Repše: tepat vien Latvijā palikšu • IR.lv

Repše: tepat vien Latvijā palikšu

22
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

''Jaunā laika'' dibinātājs iesaka partijai uzlabot tiesiskuma un ētikas izpratni

Partijas “Jaunais laiks” (JL) dibinātājs Einārs Repše pirms dažām nedēļām paziņoja partijas valdei, ka nepiedalīsies nākamajās Saeimas vēlēšanās. Savu lēmumu viņš dažiem žurnālistiem paskaidroja ar pāris mobilā telefona īsziņu starpniecību, pēc tam atsakoties no plašākiem komentāriem un intervijām. Šonedēļ Saeimā Repše piekrita īsai intervijai Ir.lv. Atbildes uz jautājumiem Repše sniedza, lietū kājām mērojot ceļu no Saeimas uz Finanšu ministriju.

Saeimas opozīcija ir panākusi, ka pirmajā lasījumā atbalstīti grozījumi likumā, kas paredz valsts budžeta iesniegšanu līdz 1.septembrim. Kā vērtējat šo iniciatīvu?
Pirmkārt, būtu pilnīgi neloģiski, ka budžetu, kas pēc būtības ir jāizpilda nākamajai valdībai, izstrādātu šī valdība. Tas nebūtu ne pareizi, ne nopietni, ne arī būs iespējams kvalitatīvi. Tāpēc ne velti iepriekšējā likuma redakcija nobalsota, ņemot vērā šos apstākļus, tāpēc arī pie tās vajadzētu palikt. Ja gadījumā Saeima priekšvēlēšanu populismā izlems grozīt budžeta likumu šādā nepieņemamā veidā, viņiem pašiem būs jāuzņemas pilna atbildība par šī likuma savlaicīgu neizpildi.
Finanšu ministrija vai pašreizējā valdība nevarēs uzņemties atbildību par šī likuma savlaicīgu neizpildi, īpaši tāpēc, ka Saeimas deputāti pilnā mērā brīdināti par šāda soļa nepareizību. Mēs, protams, darīsim, ko varam izdarīt šajos apstākļos. Jau šobrīd strādājam pie makroekonomiskajām prognozēm, iespējamiem budžeta pamatakmeņiem, lai varētu nākamajai valdībai iespēju robežās atvieglot tehnisko darbu. Mēs darīsim, kas ir iespējams, bet sliktu budžetu es noteikti Saeimā neiesniegšu, un apšaubu, vai priekšvēlēšanu gaisotnē mazākumvaldība būs gatava sastādīt kvalitatīvu budžetu.

Otra opozīcijas iniciatīva, kas patlaban gūst atbalstu Saeimā, ir grozījumi kredītiestāžu likumā. Cik liels papildu valsts finansējums būtu jāiegulda “Parex”, ja šie likuma grozījumi pašreizējā redakcijā stātos spēkā?
Tas varētu prasīt ļoti lielu, pašreiz pat neprognozējamu finansējumu un zaudējumus Latvijas valstij, jo šie likumprojektu grozījumi tiek virzīti acimredzami dažu bijušo bankas akcionāru interesēs.

Kargina un Krasovicka?
Jā, par to nav nekādu lielu šaubu informētām aprindām. Šādi grozījumi var paralizēt gan “Parex” bankas situācijas risinājumu, gan arī nopietni apgrūtināt jebkuras citas, iespējams, bankas operatīvas problēmas risināšanu, ja tas nākotnē būs nepieciešams. Ne velti pret šiem grozījumiem ir arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija un būtībā visi kompetentie eksperti.

Ja Saeima šos grozījumus pieņem, vai “Parex” restrukturizācija vispār ir iespējama?
Restrukturizācija notiks, bet tā būs krietni vien apgrūtināta. Būs jāizdara izmaiņas, kuras var dārgi maksāt, un tad finansiāla un personiska atbildība būs jāuzņemas tiem deputātiem, kas būs par to balsojuši. Ļoti vienkārši.

Aptuveni cik tas varētu izmaksāt?
To šobrīd ir pāragri precīzi nosaukt, bet es esmu pilnīgi pārliecināts, ka pēc tam vismaz kompetentas iestādes un izmeklēšanas iestādes to varēs konstatēt.

Kādēļ jūs nolēmāt nestartēt vēlēšanās?
Šis jautājums ir pietiekami plaši komentēts, to es šobrīd papildus komentēt nevēlētos.

Vai Jums ir skaidrs, ko turpmāk darīsiet?
Par to patlaban ir pāragri lemt.

Vai jūs paliksiet partijā?
Pilnīgi noteikti. Un es atbalstīšu partiju un apvienību “Vienotība”, kas, manuprāt, šobrīd ir labākais politiskais spēks, par ko balsot un uz kuru vērst kaut kādas cerības valsts atveseļošanā un sakārtošanā.

Tomēr Jūs paziņojāt, ka nestartēsiet vēlēšanās, arī partijas valdē vairs neesat. Jūs aktīvi vairs nepiedalīsieties partijas darbībā…
Par šo jautājumu jau viss ir pateikts.

Vai lēmums nestartēt vēlēšanās ir saistīts ar JL valdes lēmumu izslēgt no partijas Danu Titavu, pret ko iepriekš iebildāt?
Es arvien palieku pie savas pārliecības, ka tas tika izpildīts ētiski un tiesiski nepieņemamā veidā, un es šobrīd no partijas neesmu saņēmis pat situācijas izpratni. Tas man rada skumjas un pārdomas, un tas var liecināt par nepieciešamu tiesiskās un ētiskās izpratnes uzlabošanu pašā partijā, ko es arī viņiem novēlu. Tas ļoti palīdzēs izaugsmei.

Jūsu lēmums nestartēt vēlēšanās ir saistīts ar to?
Lēmumu pieņemot, es vadījos no daudzu apstākļu rūpīgas izvērtēšanas, no kuriem šis bija viens no, bet varbūt ne pats galvenais.

Vai pieļaujat iespēju iesaistīties citā politiskā spēkā?
Nē, manas nedalītas simpātijas un atbalsts paliek “Jaunajam laikam”, “Jaunā laika” ideāliem un uz tā bāzes veidotajām politiskajām apvienībām. Es viņiem tiešām vēlu visas sekmes. Ja būs mans darbs tiešām nepieciešams, es tepat vien esmu un esmu pieejams.

Ja nebūsiet politikā, ar ko nodarbosities?
Par to šobrīd ir pāragri spriest, jo vēl arvien esmu valsts darbā. Kā jau esmu teicis saviem kolēģiem – tepat Latvijā vien palieku un, ja mans darbs būs nepieciešams, tad es būšu atrodams un pieejams.

Kad ienācāt politikā, Jūs sabiedrībai prasījāt ziedojumu. Vai jūtaties to atstrādājis?
Pirmkārt, es saņēmu tikai trešo daļu no tā, ko es prasīju. Otrkārt, tas ir mazāk, nekā es būtu nopelnījis, pilnīgi neko papildus nedarot, neuzņemoties nekādas papildu saistības, strādājot Latvijas Bankā, kas bija izveidota, nostabilizēta un kur patiešām vairs darbs kaulus nelauza kā pirmos piecus – desmit gadus. Un visbeidzot – partija ir izveidota, viņa ir nostabilizējusies, patlaban uz šīs partijas bāzes izveidotā apvienība ir viena no ietekmīgākajām Latvijā, cīnās par pirmo vai otro vietu. Tā ka tas, ko es uzņēmos izdarīt, izveidot partiju, ir izdarīts. Pilnīgi noteikti.
Es esmu kopējam procesam veltījis desmit gadus, šis process ir bijis gan fiziski, gan morāli ļoti grūts un prasījis ļoti lielu papildu gan darbu, gan arī savas dzīves pārkārtošanu un mobilizēšanu. Kā jau es teicu, neko papildus, nekādas galvassāpes papildus neuzņemoties, es šo summu būtu nopelnījis Latvijas Bankā, turpinādams pildīt savus pienākumus kaut vai uz to atlikušo pilnvaru termiņu, kas man tai brīdī bija. Un ir viss pamats domāt, ka būtu apstiprināts arī uz nākamo termiņu. Tā kā – paldies! Paldies, arī, protams, visiem ziedotājiem, kuru nemaz arī nebija daudz. Pēc tam sabiedrībā ļoti plaši ir uzstājušies cilvēki, kuri nav ziedotāju sarakstā, bet runājuši viņu vārdā. Paldies tiem, kas ir ziedotāju sarakstā.
Darbs nenoliedzami ir izdarīts. Vai kāds varēja to izdarīt labāk vai sliktāk, to tad lai vērtē cilvēki. Otrkārt, ja kāds uzskata, ka to var izdarīt labāk tad, lūdzu – visas iespējas šobrīd ir!

Komentāri (22)

mary75 28.05.2010. 09.27

Repše ir spilgta personība, harismatiska, kas Latvijas politiķu vidū ir retums.
Trūkumi ir katram, bet, viņa darbības summa Latvijas politikā un izpildvarā, nenoliedzami, ir ar pozitīvu bilanci, kaut vai vienīgās no oligarhu naudas neatkarīgas partijas nodibināšana, iestāšanās par principiem un ētiku politikā, kādēļ JL pat savulaik pameta valdību, un zaudēja vēlēšanās, jo muļķuzemē tādas lietas nekotējas.
Neapšaubami, viņš nav enģelis, bet, žēl, ka aizit, intrigu vērpēji Vienotībā savu panākuši, tikuši vaļa no spēcīgas personības.

+24
-2
Atbildēt

0

buchamona 28.05.2010. 09.58

Ja runa ir par Repšes “miljonu,” gribas tiem, kuri nepārstāj šo lietu pieminēt, pajautāt – kurš no viņiem sabiedrības labā ir tik tālu ziedojies, ka labprātīgi no labāk apmaksāta darba ir pārgājis uz mazākapmaksātu un daudz smagāku darbu? Vai daudz mums ir tādu Latvijā? Es zinu tikai vienu – Dombrovskis. Tā tad – tiesības par šo Repšes soli izteikt savu vērtējumu, jeb kritiku laikam jau ir tikai Dombrovskim, jeb vēl kādam, kurš ir rīkojies līdzīgi kā Dombrovskis, bet tas ir arī viss.

+17
0
Atbildēt

1

    janisvinodis > buchamona 28.05.2010. 11.18

    Vajadzētu atklāt kontu Dombrovskim, citādi ir ļoti netaisnīgi – viņš godīgi strādā par ”pliku” Ministru prezidenta algu, bet Repšem bija drošības spilvens- 300 000LVL.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

Lauris 28.05.2010. 10.45

Domāju, ka Eināram Repšem ātri vien būs jāatgriežas politikā un atkal, jau ar labu pieredzi un praksi jāstājas pretī Latvijas izkampējiem. Tur vajadzēs mugurkaulu un iepriekšējo rūdījumu. Godīgiem cilvēkiem viss izdosies! Lai veicas!

+17
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu