Valstij jāmaksā ''Bankas Baltija'' prezidentam Freimanim • IR.lv

Valstij jāmaksā ''Bankas Baltija'' prezidentam Freimanim

27
Tālis Freimanis. Autore: Evija Trifanova, LETA

Tiesa piespriež 3500 latu atlīdzību par pārāk ilgu atrašanos cietumā

Latvijas valstij jāmaksā tā dēvētajā "Banka Baltija" (BB) krimināllietā notiesātajam bijušam bankas prezidentam Tālim Freimanim 3500 latu atlīdzība par nodarīto morālo kaitējumu, jo apcietinājumā viņš pavadījis par trim gadiem ilgāku laiku, nekā bijis galīgais sods. Tā paredz Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas spriedums Freimaņa prasībā pret Latvijas valsti Tieslietu ministrijas (TM) personā, kurā bija prasīta 100 000 latu morālā kaitējuma atlīdzība, ziņo aģentūra LETA.

Spriedums vēl nav stājies likumīgā spēkā un to līdz 23.novembrim var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Freimanis civilprasību pret valsti iesniedza tiesā pēc tam, kad 2009.gada 30.aprīlī likumīgā spēkā stājās spriedums BB krimināllietā, kurā par vainīgiem daļā viņiem inkriminēto noziegumu tika atzīts gan viņš, gan bijušais likvidējamās BB Uzraudzības padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Lavents.

Freimanis prasībā norādīja, ka kopējais laiks, ko viņš pavadījis apcietinājumā un mājas arestā BB krimināllietas gaitā, bijis ilgāks nekā galīgais viņam piespriestais sods. Apcietinājumā pavadītais laiks viņam nodarījis smagu morālo kaitējumu, liedzis pašattīstības iespējas, turklāt, būdams ekonomikas zinātņu doktors, pēc BB lietas beigām viņš tā arī nav varējis atrast darbu specialitātē, un valsts maksātā pensija aprēķināta, ieskaitot laiku, ko viņš pavadījis apcietinājumā.

TM Freimaņa prasību neatzina, norādot, ka tiesvedība par to pašu priekšmetu jau skatīta Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Taču Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Freimaņa prasību apmierināja daļēji, piedzenot no valsts TM personā 3500 latu morālā kaitējuma atlīdzību, kā arī valsts nodevu un ar lietu saistītos izdevumus. TM būs jāmaksā arī likumiskie 6% gadā līdz sprieduma izpildei.

Komentāri (27)

vupats 04.11.2010. 18.39

Un kas vainas MŪSU konrētā likuma konkrētajam pantam? Atbilstoši demokrātiskajā pasaulē paredzētajam, atbilstošs tiesas lēmums.

Ja notiesātais personāžs kādam liekas nesimpātisks, vai viņš tādējādi ir zaudējis cilvēka tiesības, kuras jānodrošina demokrātiskai valstij?

Jebšu tiesai jālemj ar revolucionārā taisnīguma sirdsapziņu?

+4
-2
Atbildēt

0

Tane-Dane 05.11.2010. 00.49

3 gadi : 3500 = normāla simtlatnieku stipendija.

0
0
Atbildēt

0

ltvpanorama 04.11.2010. 21.58

mani ar vien biežāk apmeklē doma ka mūsu valstij ir nepieciešams savdabīgs Centrs..nu tas kur darbojas Nikita vai Emulators.. kas likuma mazspējas gadījumā vajadzīga brīdī pieregulē likumdošanas impotenci ar dažiem gramiem svina..nu cik var ņirgāties par mūsu pacietīgo tautu????

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu