Negaidīti raženi • IR.lv

Negaidīti raženi

38
Valdis Zatlers un Dmitrijs Medvedevs līgumu parakstīšanas laikā Maskavā. Foto: EPA/LETA
Askolds Rodins

Zatlers atgriezīsies pilnām rokām

Valsts prezidenta Valda Zatlera oficiālā vizīte Krievijā vēl nav beigusies, taču tās galvenie rezultāti ir jau zināmi. Parakstīti deviņi dokumenti, kuru mērķis ir abu valstu sadarbības uzlabošana daudzās jomās. Zatlers tikās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu un valdības vadītāju Vladimiru Putinu. Kārtīgu domstarpību nav bijis.

Zatlers uzsvēris abu tikšanos labvēlīgo gaisotni un atzinis, ka viņa vizīte Krievijā ievada kvalitatīvi jaunu posmu Latvijas un Krievijas attiecībās. Zatlers ielūdzis Medvedevu apmeklēt Latviju, un šis uzaicinājums pieņemts “ar prieku”.

Latvijas plašsaziņas līdzekļos tika diezgan plaši apspriests jautājums, kāpēc Zatlers dodas uz Krieviju oficiālā, nevis valsts vizītē. Ja tā būtu valsts vizīte, mūsu prezidentu lidostā sagaidītu nevis Krievijas Ārlietu ministrijas klerks, bet cilvēks no augstāka plaukta. Patiesībā starp diviem vizīšu statusiem būtībā lielu atšķirību nav. Oficiālajās vizītēs ir mazāk ceremoniālu izdarību, netiek pasniegti ordeņi.

Zīmīgi, ka ar Putinu runāts tikai par ekonomikas jautājumiem. Pareizi vien bija – saskaņā ar Krievijas Konstitūciju ārpolitiku skarošie jautājumi ir prezidentam piekrītoši. Speciālistu analīzes vērts ir Latvijai izteiktais piedāvājums iesaistīties iecerētās Kaļiņingradas atomelektrostacijas būvē. It īpaši ņemot vēra, ka darbs (?) pie Baltijas valstu un Polijas iespējamās kopīgās atomelektrostacijas priekšnoteikumu radīšanas iet kā pa celmiem. Interesanti, ka sarunās netika skarts naftas vada Polocka–Ventspils tālākais liktenis. Krievija to, visticamāk, ir norakstījusi.

Pikants sīkums: Zatlers apmeklēja Putinu viņa “lauku īpašumā” Novoogarjovā, tradicionālās savstarpējās apdāvināšanās laikā Putins no Zatlera saņēma Rīgas “Dinamo” hokejista kreklu un atzinās, ka tieši viņam piederot iecere izveidot Kontinentālo hokeja līgu.

Zatlera un Medevdeva tikšanās laikā runāts (pēc abu preses konferencē teiktā – ļoti atklāti) arī par t.s. smagajiem jautājumiem – vēsturi un nepilsoņu problēmu.

Panākta vienošanās izveidot kopīgu profesionālu vēsturnieku komisija, kas pētīs notikumus, kuru interpretācija šaipus un viņpus Zilupei ir atšķirīga un pat pretēja. Medvedevs bildis, ka vēsturniekiem tikšot atvērti Krievijas arhīvi. Kaut nu tā būtu, tikai Krievijā diemžēl ne vienmēr notiek tā, kā teicis prezidents. Komisijas izveidošana, dabiski, nenozīmē, ka vēstures diskutablie jautājumi pilnībā pārcelsies uz akadēmisko vidi. Var jau būt, pagrūti noticēt, bet var jau būt, ka Krievijā ir temati, kurus var aizliegt pieminēt publiskajā telpā. Latvijā tas pilnīgi noteikti nav iespējams.

Uz krievu žurnālistu jautājumu par nepilsoņiem Medvedevs sniedza atbildi, kas prasās pēc garākas citēšanas: “Mēs tiešām skārām šo tematu, jo tas, no vienas puses, ir sarežģīts un delikāts un attiecas uz lielu skaitu cilvēku, kas dzīvo Latvijas Republikā. Mēs saprotam, cik sarežģīta ir situācija, kas radusies zināmu ģeopolitisko procesu dēļ. Tajā pašā laikā mēs vadāmies no tā, ka attiecībā uz to cilvēku daļu, kas pašlaik nav pilsoņi, agrāk vai vēlāk būs jāpieņem lēmumi, kas ļaus viņus adaptēt normālā sociāli ekonomiskajā un politiskajā dzīvē.”

Šajā atbildē nav ne miņas no Krievijas līdzšinējās oficiālās nostājas – pilsonību visiem un automātiski. Ar to pašu netieši atzīts, ka nepilsoņu problēma būtībā ir Latvijas iekšējā lieta. Patiesībā adaptācijas mehānisms ir radīts un funkcionē – tā ir katram Latvijas nepilsonim dotā iespēja naturalizēties, kļūt par pilsoni. Jāpiebilst, ka nepilsoņu gausajā naturalizācijā savu artavu devusi arī Krievija, kas atļāvusi tiem ieceļot Krievijā bez vīzas.

Ja nesekos teiktā dezavuācija (nepareizi saprasts), Medvedeva vārdi ir nopietns solis ceļā uz atziņu, ka tagadējā Latvija ir nevis 1991.gada augustā pasludināta jauna valsts, bet gan 1918.gada 18.novembrī nodibinātās Latvijas Republikas mantiniece. Ja sekos “notikumu dabiskā gaita”, varbūt tieši šis fakts ļaus pievienoties Valdim Zatleram, kas savu vizīti Krievijā jau nodēvējis par vēsturisku.

Komentāri (38)

Sanšains 21.12.2010. 20.44

50 gadus okupēja, 20 gadus apmeloja un draudēja… 2 dienas izturējās draudzīgi?
Mazliet pagaidīsim. Mans priekšlikums: kādus 10 gadus.

+30
-2
Atbildēt

0

buchamona 21.12.2010. 18.56

Avens, sakot, ka ar bezviizu rezhimu ievieshanu starp Krieviju un ES Kremlis pats tiks galaa, skaidri paraadija, ka buutiibaa jau Krievijai no mums neko nevajag, bet vajag no ES, NATO. Cik ilgi vajadzees – gadu, piecus gadus, visu laiku – to tad laikam jutiisim mees “uz savas aadas” :)

Man praataa ienaaca cita lieta – SC. Buutibaa tachu, vismaz uz “atkushnja” laiku SC savu noziimi ir lielaa meeraa zaudeejis gan sava elektoraata aciis, gan iekshpolitikaa vispaar. Kremlis bezpilsonjus “uzmeta”, SC veeleshanaas zaudeeja – viss Maskavaa notiek bez “cilveektiesiibu aizstaavju” piedaliishanaas. Ushakovs tur briidi pareegojaas :)) Iedomaajieties, kaadaa tonjkaartaa visa shii viziite buutu notikusi, ja LV veeleshanaas SC buutu uzvareejis, vai vismaz buutu iekljuvis valdoshajaa koalicijaa. Paldies Dievam, ka taa tas nenotika :)

+18
-2
Atbildēt

2

    anita_meistere > buchamona 22.12.2010. 14.23

    man tieši tāda pati domā ienāca pratā..tb par to SC.
    ko ta viņi tagad slavinās??:D lielakais viņu sapnis…un tas uz ko viņi tik kvēli aizināja, esot parlicībā ka nekas nenotiks, ir piepildījies:D visiem mutes vaļā:D
    tipo draudzība ar kreviju ir ir..:D nepilsoņu problēma ir..nav:D (krevija kreviem saka ka nav, tātad nav:D) pragmatiskas attiecības ekonomikā ir?..ir!:D nu tad par ko cepiens.
    būs smiekligi…kad no visas šis paranojiski-promaskavisā retorikas paliks pari tiek paranojiskā retorika:D

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > buchamona 21.12.2010. 19.16

    Paldies Dievam, ka vēlētājiem atgriezās veselais saprāts, ko var un ko nevar laist pie varas. Bet šis balsojums NAV signāls Vienotībai(arī ZZS) darīt visu ko vēlas….Tālākā notikumu attīstība starpvalstu starpā notiks pēc jaunā KF prezidenta – ja atgriezīsies Putins, čau un vecās dziesmas jaunās skaņās, ja nē, tad būs cerība! Katrā ziņā Zatlera steigšanās ar dažādiem saldiem paziņojumiem ir pāragra….šeit iederētos kāds ārlietas un nacionālo pašcieņu pārzinošāks cilvēks !

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 21.12.2010. 20.54

“Laikā, kad valstij lielas naudas grūtības, kad Latvijā apcērp visu cērpamo, Maskavā paraksta papildu saistības par 10 miljoniem latu. Īstajā laikā, vai ne?”

Tā raksta “Latvijas avīzes” Krustiņš. Un raksta viņš to par Zatlera parakstāmo (vai tiešām jau parakstīto?!), gadiem ilgi staipīto un ņurcīto LĪGUMU PAR PENSIJĀM. Tātad beidzot tagad? Bet KĀDĒĻ VISPĀR?

“No janvāra beigām gandrīz 20 tūkstoši pensionāru, kas ir nepilsoņi, saņems pie pensijām ikmēneša piemaksu 50 latu..”.
http://www2.la.lv/lat/latvijas_avize/jaunakaja_numura/komentari..viedokli/?doc=90913

KAM MUMS TAS VISPĀR VAJADZĪGS?!
Vai mums nav vajadzīga Valodas centra nostiprināšana, nav vajadzīga bērnu mūzikas skolu atbalstīšana, nav vajadzīgi lielāki bērnu pabalsti, nav vajadzīga ekonomikas stimulēšana (tagad – būs lielāks PVN, lai varam savilkt galus kopā), visbeidzot – vai mūsu pašu pensionāriem nenoderētu kaut mazliet lielākas pensijas?!

+15
-5
Atbildēt

5

    raimonds_bossltd > Sanšains 21.12.2010. 22.10

    to Haris
    Viņš jau sen ir pārkāpis visas iespējamās “sarkanās” līnijas un nodrošinājis sev vietu ellē pie Staļina un uz izglābšanos vairs necer.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Edzs > Sanšains 22.12.2010. 03.11

    kautkas te ir parprasts. ieskatijos 20. dec. rusdelfi.lv, tur sarunu lapas ir satraukums par to ka pec Zatlera vizites dubultas pensijas vairs nevares sanjemt.
    es nezinu kaa tieshi vinji to darija bet acimredzot shajas aprindas ta bija populara lieta sanjemt pensiju gan no Latvijas gan no Krievijas. lielais vairums no publikas plesh matus bet dazhi kas nebija taja procesa ljauni priecajas ka krapnieki dabus izkrapto atmaksat, es gan nesapratu kam atmaksas – Latvijai vai Krievijai.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 22.12.2010. 10.57

    Nē, manuprāt, nekas nav pārprasts. Vienkārši kuslie žurnālisti nav interesējušies, “saprotošie” žurnālisti – klusējuši.
    Kolonistu pensionāriem varbūt būs grūtāk krāpties un saņemt 2 pensijas, bet toties Latvijai NĀKSIES MAKSĀT.

    Šeit citāts no Ineses Vaideres komentāra, kā man šķiet, tieši šim līgumam, ko grasās noslēgt. Vaidere to publicējusi 2008. 10. martā, bet domāju, ka tas ir tieši tas pats – bez izmaiņām šajā ziņā:

    “Saskaņā ar likumprojektu Par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā Latvijai, pirmkārt, ir jāizmaksā pensijas visiem tiem nepilsoņiem, kuri pensionējušies Latvijā pēc 1996.gada un kuri vēl turpmāk varētu pensionēties, ņemot vērā Krievijā nostrādāto darba laiku. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem Latvijā 2007.gadā krievu tautības nepilsoņu skaits ir bijis 259 651 jeb 11,4% no visiem iedzīvotājiem. Finansējums, kas nepieciešams pensiju izmaksai nepilsoņiem, kuri pensionējušies Latvijā pēc 1996.gada un kuri vēl turpmāk varētu pensionēties, ņemot vērā Krievijā nostrādāto darba stāžu, tikai 2009.gadā vien būtu vairāk nekā 9, 6 miljoni latu.

    Otrkārt, Latvijas pusei būs jāizmaksā pensija no Latvijas uz Krieviju izbraukušajiem Krievijas pilsoņiem par Latvijā nostrādāto darba stāžu. Šādu pensiju varētu pieprasīt vidēji gadā 254 personas jeb 10% (izbraukušo iedzīvotāju īpatsvars vecumā 55–64 gadi no visiem izbraukušajiem 15–64 gadu vecumā 2006.gadā) no emigrējušo skaita. Līdz ar to papildus nepieciešamais finansējums pensiju izmaksai uz Krieviju izbraukušajiem iedzīvotājiem par Latvijā nostrādāto darba stāžu 2009.gadā būtu vēl 164 958 latu.

    Treškārt, Latvijai būs jāmaksā arī par apdrošināšanas (darba) stāžu, kas uzkrāts Latvijā līdz 1991.gada 1.janvārim, ja uz pensijas pieprasīšanas brīdi personas pastāvīgā dzīvesvieta būs Latvija.

    Latvijas – Krievijas sociālās sadarbības līguma spēkā stāšanās radīs milzīgu slodzi Latvijas budžetam, kā liecina aprēķini – izdevumos vidēji ap 11 miljonus gadā.”
    http://www.inese-vaidere.lv/par-latvijas-un-krievijas-attiecibam-un-apputejusajiem-ligumiem/

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Sanšains 21.12.2010. 22.56

    Vai tad tās piemaksas nemaksās Krievija, ja tādas būs?
    Zatlerim vispār nav tiesības neko tādu parakstīt, man neticas, ka tas tā ir.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 22.12.2010. 11.06

    Un šeit rindiņa no NRA 28.08.2009:
    “[…] ja stāsies spēkā sociālais līgums ar Krieviju, Latvija jau ir apņēmusies maksāt pensijas visiem tiem, kas strādājuši Krievijā līdz 1991. gadam, bet pensijas piešķiršanas brīdī dzīvo Latvijā.”
    http://www.nra.lv/zinas/28875-pensiju-likumu-groza-par-sliktu-pilsoniem.htm

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu