Budžeta pieņemšanai Saeimā šobrīd vien 52 deputātu atbalsts • IR.lv

Budžeta pieņemšanai Saeimā šobrīd vien 52 deputātu atbalsts

45
Mārtiņš Zilgalvis, F64
Indra Sprance

Trīs ZZS deputāti tikai ceturtdien izlems, vai atbalstīt nākamā gada budžeta projektu

Lai arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis sola visu ZZS deputātu atbalstu nākamā gada budžeta pieņemšanai Saeimā, trīs ZZS deputāti – Jānis Klaužs, Andris Bērziņš un Iveta Grigule – līdz ceturtdienai, kad plānots galīgajā lasījumā skatīt budžetu, paturēs atklātu jautājumu, vai to atbalstīt.

Deputāte Grigule Ir.lv skaidroja, ka viņa kopā ar Bērziņu un Klaužu kategoriski iebilst pret finansējuma samazinājumu veselības aprūpei. Deputāti rosina piešķirt papildu līdzekļu  nepilnus četrus miljonus latu Tukuma, Kuldīgas, Dobeles, Jūrmalas, Cēsu, Alūksnes, Madonas, Gulbenes, Krāslavas, Preiļu un Ogres slimnīcu darbības nodrošināšanai nākamajā gadā. Finansējuma apmērs ir tāds, lai nodrošinātu šo slimnīcu darbību pašreizējā apmērā.

“Četri miljoni latu nevar būt par pamatu, lai krasi samazinātu veselības aprūpes pieejamību laukos,“ pauda Grigule, norādot, ka šobrīd nav nekādas skaidrības par reorganizācijas plāniem ne slimnīcu personālam, ne pacientiem.
Tāpat ZZS deputāti iebilst pret maksas ieviešanu par recepšu medikamentiem. Kā uzsver Grigule, šādu priekšlikumu viņi nevar atbalstīt. Šī priekšlikuma fiskālā ietekme plānota 300 000 latu apmērā.

Lai rastu atbildes uz šiem jautājumiem, budžeta pieņemšanas dienā – ceturtdien Grigule, Klaužs un Bērziņš uz Saeimu aicinājuši veselības ministru Juri Bārzdiņu (ZZS). Tikai pēc viņa uzklausīšanas šie deputāti iecerējuši izlemt, kā balsot par nākamā gada budzēta projektu un vai atbalstīs likumprojektu pieņemšanu galīgajā lasījumā, ja viņu priekšlikumi tiks noraidīti.

Koalīcijai Saeimā ir 55 deputātu balsis, ja Klaužs, Grudule un Bērziņš balsotu pret vai atturētos, atbalsts budžeta projektam saruktu līdz 52 deputātiem, taču atbalstu atsevišķos jautājumos solījusi “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK astoņi deputāti. Tiesa, arī šī apvienība galīgo lēmumu šajā jautājumā vēl nav pieņēmusi. Iepriekš VL- TB/LNNK pārstāvji norādīja, ka viss ir atkarīgs no tā, vai koalīcija nems vēra viņu iesniegtos priekšlikumus budžeta projekta labojumiem.

Komentāri (45)

Una Grinberga 14.12.2010. 14.32

Klaužs, Grudule un Bērziņš varētu paskaidrot, cik ilgi Latvijā katrā lauku ciematā būs pa slimnīcai ar pilnu ekipējumu un divām gultām uz katru iedzīvotāju? Igaunija reformu jau veica pirms 10 gadiem, bet Latvijā vēl dzīvo kolohoza laikos, kad laukos dzīvoja vismaz 3 reizes vairāk cilvēku! Un pēc tam šamie kliegs “valdība neveic strukturālas reformas”!

+14
-4
Atbildēt

12

    mary75 > Una Grinberga 14.12.2010. 14.49

    Nepārspīlē, nekādos ciematos un, pārsvarā, arī mazpilsētās nekādas slimnīcas sen nav.
    Patreiz līdz tuvākajai slimnīcai reizēm stundas brauciens.
    Mazpilsētās parasti divas ĀP brigādes, ja abas ir projām, un kādam gadās infarkts vai insults, cerība maza.
    Bez tam jau izrēķināts, ka tā braukāšana arī maksā ļoti daudz naudas.
    Un slimnīcu likvidācija nav strukturalās reformas, bez tam igauņi jau atzinuši, ka lauku sl. likvidācija bija kļūda.
    Un mazpilsētās, piem, tai pat Valgā, viņi slimnīcas saglabājuši, Latvijā jau runā pat par Kuldīgas sl. likvidāciju.
    Kāpēc tās reformas atkal sāk uz ierindas pilsoņu, nevis uz valsts aparāta rēķina, galu galā?
    Ietaupījums būs niecīgs, bet sekas katastrofālas.
    To pat aizdevēji saprot, tikai ne mūsu valdība.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    vupats > Una Grinberga 14.12.2010. 18.49

    Kad Tu, MURMULI, “ŠPEŠAL” PĒDĒJO REIZI ESI BIJIS ĀRPUS SAVAS DZĪVESVIETAS – ŪDENSGALVAS RĪGAS?

    To jautāju attiecībā uz to, vai ir kaut mazākā nojausma par pašreizējo situāciju ārpus Rīgas, jebšu tavs ziņu avots ir šamais “portāls”?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 14.12.2010. 15.12

    @dzeris
    1. Slimnīcu reforma paredz, ka no katra Latvijas punkta slimnīca atrodas maks. 70 km attālumā. Tātad stundas brauciens, kas ir ok.
    2. Ātrā palīdzības brigādes ir izvietotas pa visu valsti stipri daudz vairāk vietās nekā slimnīcas. Ja nemaldos, tad ĀMP ir jāierodas maks. 15min laikā. Katra brigāde ir nodrošināta ar aparatūru, kas ļauj glābt un uzturēt pacientu pie dzīvības līdz slimnīcai.
    3. Slimnīcu struktūras optimizācija ir strukturālas reformas – tiek optimizēti un efiktivizēti resursi (reformas pamatbūtība)
    4. Latvijā ir jābūt dažām pilna profila slimnīcām, jo pie mūsu attālumiem Rīga atrodas maks. 3-4 h attālumā, kas arī ir ok.
    5. Ģimenes ārsti ir katrā apdzīvotā vietā, bet jautājums par viņu spējām un kapacitāti (esmu dzirdējis laukos par profesionalitātes trūkumu), bet tamdēļ var ietaupītos līdzekļus ieguldīt kvalifikācijas celšanā

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 14.12.2010. 21.27

    @neitro
    Pie katras viensētas slimnīcu neuzcelsi! Runa ir par slimnīcu reformu nevis laikapstākļu kataklizmām – varbūt ierosini valdībai iegādāties mākoņu kliedētāju vai aizņemties to no Maskavas. Ir paņemts viens ārkārtējs gadījums un uzpūsta problēma. Normālos apstākļos pat uz pussabrukuša lauku ceļa var pārvietoties ar 70 km/h. Sniega un ceļu problēmu ir jārisina pašvaldībām un Valsts ceļiem nevis Veselības ministrijai vai slimnīcām.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Una Grinberga 14.12.2010. 15.06

    Pilnīgi pareizi, vajag reformēt, tad kāpēc to nedara?
    Mums ko, neviens to nezina, vai mums nav valdība, bija sliktā Rozentāle, kas traucēja vienotībai pārņemt un reformēt šo sfēru?
    Un tā nav slimnieku vaina, ka mums ir tāda med. sistēma, tad kāpēc atkal jācieš tiem?
    Vai tad tu domā, ka, ja tur iedos mazāk naudas, kāds tur kaut ko sāks reformēt?
    Tie, kas tai sistēmā dzīvo trekni, un tādu tur ir daudz, tie turpinās trekni dzīvot, bet, taupīs jau, kā vienmēr, uz slimu cilvēku rēķina.
    Tā ir tipiska Latvijas valsts attieksme pret kvaukšķiem.

    FreifunkLV – tu te runā par Rīgu, es par laukiem.
    Un tad tā arī vajadzētu darīt – sākumā attīstīt profilaksi, ambulatoro aprūpi, un tikai tad likvidēt slimnīcas, nevis otrādi.
    Un priekš tam vajadzīgi daudz pieejamāki kompensējamie medikamenti, kas arī kļūst dārgāki.
    Par vēžiniekiem vispār nerunāšu, tas nav normali, ka vēžiniekam jāgaida rindā uz valsts apmaksātu operāciju.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva > Una Grinberga 14.12.2010. 15.12

    >Vai tad tu domā, ka, ja tur iedos mazāk naudas, kāds tur kaut ko sāks reformēt?
    Nē, es tā nedomāju.

    Es domāju, ka naudai ir jāplūst tur, kur tā nes llielāku atdevi, nevis tiek bezmērķīgi iztērēta.

    Katrai reformai vajag idealogus. Medicinā tādu nav. Tāpēc nekādas optimizācijas (nejaukt ar lineāro griešanu) tur nav sagaidāmas..

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 14.12.2010. 15.45

    Kāds sakars šodienai ar slimnīcām? Neesmu dzirdējis, ka leduslaikmets ir iestājies uz mūžīgiem laikiem!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivars_silins > Una Grinberga 14.12.2010. 19.39

    Varbūt neesi ievērojis, bet bez Rīgas Latvijā ir arī citas pilsētas, par laukiem nerunājot. TV taču kādreiz paskaties, jeb skaties tikai mūzikas kanālus? Lai ātrie tiktu līdz slimniekam, jābrien pa netīrītiem un neizbraucamiem ceļiem kilometriem tālu. Ja kas nopietns, cerība tiešām ļoti maza. Patīk šitie teorētiķi. Un Vienotība tādi paši muldētāji, kā iepriekšējie, tikai amati prātā. Nekādas reformas viņi veikt nav spējīgi.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > Una Grinberga 14.12.2010. 14.57

    no kuras vietas lidz tuvākai slimnīcai ir jabrauc 1h?
    domājam ka pīķa stundā no centra līdz Rīgas slimnīcām javālē kādas 35-40 minūtes.
    infarkts? infarktu nevajag pieļaut, nevis jau jācīnas ar pamatigām sekām. labi, tagad jau izvēles nav..bet principā tā arī ir strukturāla reforma. uzsvaru liek uz ambulatoro aprūpi…nevis uz slimnīcām (kas ir faktiski cīņas ar sekām). lauzti kauli, hirurģija, smalkas operācijas? parasti tur laiks nav tik kritisks, bet toties aprīkojuma līmenis ir. tāpec labāk 5-6 ļoti labas slimnīcas, bet nedaudz talāk, nekā 25 pa visu valsti..bet bez jegas, aparatūras un profiem.
    p.s. rietumos nekur pēc operācija nevārtās palāta 2-3 nedēļas. tāda ir realitāte. rietumos kretni mazak sieviešu mirst no krūts DzK vēža, jo tur veic plašu prevencijas/prfilakses pasākumus. pie mums pilna onkoloģiskā slimnīca. jūti atškirību..es domāju, ka budzēts arī justu! un cilvēki aŗi mazāk mirtu!

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 14.12.2010. 21.19

    @easy
    1. Nedzīvoju Rīgā.
    2. “Murmuli” Tu vari lietot ganot govis vai kazas nevis runājot ar citiem cilvēkiem. Tas tāds 3.klases līmenis, bet nu lai būtu! Tā teikt: katram pēc savām intelekta spējām!
    3. Braucu pie draugiem ciemos dziļos laukos (gan pagāšgad, gan šogad) – ceļš labāk notīrīts nekā šoseja. Viņiem pagastā 3-4 ceļi – ar vienu traktoru var visu laikus izbraukāt plus sarunāt par latiņu arī notīrīt piebraucamo ceļu līdz mājām.
    4. Rīgā situācija nav labāka (+ visvairāk sniega) – pagalmus neviens netīra, ielas malās mašīnas uz palikšanu līdz pavasarim. Kur ātrie atstās mašīnu? Uz intensīvas satiksmes ielas? Cik tālu viņiem jāiet?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > Una Grinberga 14.12.2010. 15.26

    Nasing Spešal, Fantast! Pa kuru Latvijas ceļu ar mediķu auto Tu šodien nobraukt 70 km/h?!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > Una Grinberga 14.12.2010. 14.59

    tagad līdzekļu pieškiršana veselības aizsardzībai, ir kā ūdens liešana melnajā caurumā, Papildus finansējums šinī gadījumā nozīmē nevis struktūrālās reformas, bet bardaka saglabāšanu. Tāpēc, gan esošā, gan iespējamā nauda būtu jāinvestē sistēmas reformēšanai, ne tās reanimēšanai. ASV pēc jebkuras operācijas slimnīcā tur 2-3 dienas, bet pēc tam ir speciāls medicīnas māsu dienests, kas veic aprūpi mājās. Tāpēc vien, ka tas tur ir savādāk, nenozīmē, ka tas ir nepareizi. Tas ir vienkārši piemērs, lai ilustrētu, ka tomēr ir veidi, kā medicīnas pakalpojumus padarīt effektīvākus, un ir vajadzīga tikai smadzenes un gribēšana reformas veikt pēc būtības, ne pēc lineārās griešanas principa.
    Lai nebūtu jāizgudro ritenis – vajadzētu paskatīties, kuras valsts veselības aizsardzības organizācija ir starptautiski atzīta. Un nokopēt, ko var. Jo paši jau diez vai izdomāsim, vismaz neesam varējuši līdz šim.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

kdaljajev 14.12.2010. 15.34

Pie mums medicīnas bizness ir augstā līmenī,tur iesaistīti ietekmīgi cilvēki,kuri negrib neko mainīt šajā jomā.Viņiem interese tikai prasīt vairāk.Ne velti Auderu tik ātri novāca,gribēja mainīt šo sistēmu.Nevajag būt naiviem un domāt,ka prezidentu izvēlējās tāpēc vien,ka labs dakteris.Lācis tik ieminējās uzreiz aparatūra klāt,pat bez līguma.Cik tādas aparatūras sapirktas,kuras stāv dīkā.Būtu interesanti uzzināt cik miljoni neatkarības laikā ieguldīti medicīnā.Lai Apinis saskaita,ja nevar atrast Mūrnieces fabriku.Visiem pensionāriem vajadzētu staigāt ar zelta zobiem un braukāt ārstēties Eiropas kūrortos pie šāda finansējuma.

+9
-2
Atbildēt

0

mary75 14.12.2010. 15.53

No igauņiem varētu nošpikot ne tikai ves. sistēmu, bet, visu valsts pārvaldes sistēmu, bet, nevienam te to nevajag.
Igauņiem motivācija, tomēr, vairāk vai mazāk, valsts un tās pilsoņu labklājība, latviešiem – personīgais labums, partijas interese, darbavietas savējiem, piesūkšanās pie valsts govs pupa jebkādā veidā.
Pilsoņu labklājība, kur ietilpst arī med. pal. pieejamība latviešu politiķiem nav motivācija.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu