Emsis: naudu politiķiem dod arī nelegāliem ceļiem • IR.lv

Emsis: naudu politiķiem dod arī nelegāliem ceļiem

29
Gatis Rozenfelds, F64
Indra Sprance

Partiju atkarību no naudas devējiem mazināšot finansēšana no valsts budžeta

Bijušais Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS) uzskata, ka pēdējo gadu laikā Latvijas “saldsūrajā politikā” nekas nav mainījies, tajā skaitā arī politiķu finansēšana dažreiz notiekot nelegālā veidā.

Emsis trešdien pēc aptuveni trīs gadus ilga pārtraukuma bija iegriezies Saeimā, lai tiktos ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu (“Latvijai un Ventspilij”). Emsis Ir.lv skaidroja, ka ienācis vienkārši aprunāties, politikā atgriezties viņš neplānojot.

Īsā intervijā Emsis pauda viedokli, ka 2007.gadā naudas pazušanas lieta bijusi “pilnīgs sviests”. “Pienāks laiks, kad tas tiks aprādīts. Pašreiz es ar to nenodarbojos, jo vienkārši mana nervu sistēma nav pielāgota tam, lai kaut kādā veidā aizstāvētu sevi, esmu vienmēr aizstāvējis citus,“ pauda Emsis.

Viņš skaidroja: “Ja jums ir iespēja, redzat, ka kaut kādā veidā valsts var tikt aizsargāta, noliekot savu, sacīsim, dibenu priekšā kādam sitienam, tad es vienmēr nolikšu savu dibenu priekšā šim sitienam un to es arī izdarīju.”

Sīkāk gan detaļās Emsis notikušo nevēlējās analizēt, norādot, ka lieta ir izbeigta. Savukārt uz jautājumu, vai, viņaprāt, prokuratūrai izdosies savākt pierādījis tā dēvēto Ventspils mēra Aivara Lemberga (“Latvijai un Ventspilij”) “stipendiātu” atklāšanai, Emsis atbildēja: “Kādi tur stipendiāti, tad jau mums visi stipendiāti jāņem pie dziesmas.”

Emsis atzina, ka Lembergs atbalsta politiku, tači īsti nezināja, vai arī nelikumīgā veidā. “Par to, vai neoficiāli, es nezinu, bet, ko es noteiki zinu, ka viņš ir atbalstījis politiku un atbalsta politiku. Tā ir normāla parādība mūsdienu Latvijā,” sacīja Emsis.

Viņš skaidroja, ka “Lemberga atbalsta sistēma politikā ne ar ko nav atšķīrusies no citām atbalsta sistēmām, tāpēc man nav saprotams, kāpēc mērkoks ir dažāds, ar ko mēra cilvēkus – vieni ir labie politiķi, kurus var atbalstīt jebkurš un jebkādā veidā, bet citi ir nelabie un tos nedrīkst atbalstīt. Kamēr būs divējāds mērkoks Latvijā, tikmēr lietas nekad nemainīsies.”

Pēc Emša domām, lai politikā būtu kādas izmaiņas, būtu jāmaina partiju finansēšanas sistēma. “Lai kas mainītos, valstij ir jāfinansē partijas un ar šo finansiālo partiju atbalstu valsts var prasīt politiķiem, lai viņi ir nošķirti no naudas devējiem. Kamēr tas nav noticis, tikmēr politiķi iet un prasa naudu uz vēlēšanām. Un daži to atsakās dot legāliem ceļiem, jo tā viņi kaitē sev, tāpēc viņi izvēlas dot nelegāliem ceļiem. Un tā ir politiskās sistēmas vaina Latvijā, tur nav nekā tāda, ko kāds nezinātu, bet visi nez kāpēc izliekas, ka tas nav. Bet kā tad to naudiņu lai savāc politiķi? Tak visi cipari ir zināmi, tās ir lielas summas. Tās visas ir vajadzīgas no vietējiem uzņēmējiem (..) kamēr naudu vajadzēs prasīt no kāda, tikmēr no kāda politika būs atkarīga, “ pauda Emsis.

Jau vēstīts, ka 2007.gada augustā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sāka pārbaudi par Emsim valdības ēkā no portfeļa pazudušiem 10 000 ASV dolāru, tā paša gada septembrī Ģnerālprokuratūra sāka kriminālprocesu pret Emsi par apzinātu nepatiesu liecību sniegšanu saistībā ar tā saukto "Ventspils amatpersonu", iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem. Drīz pēc tam Emsis atkāpās no Saeimas priekšsēdētāja amata un nolika deputāta mandātu.

Komentāri (29)

Ābelīte 24.11.2010. 15.19

Emsi, politiķim vajag vienkārši godprātīgi darīt savu darbu, neviss meklēt visur iespēju pabiezināt savu maku.

+23
-2
Atbildēt

0

mxblack 24.11.2010. 15.32

Emsis atnāca uz Saeimu pie vecajiem čomiem izkratīt sirdi un paspiest tiem roku. Cik bohēmiski un sentimentāli. Tikai neviens tam neticēs jo tu esi tāds pats pērkams kā visi tie tavi čomi tur Saeimā. Kā tur bija, liekas “zvaigznīšu brīdis” ne tā? Taisnība jau ir. Kamēr partijas finansēs uzņēmēji un citi bagātnieki, tikmēr valsts kalpos viņiem, bet mēs, vienkāršā tauta, ar saviem nodokļiem šo valsti uzturēsim. Satversme taču tika rakstīta priekš goda vīriem, ne priekš pērkamām jēra dvēselēm. Kamēr šeit vārdi gods un lūzeris būs sinonīmi, tikmēr valsts arī vārguļos, bet vēl labāk dzīvos visi tie partiju sponsori, kuru intereses tās aizstāv pret konkrētu samaksu. Vai man tāda valsts ir vajadzīga? Tāda ir vajadzīga tikai tiem dažiem simtiem blēžu, kuri šeit parazitē. Tāpēc jau arī šeit nekā nesokas ne uzņēmēju darbība, ne normāla saimniekošana. Neviens jau nav stulbs, lai ļautu par sevi ņirgāties. Diemžēl tā te notiek.

+21
-1
Atbildēt

3

    vupats > mxblack 24.11.2010. 17.08

    Tieši tā – viņš ir tieši tāds pats “vecais”, kā “jaunie’. Vai ne? Pašam tā nešķiet? Ar ko šodienas “trīšu” “varas elite” un tās kāre pēc “labas dzīves” ir kaut kādā veidā savādāka par vecajiem “treknajiem runčiem”?
    Par to JŪS vēlēšanās balsojāt?
    Par tieši tādu pašu izpildījumu, tikai citiem lozungiem?
    NAV IESPĒJAMS “TAISĪT REVOLŪCUJU” NETĪRĀM ROKĀM UN SIRDSAPZIŅU.

    Jā, tieši par to ES personīgi apsūdzu VISU VIENOTĪBU!

    Par Vienotības dubultmorāles principiem! Urrrrjā!

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    vupats > mxblack 24.11.2010. 20.22

    Nē, “opīt”, tieši šī ir tā reize favorītiem NORĀDĪT – jums NAV TAISNĪBA, jūs RĪKOJATIES PRETĪGI, NEGODĪGI, NEŅEMOT VĒRĀ PAŠU SLUDINĀTOS PRINCIPUS.

    Lūk, ja “opis” un citi “vienotībēnu” fani tā rīkosies, es, iespējams, par jums mainīšu viedokli.

    uzsveru – TĪRAS LIETAS AR NETĪRĀM ROKĀM NAV IESPĒJAMS VEIKT. lAI ARĪ KĀDU DEMAGOĢISKU TERMINOLOĢIJU NELIETOTU!

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 24.11.2010. 19.20

    Nu tad ko, likvidējam šito valsti un pievienojamies NVS? Jau nevēlēšana būtībā ir necieņa pret valsti un pret vēlētājiem, ne tā? Mēs tikai izvēlējāmies labāko iespējamo no pieejamā, bet jūs jau esat gudrāks par visiem, tapēc šī ir bezjēdzīga polemika.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 24.11.2010. 15.54

Es negribu aizstāvēt Emsi – sasmērējies tā, ka maz neliekas.
Bet vienu viņš pateica pareizi – stipendiāti ir bijuši ne tikai Lembergam. Ir labi, ka viens saraksts ir atrasts. Vēl labāk būtu, ja tam iestātos loģiskas tiesiskas sekas. Neesmu izmeklētāja, bet esmu pārliecināta, ka tieši tādi paši saraksti ir bijuši gan bankām, gan citiem par oligarhiem sauktiem personāžiem.

+15
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu