad negrib. Ja saka, ka nevar, tad vai nu melo vai arī ir kādas intelektuālas dabas problēmas, jo nekā sarežģīta tur nav.

+22
-2
Atbildēt

1

    aivarstraidass > daina_tabuna 23.07.2010. 10.34

    >>> Ko nozīmē- nav iesaistīti? Latviešiem bija ar varu jāspiež krievus nokārtot elementāros eksāmenus pilsonības saņemšanai un tad vēl jāvelk iekšā politikā? Tikai tapēc vien, lai tur būtu krievi?
    =========
    Ja kāds nav naturalizējies vai negrib būt lojāls valstij – tās ir viņa problēmas. Bet ja valdībā (un arī valsts iestādēs, atskaitot Iekšlietu ministriju) gandrīz visi ir etniskie latvieši – tad tā jau ir mūsu problēma.

    “Saskaņas centrs” ir pretvalstiska organizācija (attieksme pret valodu likumu, okupācijas gadadienu svinēšana, u.c.). Bet ir visnotaļ iespējams atrast tādus cilvēkus, kuri kaut arī beiguši skolas ar krievu mācību valodu, tomēr ir pietiekami kvalificēti, latviski runā pietiekami labi un 13.oktobrī uz Pārdaugavu ar neļķēm neiet un Kolorado vaboļu krāsā lentītes nekar. Viņiem ir jādod līdzvērtīgas iespējas strādāt valsts iestādēs. Un jā – ja citādi nevar – tad pagaidām jāievieš pretdiskriminācijas pasākumi un kvotas.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 23.07.2010. 10.04

Man arī ir žēl, ka LV krievalodīgie nav tādi, kādi tie bija Latvijā pirms 1940. gada. Kā piemēru var minēt, liekas Vesti Segodnja, trīsdesmitos gados, kad LV par staļinistu zvērībām PSRS bija pieņemts klusēt, atspoguļoja PSRS notiekošās represijas tik asi, ka Krievijas vēstniecība, mums par kaunu, panāca, lai Latvijas valdība šo avīzi “ved pie prāta”. Vispār jau uzdot SAB vadītājam, vai DP šefam šāda rakstura jautājumus ir bezjēdzīgi. Tas būtu jājautā Urbanovičam pašam, vai viņš spēj atbildēt par saviem vārdiem. Šādas Urbanoviča “kļūdas” būtu jāiekļauj teiksim Vienotības retorikā. SC ir skaļi jāsit ar viņu pašu vārdiem, programmu tā, lai katram latvietim, kurš taisās par viņiem balsot, būtu skaidrs, ko viņš patiesībā taisās darīt

+22
-2
Atbildēt

3

    ilmisimo > buchamona 23.07.2010. 20.10

    Vai vēl skaidrāk par Kažuociņu nepieciešams formulēt “Ļieluo pelēkuo plānu””- SC valdībā-kādā koalīcijā – tās jau tehniskas nianses.

    Jau fakts,ka Kažuociņš “‘palaida muti” vien ir kuo vērts-bet mēs te-skatīsies kuo strīpuot, kuo ne-varbūt protesta balsuojumā “ņuobalsuosim par krieviem”….

    Jā kāds vēlas “‘politiskai elitei”(arī starptautiski) uzdauzīt ”bloody nose” tad jābalsuo tā ,lai Lielais pelēkais plāns” izgāztuos.

    Nevis jātambuorē izrakstīti pļuraļistiskas ģemokraķijas tepiķi līdz pamuostas Tiraspolē pie Baltijas jūras.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 16.09.2012. 15.01

    Tante Sidra. Cik jauki Tevi atkal sastapt!:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 23.07.2010. 18.12

    > rinķī apkārt _Man arī ir žēl, ka LV krievalodīgie nav tādi, kādi tie bija Latvijā pirms 1940. gada. Kā piemēru var minēt, liekas Vesti Segodnja, trīsdesmitos gados…_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    precizejums – to avizi sauca vienkarshi “Сегодня”, tur nebija “vesti”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 23.07.2010. 09.51

Kažociņš nekad neteiks to, ko īstenībā domā – tad viņš nebūtu spiegs. Taču es daļēji piekrītu, ka krievu nelaišana valdībā ir problēma, taču vai var laist cilvēkus, kuriem ir diametrāli pretēji uzskati par mūsu valsti? CIk ir lojālu krievu? Cik ir tādu, kas bļauj pēc pilsonības nulles varianta un otras valsts valodas? Vai SAB ir kaut kādi skaitļi par to?

+18
0
Atbildēt

1

    daina_tabuna > andrisskrastins 23.07.2010. 09.54

    Laist, nelaist… Ja viņi paši neiet, tad nekāda laišana vai nelaišana nav būtiska. Tikvien vajadzīgs kā pilsonība, latviešu valodas zināšanas un vēlme būt tajā politikā. Nudien nav liela māksla.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu