Koķe pieļauj augstāko izglītību tikai par maksu • IR.lv

Koķe pieļauj augstāko izglītību tikai par maksu

75
Evija Trifanova, LETA

Augstskolās varētu pamazām pāriet uz augstāko izglītību tikai par maksu, uzskata izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).

Tiekoties ar izglītības nozares vadību, Pasaules Bankas (PB) eksperti norādījuši, ka Latvijā jānotiek pārejai uz augstāko izglītību tikai par maksu, raksta Diena. PB aicina uz pusi samazināt valsts budžeta finansētās vietas augstskolās vai arī ieviest līdzmaksājumu par studijām arī budžeta studentiem.

Koķe laikrakstam norāda, ka ar PB apspriesti vairāki scenāriji. Tomēr radikāli budžeta vietas netiks samazinātas, kā to rosina darīt PB, drīzāk varot runāt par kādu pārejas periodu.

Pret jebkādu budžeta vietu skaita samazinājumu iestājas augstskolu rektori un studenti, brīdinot, ka tas atstās graujošas sekas.

Uz tiem, kuri studēt sāks šoruden, izmaiņas neattiekšoties – budžeta vietu skaits ir apstiprināts, un bakalaura programmās tas būs par 3% mazāks nekā šogad, norāda Diena.

Piektdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijai Koķe norādīja, ka paši studenti un augstskolu vadītāji un pasniedzēji ir vainojami pie tā, ka PB rosina samazināt līdzekļus augstākajai izglītībai. Tā vietā, lai risinātu problēmas augstskolu iekšienē, diskusija par studiju kvalitāti uzsākta publiskajā telpā, norādot arī uz kļūdām un nepilnībām, un šos paziņojumus dzirdējuši arī PB eksperti un secinājuši, ka līdzekļu izlietojums jāpārskata, Koķes teikto atreferē BNS.

 

Komentāri (75)

mediacloud_lv 09.04.2010. 07.26

Nepiekrītu tam, ka šis ir negatīvi vērtējams piedāvājums. Latvijas augstākajai izglītībai šobrīd nav vērtības; studē cilvēki, kam nepieciešams diploms, ne zināšanas; izglītības kvalitāte pašreizējā masu sistēmā drūp.
Budžeta vietu atcelšana būtu veiksmīgs sākums šo problēmu risināšanā.

+16
-7
Atbildēt

6

    nakts > mediacloud_lv 09.04.2010. 11.38

    Es Tevi satiktu uz ielas un ar rokām izrautu sirdi par šādiem vārdiem, ļauj man pabeigt mācīties un tad varēsi gudri runāt. No offence.

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    Aldis > mediacloud_lv 09.04.2010. 08.16

    Apkārt klīst baumas par valsts galvoto kredītu izbeigšanos vispār…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Cashperowsky > mediacloud_lv 09.04.2010. 11.58

    Studiju kreditēšana jau vēl pastāv!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mediacloud_lv > mediacloud_lv 09.04.2010. 08.15

    Attīstīt kredītu sistēmu (Lielbritānijas modelis, manuprāt, funkcionē puslīdz pieklājīgi). Īpaši gudrajiem un čaklajiem bērniem izveidot retākas, bet apjomā iespaidīgākas stipendijas.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Bebris > mediacloud_lv 09.04.2010. 08.10

    Un ko tad iesākt gudriem un čakliem bērniem no maznodrošinātām ģimenēm? Vispār atmest domu par studijām?

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Elvīra Stepanova > mediacloud_lv 09.04.2010. 09.33

    Ar nosacījumu, ja pasniedzēju kvalifikācija celtos un izglītības programmas tiktu atjaunotas. Laiks iet, bet ir vairums pasniedzēju, neko jaunu nemācās. Programmas bez izmaiņām saturā atkārtojas n-tos gadus. Sanāk, ka maksājam tikai par papīru.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

Arnis Irmejs 09.04.2010. 07.41

Lai jau būtu maksas izglītība.
Tikai pirms tam OBLIGĀTI jāpieņem likums par visas izglītības maksas iekļaušanu attaisnotajos izdevumos. Visas maksas un ne tikai atliekot nomaksu uz 5 gadiem un kompensējot tikai 4 daļu no kaut kādiem mistiskiem Ls 150.

+10
-2
Atbildēt

0

Reinis Lazda 09.04.2010. 07.45

Ir jākonkurē par studentiem un līdz ar to ir jādomā par studiju kvalitātes un izglītības konkurētspējas uzlabošanu. Lielā lieta ir tāda – vai mēs vēlamies ar izglītības “eksportu” konkurēt pasaules mērogā. Ja jā, tad jāsaprot, ka latviski diezin vai kāds ārzmenieks brauks uz šejieni mācīties.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu