Advokāts: Poikāns darbojies viens • IR.lv

Advokāts: Poikāns darbojies viens

87
draugiem.lv

Neo aizstāvis Aleksejs Loskutovs neparedz krimāllietas nonākšanu līdz tiesai

Sabiedrībā kā Neo zināmajam Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas līdzstrādniekam Ilmāram Poikānam. kas šonedēļ aizturēts un atkal atbrīvots par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) liela apjoma datu ieguvi un publiskošanu, nav bijis līdzzinātāju, un arī "Ceturtās atmodas tautas armija" bijis paša izdomāts veidojums. Tā ceturtdien vakarā žurnālistiem pavēstīja viņa advokāts Aleksejs Loskutovs.

Aizstāvis uzskata, ka Poikāna rīcība nav bijusi noziedzīga un viņa krimināllieta līdz tiesai nenonāks. Lai iegūtu datus no EDS, Poikāns izmantojis speciālu programmu, kuru neesot programmējis pats. Paša izstrādāta metode vien pielietota, lai iegūtos datus apkopotu.

Sākotnēji Poikāns, būdams autentificējies EDS, nevarējis atvērt vienu dokumentu sava uzņēmuma vajadzībām. Viņš nedaudz mainījis datus interneta pārlūka adreses logā un konstatējis, ka tādējādi iespējams lejupielādēt gandrīz jebkuru EDS esošu dokumentu. Vēlāk Poikāns sapratis, ka šādas pašas darbības iespējamas arī bez autentifikācijas EDS. Kā atzina Loskutovs, Poikāns pieķerts tieši tāpēc, ka sākotnēji svešu dokumentu lejupielādi veicis, būdams autentificējies EDS no sava lietotāja profila.

Ar Latvijas Televīzijas (LTV) žurnālisti Ilzi Naglu, kuras dzīvesvietā policija saistībā ar Poikāna krimināllietu veica kratīšanu, sevi par Neo nodēvējušais esot pazīstams aptuveni 14 gadus. Abu savstarpējās attiecības Loskutovs nevēlējās komentēt, vien norādīja, ka Poikāns izvēlējies par šo EDS "caurumu" paziņot Naglai, jo zinājis, ka viņa strādā LTV. Neo motīvs bijis visnotaļ cēls – parādīt, kādas algas ekonomiskās krīzes apstākļos saņem valsts iestādēs strādājošie un to, ka ir "caurums" EDS.

Nagla aģentūrai LETA uzsvēra, ka viņai ar Poikānu bijušas tikai "draudzīgas attiecības, un agrāk esam bijuši kolēģi – nekas vairāk". Loskutovs neatbalsta izmeklētāju veikto kratīšanu Naglas dzīvesvietā, saucot to par "kliedzošu absurdu”, jo uzskata – tas patiesībā darīts, lai iegūtu apstiprinājumu tam, ka Neo ir Poikāns.

Šī ir pirmā lieta, kur bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs uzņēmies aizstāvību kā advokāts, jo Neo darbība viņā raisījusi interesi un simpātijas. Pirms tam Loskutovs nav bijis pazīstams ar Poikānu.

Jau vēstīts, ka VID noplūdušo datu publiskotājam noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Policija ceturtdien pēcpusdienā nolēmusi atbrīvot 31 gadu veco Poikānu jeb Neo, kurš otrdien tika aizturēts. Poikānam piemērotais drošības līdzeklis ir uzturēšanās noteiktā dzīves vietā un liegums izbraukt no valsts.

Valsts policija (VP) piemēroto drošības līdzekli skaidro ar to, ka Poikāns savas nodarījumu atzīst, tādējādi veicinot izmeklēšanu. Viņa rīcības motivācija nav bijusi saistīta ar mantkārību vai kaitējuma nodarīšanu fizisko personu interesēm. Ņemta vērā arī viņa attieksme pret izdarīto un pozitīvais raksturojums. Turklāt izmeklēšanas laikā novērsti riski, ka neatļauti lejupielādētie dati varētu nonākt trešo personu rīcībā un "pastāv pārliecība, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas kriminālprocesa", saka VP pārstāve Ieva Rekšņa.

Kā ziņots, policija Poikānu aizturēja otrdien vakarā pēc Ekonomikas policijas veiktas kratīšanas. Poikāns atzinies, ka ir policijas meklētais Neo. Ceturtdien saistībā ar šo lietu notika pāris protesta akciju pie valdības un Ģenerālprokuratūras ēkas.

Policija otrdien veica kratīšanu arī žurnālistes Naglas dzīvesvietā, kur atsavināja viņas datora ārējo cieto disku un vairākas flešatmiņas. "De Facto" februāra vidū vēstīja, par apjomīgo datu noplūdi no VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas, kurā izstrādātāji bija atstājuši drošības caurumu. Pat to triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā. Naglai šajā lietā ir liecinieces statuss.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, "De Facto" uzzināja it kā no cilvēku grupas, kas sevi dēvēja par "Ceturtās atmodas tautas armiju" (4ATA). Vēlāk tās pārstāvis, kurš sevi dēvēja par Neo, regulāri internetā publicēja dažādu iestāžu algu sarakstus, pierādot, ka taupības laikā vairākās valsts institūcijās turpināja maksāt bagātīgu atalgojumu. Pēc aizturēšanas Poikāns atzina izmeklētājiem, ka ir Neo. Viņš nenoliedza arī datu ieguvi no VID, taču uzsvēra, ka viņa darbību prettiesiskums vēl ir diskutējams jautājums.

Kā ziņo aģentūra LETA, Saeima ceturtdien trešajā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz valsts iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicēt iestādes mājas lapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksātā atalgojuma summu, ja likums nenosaka citādi. Diskusijas par šo priekšlikumu plenārsēdē bijušas ilgas, taču tagad parlaments padarījis likumīgu iepriekš Neo, iespējams, strīdīgo rīcību, publiskjoot datus par valsts sektora darbinieku ienākumiem internetā.

Ekonomikas policija kriminālprocesu par datu noplūdi no VID sāka šā gada 11.februārī pēc Krimināllikuma 244.panta 2.daļas par tādas ierīces, arī datorprogrammas neatļautu izgatavošanu, pielāgošanu, izplatīšanu vai glabāšanu, kura paredzēta automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanai nolūkā izdarīt noziedzīgu nodarījumu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Minētais likuma pants kā sodu paredz brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem vai naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Process sākts arī pēc Krimināllikuma 145.panta par sveša personiska noslēpuma tīšu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kam pēc sava amata vai nodarbošanās jāglabā slepenībā tai uzticētās vai zināmas kļuvušas ziņas. Šis likuma pants paredz soda sankciju – arestu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Komentāri (87)

disassociative 13.05.2010. 13.24

NEO aktivitātēm patiesībā ir iestājušās pozitīvas sekas:

1. Ir aizlāpīti caurumi VID EDS un, iespējams, uztaisīti auditi un salāpīti caurumi arī citās valsts nozīmes IT sistēmās;
2. Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, atbalstot tajā priekšlikumu – uzlikt pienākumu visām valsts iestādēm katru mēnesi publicēt internetā visu iestādes amatpersonu saņemto atlīdzību, norādot arī personas vārdu un uzvārdu.

Bez NEO aktivitātēm šīs lietas vēl ilgi gaidītu risinājumu.
Ja šīs NEO aktivitātes būs grūdiens pieņemt arī nulles deklarācijas, tad šim cilvēkas ar trīszvaigžņu ordeni būs par maz.

+36
0
Atbildēt

1

    andrisskrastins > disassociative 13.05.2010. 13.27

    Tas viss ir jauki, bet valsts uzņēmumi un aģentūras paliks ārpus šī loka. Ja nemaldos, Neo aizrāvās tikai ar tāda tipa iestādēm.

    Valsts institūcijās tev sen ar uguni nesameklēt treknās algas.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Elvis Jakovļevs 13.05.2010. 13.22

Nesapratu, kāda mārrutka pēc Neo tiek piemērots pants par sveša personiska noslēpuma tīšu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kam pēc sava amata vai nodarbošanās jāglabā slepenībā tai uzticētās vai zināmas kļuvušas ziņas?!
Kāds tad ir tas Poikāna mistiskais amats, kura dēļ viņam bija pienākums neizpaust to, kas internetā apkārt mētājās?
Ja LV administrācija ir kaut nedaudz saprātīga (ļoti cienu V.Dombrovski un ceru uz veselo saprātu arī šajā gadījumā), viņi Poikānu algotu, lai viņš mēģina uzlauzt visas valsts sektora programmas pēc kārtas tādējādi atklājot iespējamās nepilnības.
Šis cilvēks izdarīja VISMAZ 2 konkrētas lietas valsts labā:
1. Norādīja uz trūkumiem VID EDS;
2. No viņa aktivitātēm Ušakovs uzzināja par bardaku Rīgas Satiksmē u.c.pašvaldības uzņēmumos (vismaz tā viņš medijiem klāstīja un tāda nu ir tā oficiālā versija).
Par ko sods???

+31
-1
Atbildēt

3

    Elvis Jakovļevs > Elvis Jakovļevs 13.05.2010. 14.01

    Liels paldies par info! Bet tad jau tagad sanāk, ka pēc šodienas balsojuma Saeimā par algu publicēšanu arī vairs nav nekāda kaitīga nodarījuma, ko Neo būtu pastrādājis?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Elvis Jakovļevs 13.05.2010. 14.05

    Likumi nestrādā ar atgriezenisku spēku, turklāt Neo publicēja ne tikai valsts sektora algas, bet arī valsts uzņēmumu un privātuzņēmumu algas (uz kuriem nu nekādi nespēj attiekties tikko pieņemtie grozījumi).

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Elvis Jakovļevs 13.05.2010. 13.38

    Paldies Clash par faktiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

mary75 13.05.2010. 12.56

Beidzot kaut kas pozitīvs Vienotībai!
Fantastisks bezmaksas PR Vienotībai un Loskutovam!
Nokdauns ĀrprātīģāmŠausmām!

+30
-2
Atbildēt

1

    džedajs, viesulis > mary75 13.05.2010. 17.41

    Jā, tagad (Ārp.Šaus.)^2 staigās ar zilu aci līdz Oktobra svētkiem.
    :D

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu