LELB: zemes dāvināšana garīdzniekam nav nekas neparasts • IR.lv

LELB: zemes dāvināšana garīdzniekam nav nekas neparasts

97
Luterāņu arhibīskaps Jānis Vanags. Foto: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Ikšķiles draudze apbūves gabalu arhibīskapam dāvājusi, izrādot atbalstu

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) Ikšķiles draudze 2006.gadā apbūves zemes gabalu LELB galvam Jānim Vanagam 2200 kvadrātmetru platībā uzdāvinājusi tāpēc, ka vēlējusies izrādīt atbalstu savam arhibīskapam, Ir.lv informēja LELB.

Kā skaidro Ikšķiles draudzes pārstāvji: “Draudze kvalitatīvi piedzīvojusi Jāni Vanagu kā savu bīskapu. Piemēram, tieši Ikšķilē ir notikusi pirmā arhibīskapa vizitācija pēc valsts neatkarības atjaunošanas, arhibīskaps ir arī Ikšķiles Sv.Meinarda baznīcas nosaukuma ierosinātājs un atjaunotā altāra daļas interjera idejas autors. Draudze lēmumu par dāvinājumu pieņēmusi bez kādas trešās personas vai arhibīskapa paša ierosinājuma, jo vēlējusies izrādīt atbalstu savam arhibīskapam.”

Lēmumu par zemes īpašuma – apbūves gabala 2200 kvadrātmetru platībā – dāvinājumu arhibīskapam pieņēmusi Ikšķiles draudzes padome 2006.gada 13.jūnijā, un šis lēmums ir apstiprināts LELB Konsistorijā 2006.gada 4.jūlijā. Draudze šī dāvinājuma rezultātā nekādā veidā neesot guvusi kādu labumu vai priekšrocības iepretim citām draudzēm no arhibīskapa vai LELB Virsvaldes puses. Ikšķiles draudze ne pirms sava dāvinājuma, ne arī pēc tā nav centusies ietekmēt arhibīskapu vai baznīcas vadību Ikšķiles draudzei vēlamu lēmumu pieņemšanā. Tādi lēmumi nav tikuši pieņemti ne Konsistorijā, ne arī Virsvaldē.

Toreizējā Ikšķiles draudzes priekšniece Spodra Zirne skaidro: ''Darījām to tādēļ, ka vēlējāmies atbalstīt mūsu mīļo arhibīskapu. Tas bija savstarpējas sadraudzības un labvēlības atmosfērā, jo Ikšķile ir īpaša vieta, saistīta ar mūsu Baznīcas vēsturi. Ikšķiles draudzei vienmēr bijušas draudzīgas attiecības ar mūsu arhibīskapu Jāni Vanagu. Arhibīskapa ciemošanās un klātesamība Ikšķilē allaž bijis liels un nozīmīgs notikums. Ja mēs esam nolēmuši pārdot vienu daļu no draudzes zemes un būvēt draudzes māju svētdienas skolai un mācītājam, kāpēc mēs nevarētu atbalstīt arī mūsu arhibīskapu?”

LELB skaidro, ka dāvinājumi un ziedojumi baznīcā neesot nekas neparasts. Parasti gan dāvinājumus saņem draudze vai baznīca, taču LELB un draudžu praksē ir arī gadījumi, kad dāvinājumus no privātpersonām vai draudzēm saņēmuši arī garīdznieki. Tas ir viens no veidiem, kā tiek izrādītas rūpes par mācītājiem, kuru finansiālais nodrošinājums lielākoties ir kritisks.

Latvijas Televīzijas ziņu raidījums ''De facto'' svētdien ziņoja, ka dāvinājumu arhibīskaps ir pieņēmis. ''Es nekādā veidā neierosināju šo lietu, bet es saredzu šī jautājuma būtību. Cilvēki šajā draudzē bija tā ļoti noskaņoti vai vēlējās kaut kā atbalstīt mani un faktiski pieņēma šādu lēmumu man dāvināt šo īpašumu,” sacīja Vanags. Pagaidām nav zināms, vai un kā Vanags šo īpašumu izmanto.

Jau ziņots, ka decembra sākumā LELB Sinodē plānots izskatīt paša Vanaga rosināto jautājumu par viņa tālāko kalpošanu arhibīskapa amatā. Jāpiebilst, ka luteriskā baznīca vairākus gadus ir finanšu grūtībās, ņēmusi aizdevumu no ārvalstu draudzēm mācītāju algu maksāšanai, un ieņēmumu vairošanai tās draudzes pēdējos gados pārdevušas īpašumus.

Komentāri (97)

Kristina 01.12.2010. 12.58

Cik lieliska iespēja Vanagam zemi nodot tagad kādam labam mērķim, labdarībai, uzcelt tur bērnu centru! :) Vai pašam garīdzniekam tā ir nepieciešama kādā mērā?

+12
-2
Atbildēt

1

    KasparKondrat > Kristina 01.12.2010. 13.09

    Gaidi ar maisu! :) Bērnu centrus ceļ no LELB izslēgtais Cālītis, ne Vanags.
    Vanags no LELB piederošas mājas izlikta pat bēgļus, kam nebija citur kur iet. Neticu, ka Vanagā tagad pēkšņi pamodīsies altruists un viņš sāks te ar labdarību nodarboties! ne, ne… viņš labāk aizbrauks uz kādu katoļu pasākumu – vai nu smalku talāru uzšūt vai paklusēt mēnesi, lai izliktos, ka lēmumu pieņem! :)

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

KasparKondrat 01.12.2010. 12.27

kā mēs zinām, zemes dāvināšana politiķiem vai ierēdņiem arī nav nekas neparasts, bet tad to sauc skaistā vārdā “korupcija”. :)

+10
-5
Atbildēt

21

    astra_ozo > KasparKondrat 01.12.2010. 13.34

    Līdzīgi – valsts prezidentam tak arī regulāri visu ko dāvina. Bet visas dāvanas pieder valstij. Ja nu, termiņam beidzoties, ir vēlme kādu dāvanu paturēt, tad prezidents šīs dāvanas var izpirkt
    —————-
    Nu gluži kā VVf, viņa gan aizmirsa krievu avīzes dāvināto dārgo pulksteni kā nākas norakstīt. Starp citu, šo dāvaniņu viņa saņēma par valsts valodas likuma stingrākas redakcijas noairēšanu.
    KAD tolaik par to atļāvos komentēt, saņēmu lamas par deguna bāšanu cita cilvēka makā (kabatā)… :) Turklāt preži ir valsts amatpersonas, bet bīskaps ir tikai savas reliģiskās organizācijas vadītājs.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    buchamona > KasparKondrat 01.12.2010. 13.49

    Chiepa – Reiz, kaadaa no saviem spredikjiem, profesors Feldmanis izteica domu, ka vislielaakaas neshkjiistiibas var naakt no cilveeka meeles. Par to mums shad tad buutu japadomaa :)

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > KasparKondrat 01.12.2010. 17.40

    -> Čiepa

    es tiešām neko nezinu par talāriem un mašīnām un visu citu. ar to lai paši tiek galā.
    bet mēģinu stādīties priekšā brīdi, kad nopublicētu LELB bilanci. lai kas tur nebūtu atrodams, lielākai latviešu daļai reakcija uz to būtu tieši tāda kā Jums. pat ja tur talāri būtu no vadmalas un automašīnu vispār nebūtu. tāda nu ir cilvēku daba. un latvieši šajā ziņā ir pārcilvēki.

    turklāt nesaprotu no kurienes esat ieņēmusi galvā, ka baznīcai būtu jāpublisko bilances. neko tādu neesmu nekur redzējis. tā nav valsts budžeta iestāde. kaut kā Jūsu argumenti ar baltiem diegiem šūti un, kā jau teicu, naida motivēti. turklāt redzu, ka esat no kāda noteikta amata atcelta. un to cilvēki mēdz uztvert kā pazemojumu. bet tā ir viena no spēcīgākajām emocijām un mēdz nepiedot nekad.

    vai Jums nav tāda pieredze, ka arī Jūsu atšķeltajā baznīcā notiek šķelšanās?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > KasparKondrat 01.12.2010. 14.06

    patiesi nezinu, kurš kuram ko kurā krogā ir dāvinājis, jo neesmu klāt bijis, atšķirībā no Čiepas, taču vienu redzu pavisam skaidri:

    Čiepa būtu priekšzīmīgs inkvizitors Spānijā ap 16to gadsimtu.

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > KasparKondrat 01.12.2010. 17.19

    -> Čiepa

    ā, dziļš jo dziļš aizvainojums par izslēgšanu no baznīcas…..

    hmmmm…… kas to zin, kas aiz tā patiesībā stāv.
    man ļoti gribētos par to dzirdēt arī Vanaga viedokli, pretējā gadījumā sanāk, ka šis portāls pārvēršas par viena ļoti aizvainota cilvēka ruporu.

    savulaik arceros kādu kolēģi, kura apzaga darba devēju par milzīgu summu visprastākajā veidā – ņemot naudu no seifa. viņu atlaida pat bez panta un tiesā nesūdzēja. par atlaišanu šis cilvēks iesūdzēja pašu darba devēju, tiesu uzvarēja, viņai izmaksāja lielu kompensāciju un visu savu pilsētu piestāstīja pilnu, kāds viņas darba devējs cūka. un visi viņai ticēja.

    tā ka, atvaino, neba nu šādi bļaustoties šeit aiz aizvainojuma Jums ir tiesības kādu nomelnot.
    naids ir aptumšojis Jūsu prātu. un uz tāda fona es neticu nevienam Jūsu vārdam. Jums ir neiedomājami milzīgs motīvs pārspīlēt vai pat izdomāt faktus.
    sorrr….
    loģiskam cilvēkam būtu jābūt imūnam pret Jūsu čiepstēšanu…..

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > KasparKondrat 01.12.2010. 17.01

    Ērik, es nerakstu to, par ko neesmu pārliecināta. Un ar Vanagu “dzīvajā” nevienu vien stundu diskutēts. Tik vien, ka viņam bija vara un teikšana mani LELB iekšienē apklusināt (resp. izslēgt). Un iekšējo oponentu izslēgšana gan nav tā metode, kas apliecina kāda taisnību vai argumentu spēku. Gluži pretēji – vājumu. Vanags IR vājš un viņam ir bail, ka kāds var nepiekrist viņa viedoklim, var oponēt vai aizrādīt. Vanags savu varu būvē, atbrīvojoties no stiprajiem un oponentiem, bet pārējos paverdzinot, apklusinot un iebaidot.
    Es jau esmu izslēgta no LELB – man vairs nav par ko baidīties. Bet izslēgšana un šādi personiski uzbrukumi mani nespēj apklusināt! Cheers! :)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > KasparKondrat 01.12.2010. 17.30

    nu, nu – LELB jau jebkurā mirklī var pierādīt, ka es meloju! Lai publisko savus pārskatus par pēdējiem 17 Vanaga valdīšanas gadiem. Un ja tur patiesi nebūs neviens lats iztērēts Vanaga smalkajos Romā taisītajos talāros, mašīnās un ārzemju ceļojumos – nu tad es esmu gatava publiski atvainoties un vēl izmaksāt Vanagam morālo kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu! :)
    BET – vai jums pašam nešķiet, ka ir kāds dibināts iemesls, kādēļ LELB savus pārskatus nepublisko? Vai gadījumā tas nav tādēļ, ka tad varētu tur viss skaisti parādīties kā uz delnas – gan nesaprātīgās summas greznuma lietiņām, gan visām citām lietām!

    Un par zagšanu jau nu mani neizslēdza gan! Par to, ka biju toleranta, netiesāju citus un nešķiroju pie baznīcas durvīm – kuram būs ienākt baznīcā un kuram ne – par to gan! :)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    litlefairy > KasparKondrat 01.12.2010. 13.00

    Interesanti, kur lai shaadus pieraadiijumus sanjem? Vai tikai nevajadzeetu saakt kaadu kriminaalprocesu? Lai tacju pamekle tie, kam taa ir profesija. Vai Juus Rinkjii Apkaart man nepiekriitat?

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    buchamona > KasparKondrat 01.12.2010. 14.46

    Sants…Evanjgjeelijs dara briivu miileet un piedot. Bausliiba un prasiibas paverdzina un nogalina… +++ es sho juusu komenta fragmentu pieseivoju kaa ~ peerli~ , bet tagad Juus to pats noniecinaat :))))
    Profesora Feldmanja meele bija patiesa, tai vareeja uzticeeties un taadelj es luudzu profesoru, lai vinjsh nokrista mani, tas bija dziljos Brezhjeva laikos, kad tas bija svariigai, zinaat, kam uzticeeties.
    Domaaju, ka Juus jau esat aizrunaajies tik taalu, ka Jums cits nekas neatliek, kaa luugt Kjekavas draudzi uz atklaatu sarunu par sho jautaajumu. Ar prieku sekotu tai liidz :)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > KasparKondrat 01.12.2010. 14.24

    -> Čiepa

    man divi jautājumi:

    1) Vai esat droša, ka Jūsu informācija ir precīza?
    2) Vai esat droša, ka Jūsu informācija ir pilnīga?

    Ļoti ceru uz godīgu atbildi….

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    litlefairy > KasparKondrat 01.12.2010. 12.53

    Shii ir ‘parastaa’ prakse kaut ko nozagt no bazniicas mantas, kas daljeeji ir visas bazniicas kopiipashums tieshi saakot ar Vanagu. Interesanti, ko par sho korupcijas daavinaajumu teiks taa draudzes padome, kas buus peec 5 gadiem.

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    buchamona > KasparKondrat 01.12.2010. 13.22

    Sants – Lai tacju pamekle tie, kam taa ir profesija. Vai Juus Rinkjii Apkaart man nepiekriitat? +++ Shim teikumam es piekriitu pilniibaa. Un veel es gribeetu tam pielikt klaat – apzinju par atbildiibu par saviem vaardiem, ja ir runa par apvainojumu kriminaalsodaamaa noziegumaa

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > KasparKondrat 01.12.2010. 13.04

    Tieši tā, Māri! Mūsu ev.lut.draudzē arī pirms 10 gadiem bija tādi maksimāli dīvaini lēmumi par draudzes īpašumu atdošanu LELB. Un tad vienā jaukā dienā mīļais LELB izlika draudzi aiz durvīm. Un dāvinātais īpašums palika viņiem. LELB savā ‘cilvēkmīlestībā’ (t.i. alkatībā) mums piestādīja ‘īres’ rēķinus pāris tūkstošu apmērā (tajā skaitā par apkuri balkonā, kur apkures nekad nav bijis, par remontiem, kas nekad nav tikuši taisīti utt.). Draudze neko nevarēja izdarīt. Bet nu mūsu gadījumā tie Vecrīgas nami palika vismaz LELB vārda. Varu iedomāties, kas notiek, ja tas ir uz Arhibīskapa vārda!

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > KasparKondrat 01.12.2010. 16.42


    nu re,
    ļoti aizvainotajai Čiepai ir grūti atbildēt uz augšminētajiem jautājumiem.
    toties zemāk jau tiek klāstīti citi ļoti pārliecinošie fakti un spriedumi.

    es tā domāju, ka baigi stulbi Jums varētu sanākt, ja visu to pašu nāktos atkārtot tiešā diskusijā Vanaga un citu pieminēto klātbūtnē. šaubos vai ilgāk par minūti Jūsu patiesības noturētos.

    lai mētātos pa netu ar šādiem akmeņiem, jābūt nu ļoti spēcīgiem faktu avotiem. bet no kurienes nāk “faktiņi” par “kādā tur krogā uzdāvināja mašīnu”, nu atvainojiet, tas ir tirgus sievu līmenis. Domāju, ka tur Jums vajadzētu meklēt dzirdīgos, ne jau vietā, kur ļautiem mazliet starp ausīm arī saturs turās…

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Vidvuds Maculevics > KasparKondrat 01.12.2010. 14.22

    Tu izplati nepatiesību jeb apmelo. Automašīnas, par ko tu runā, ir dienesta auto, kas pieder baznīcai un ir nodoti lietošanā, nevis dāvināti un pirkti lietoti, nevis jauni.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > KasparKondrat 01.12.2010. 13.43

    Nu un ko Tu gribi – lai mēs tagad uzskaitām arī visus Ārčija smalkos talārus, kas ir jau novalkāti un “norakstīti”? Vai arī mašīnas, kas jau nobraukātas?
    starp citu – zini – dienā, kad LELB Cālīti izslēdza, viņi to atzīmēja vienā no smalkākajiem Vecrīgas restorāniem (Gūtenbergs, ja nemaldos)… un LELB Vanagam UZDĀVINĀJA smalku apvidus automašīnu… un, ja nemaldos – ar to mašīnu Ārčijs pa Vecrīgu braukāja mazāk kā 2 gadus, kad tā tika “norakstīta” un tad LELB viņam DĀVINĀJA jaunu mašīnu… vēl jaunāku un smalkāku…
    zinu, ka LELB ārzemju atbalstītāji bija reāli sašutuši – LELB naudas neesot… braukā pa pasauli diedelēdami, bet Ārčijam dāvina šādas dāvanas!
    Es atvainojos, bet uz tā fona kaut kāds VVF novalkāts pulkstenītis ir bērnu šļupsti! :)

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    buchamona > KasparKondrat 01.12.2010. 12.52

    Lai arii komentus rakstu ar ~ niku~, es esmu gatavs atbildeet par katru savu vaardu, arii nepiecieshamiibas gadiijumaa atvainoties, jebkuram – ja esmu aiz savas muljkjiibas, vai nezinaashanas kaadu negribot aizskaaris. Neshaubos, ka arii Juus, izsakot publiski savu viedokli, esat gatava riikoties liidzigi. Korupcija – tas shinii gadiijumaa ir nopietns apvainojums gan Ikshkjiles draudzei, gan arhibiskapam, taa tad – gaidu ar faktiem pamatotu Juusu komenta turpinaajumu :)

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > KasparKondrat 01.12.2010. 13.32

    rinķī apkārt, nu ko Tu nervozē? Es tak neteicu “Jānis Vanags ir pieņēmis kukuli/ir korumpēts” vai kaut kā tamlīdzīgi! Es teicu, ka _līdzīgos_gadījumos_, ja zemes gabalus pieņem augstas amatpersonas, tas tiek saukts par korupciju.
    Es tak esmu jurists – es ļoti labi zinu kad ir un kad nav noziedzīga nodarījuma sastāvs. Un no šāda viedokļa – Vanagam var pārmest tikai ētikas neesamību (ko es arī daru) un nevis noziedzīga nodarījuma izdarīšanu!
    Ja Vanags rīkotos ētiski un viņa augstā morāle būtu ne tikai vārdos, bet arī darbos, tad šādi raksti nebūtu un mums nebūtu par ko diskutēt. Bet tā kā Vanagam ar ētiku un morāli pieklibo… un viņš pats klūp naudas un varas priekšā, tad nu redz – ir mums te par ko “cepties”. Cheers! :)

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > KasparKondrat 01.12.2010. 12.53

    Kāds sakars ar korupciju? Tā tiešām baznīcām parasta prakse. Atcerēsimies, ka mācītājiem agrāk piederēja muižas.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    litlefairy > KasparKondrat 01.12.2010. 14.06

    Tas jau nu gan nenaak no profesora Feldmanja, bet no Biibeles. Un profesoram pasham meele bija gana piparota un asa. Ir svariigi runaat patiesiibu. Korupcija tas ir nopietns 7. un 4. bauslju paarkaapums (zagshana un varas ljaunpraatiiga izmantoshana). Ja tas notiek bazniicaa, varam pieskaitiit 2. bausli – dieva vaarda nelietiiga neshana.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > KasparKondrat 01.12.2010. 13.19

    Tā nevar būt parasta prakse! Vienkārši nevar!
    Mācītājs šo dāvanu saņem tieši tādēļ, ka ir mācītājs. Tas ir – sava dienesta stāvokļa dēļ. Ja viņam nebūtu šis stāvoklis – vai viņam tā dāvinātu? Ne tak! Cita runa būtu – ja dāvinātājs būtu ģimenes loceklis un tas būtu domāts Jānim Vanagam kā lieliskam brālim vai kaut kā tā. Bet nevis “mēs vēlējāmies atbalstīt mūsu arhibīskapu”!
    Līdz ar to – šāda dāvanas pieņemšana kā privātpersonai ir dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana. Līdzīgi – valsts prezidentam tak arī regulāri visu ko dāvina. Bet visas dāvanas pieder valstij. Ja nu, termiņam beidzoties, ir vēlme kādu dāvanu paturēt, tad prezidents šīs dāvanas var izpirkt.
    Un līdzīgi bija jārīkojas arī Vanagam: dāvana bija jāpieņem uz LELB vārda. Bet ja vēlējās šo dāvanu sev – tā dāvana bija jāizpērk un naudiņa jānodod LELB kasē, lai būtu ko mācītājiem algās maksāt!

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

kdaljajev 01.12.2010. 15.04

Varbūt Vanaga kungs kā savulaik Freiberga kungs Jūrmalā,noskatīja aizaugušu zemes pleķīti un sadomāja tur uzcelt mazu sveču fabrīciņu.Vietējā draudze to redzēdama,iežēlojās un uzdāvināja.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu