Vilks un Strīķe apsver iespēju pamest KNAB • IR.lv

Vilks un Strīķe apsver iespēju pamest KNAB

46
Reinis Hofmanis, F64

Premjers uzdod Vilnītim jāuzlabot KNAB reorganizācijas plānu

Premjers Valdis Dombrovskis (“Vienotība”) uzdevis Normundam Vilnītim uzlabot iesniegto Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) reorganizācijas plānu. Jau ziņots, ka starpinstitūciju ziņojums par reformām KNAB izraisījis asu konfliktu biroja vadības starpā. KNAB priekšnieka vietnieki pieļāvuši, ka no darba aizies.

Premjers piektdienas pēcpusdienā uzdevis Vilnītim plānu uzlabot, uzsverot, ka reģionālā principa iestrādāšana KNAB struktūrā ir jāveic, novēršot funkciju dublēšanos un nepaplašinot administratīvo aparātu, uz ko savā ziņojumā norādījusi arī starpinstitūciju komisija.

KNAB priekšnieka vietnieki Alvis Vilks un Juta Strīķe aģentūrai BNS atzinuši, ka apsver iespēju birojā darbu pamest.

"Es, patiesību sakot, pašlaik normālu atrisinājumu neredzu vispār, jo tās intereses un darbības metodes ir ļoti dažādas. Līdz ar to agri vai vēlu tām institūcijām, kuras veic uzraudzību pār KNAB, – Saeimai un Ministru kabinetam – būtu jāpieņem lēmums, kādu viņi redz biroja darbību nākotnē. Ja viņi, protams, akceptē Vilnīša kunga ideju par KNAB darbības sadalīšanu daudzās dažādās struktūrvienībās, tas ir cits biroja modelis, un es domāju, ka savu vietu tādā birojā vairāk neredzu,” aģentūrai BNS sacīja Vilks. Viņš uzskata, ka reorganizācija rezultējusies nevis labākos biroja darbības rezultātos, bet gan Vilnītim pietuvinātu cilvēku ielikšanā amatos. 

Arī otra KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe aģentūrai BNS apstiprināja, ka darbu birojā apsver pamest. Viņa arī uzskata, ka Vilnītim būtu jādemisionē.

Abi KNAB priekšnieka vietnieki atklātā vēstulē aicināja Ministru prezidentu neapstiprināt Vilnīša publiskotos reorganizācijas plānus. Viņi uzskata, ka, “aizbildinoties ar korupcijas apkarošanas pastiprināšanu reģionos, tiek plānotas apjomīgas izmaiņas birojā, kuru rezultātā efektīvi funkcionējošs birojs pārvērtīsies par formālu pretkorupcijas iestādes „izkārtni””.

Viņi norāda, ka plānotās reorganizācijas rezultātā palielinās administratīvais aparāts, tiek atņemtas lēmuma pieņemšanas tiesības biroja pašreizējiem priekšnieka vietniekiem, korupcijas apkarošanas un novēršanas funkcijas tiek izkaisītas pa dažādām grupām, nodaļām un departamentiem; 10 nodaļu vietā tiek paredzēta 21 struktūrvienība, divu priekšnieka vietnieku vietā – viens vietnieks un trīs departamentu vadītāji.

Atklātā vēstule ir adresēta 2.jūlijā premjera izveidotajai starpinstitūciju komisijai. KNAB priekšnieka vietnieki lūguši izskaidrot, kuru reorganizācijas shēmu no kopumā trim ir akceptēta –  tikai teritoriālo operatīvās darbības vienību iekļaušanu apkarošanas bloka sastāvā vai shēmu, kas paredz kardinālas izmaiņas visu funkciju veikšanā.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta vadītā Nacionālās drošības padome (NDP), uzklausījusi starpinstitūciju komisijas ziņojumu par KNAB reorganizāciju. NDP secināja, ka Vilnītis nav pārkāpis savas kompetences robežas un, plānojot biroja reformu, lai uzlabotu darbu reģionos, rīkojies likumīgi. KNAB darba uzlabošana valsts reģionos un strukturālo reformu veikšana, lai šo mērķi sasniegtu, ir atbalstāma, raksta “pietiek.com”, publicējot starpinstitūciju atzinumu. Taču norādīti arī vairāki trūkumi.

Intervijā radio "Baltkom" piektdien Vilnītis komentēja, ka padoto protesti viņu vairs nepārsteidz, vēsta BNS. Šādi pausts protests un vēstules esot pretrunā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību, kā jārisina problēmas vai jāpauž neapmierinātība.

Vilnītis norāda, ka, viņaprāt, ir jāattīsta kompleksā pieeja korupcijas apkarošanai. Lai novērstu korupciju reģionos, un it īpaši valsts pierobežā, nepieciešams attīstīt biroja darbību Latvijas reģionos.. Tāpēc neizpratni rada, ka šobrīd publiski tiek apšaubīta valsts augstāko amatpersonu un attiecīgo nozaru profesionāļu kompetents atzinums, komentējis Vilnītis.

 

 

Komentāri (46)

putekliic 29.10.2010. 08.18

Jautājums jau šajā gadījumā ir nevis par likumīgi/nelikumīgi, bet gan par lietderīgi/nelietdrīgi un kādi ir reorganizācijas patiesie mērķi. Vai uz to mēs varam saņmet viennozīmīgu ekspertu atbildi?

+36
-1
Atbildēt

3

    varbūt ka tā > putekliic 29.10.2010. 14.28

    laikam Jaunā laika spice KNABā īr ērti iekārtojusies un negrib neko mainīt

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    agijs > putekliic 29.10.2010. 09.38

    “viennozīmīgu ekspertu atbildi”

    Utopija;) Kādi eksperti tāda atbilde…
    Un viennozīmības nekad nebūs.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > putekliic 29.10.2010. 08.23

    Striķe un Vilks ir pietiekami uzticami eksperti, un viņi pārliecināti, ka tas ir domāts tikai un vienīgi, lai vājinātu KNAB.
    Acīmredzot, ar tādu nolūku jau tas galīgi nepiemērotais īpatnis tur tika iebīdīts no ZZS, PLL un TB.

    +22
    -3
    Atbildēt

    0

mary75 29.10.2010. 08.19

Kura NDP – Jaundžeikara NDP to atzinusi?
Cerams, Dombrovskis netaisās pildīt šīs te korupcionāru NDP rīkojumus, kas tagad zaudējuši savu politisko ietekmi, toties ietekmi uz Vilnīti, acīmredzot, gan zaudējuši nav, un tur to īsā saitītē sakarā ar to miļjonu parādu, par ko viņš it kā nekā nezinot, jo tas esot sievas parāds.
Gan jau kādu likumīgu veidu var atrast, kamēr ievēlēs jaunu NDP.
Bet vispār, jādomā par Vilnīša nomaiņu, cilvēks, kuram ģimenei tādi parādi, nedrīkst strādāt tādā amatā, jo ir pakļauts lieliem korupcijas riskiem.
Tikai, vai V ar savām 33 plus VL 8 balsīm varēs to izdarīt, pārējiem visiem jau Vilnītis ir īstais, labi strādājošs KNAB tiem vajadzigs mazāk par visu.
Interesanti būtu redzēt, vai ZZS balsotu par Vilnīša atstādināšanu tikpat veikli, kā nobalsoja par Loskutova atstādināšanu un Vilnīša iebīdīšanu?

+39
-5
Atbildēt

6

    Mareks Balmanis > mary75 29.10.2010. 09.55

    Vispār, ja kas, to NDP vada prezidents, pie tam padome uzklausīja prokurora Kalniņa vadītās komisijas ziņojumu, bet kāda gan starpība- Strīķei vienmēr taisnība. Vai ne, dzeri49?

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    piziks > mary75 30.10.2010. 03.57

    Dzeri, jau atkal… kādēļ Vilnīšu parādi, uz KNAB-u skatoties, ir Tev politsliktāki par tikko bijušā finministra Repšes vēl arvien esošajiem parādiem? Nu saņemies, mazliet vairāk līdzsvara pārsteidzīgos argumentos derētu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    InspiredLatvija > mary75 29.10.2010. 09.20

    vai nebūtu pareizāk, pirms izteikt savu eksperta viedokli , noskaidrot, kas ir NDP, kas nodrošina NDP darbu, un kas vada NDP?

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.10.2010. 09.55

    Jā, taisnība, sajaucu ar Saeimas nacionalās drošības komisiju, ko vada Jaundžeikars.
    Jebkurā gadījumā, tas neatceļ jautājumu par Vilnīša atbilstību amatam, un par to, cik tā reforma vispār vajadzīga un kam izdevīga.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.10.2010. 10.00

    Jau uzrakstīju, ka sajaucu NDP ar Saeimas nac. droš. komisiju.
    Un, ja man jāizvēlas, kam ticēt – Vilnītim vai Striķei, saprotams, ka ticēšu Striķei.

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 29.10.2010. 10.10

    Valstī daudzi nesmukumi ir likumīgi – likumi ir jāmaina, lai katrs šofera dēls vai policists nevar vājināt galvenās valsts struktūras! Vārds ‘likumība’ Latvijā nav demokrātijas rādītājs, jo 9.Saeima bija nedemokrātiska.

    +20
    -1
    Atbildēt

    0

Nellija Ločmele 29.10.2010. 09.33

Nekad nav bijusi runa, ka Vilnīša reformas ir nelikumīgas. Runa bija par to, ka tās ir ačgārnas, kas, par laimi, norādīts arī šajā NDP ziņojumā.

+30
-4
Atbildēt

3

    Mareks Balmanis > Nellija Ločmele 29.10.2010. 10.00

    “ačgārnas”. Interesanta ziņojuma domas interpretācija :):). Būs jāiegaumē.

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    Marija > Nellija Ločmele 30.10.2010. 10.44

    >A.Brauna
    Vai tiešām nav iespējams ņemt palīgā loģisko domāšanu,lai saprastu jēdziena “ačgārns” būtību tiesībsargājošā iestādē?
    Kam ir vajadzīgi šie literārie vingrinājumi?
    Ačgārns ir pretēja darbība, tātad šajā konkrētajā gadījumā – korupcijas atbalstīšana, un tas NAV LIKUMĪGI!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    girts_gansons > Nellija Ločmele 29.10.2010. 10.14

    Lūk kāda “putra” rodas no neprecīza ziņas virsraksta. Uz to arī “paķēra” tādus, kā bimbo1. Ir pateikts, ka paredzētais reorganizācijas veids nav labākais.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu