31.oktobrī pulkstenis jāpagriež stundu atpakaļ • IR.lv

31.oktobrī pulkstenis jāpagriež stundu atpakaļ

20
Lauris Vīksne, F64

Iedzīvotāju domas atšķiras par pulksteņa griešanas ietekmi uz labsajūtu

Naktī no sestdienas un svētdienu plkst. 4.00 naktī Latvijā notiks pāreja uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.

Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstīs. Latvijā vasaras laiks tika ieviests 1981.gadā, pulksteņa rādītājus pagriežot uz priekšu marta pēdējā svētdienā.

Iedzīvotāji viedokļi atšķiras par laika maiņas ietekmi uz veselību, taču gandrīz puse uzskata, ka ietekme drīzāk ir negatīva.

TNS Latvia un LNT veiktā aptauja liecina, ka gandrīz puse (45 %) ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem vērtē, ka pulksteņa pagriešana par stundu uz priekšu vai atpakaļ negatīvi ietekmē viņu labsajūtu un veselību, 31% laika maiņas ietekmi uz savu veselību un labsajūtu vērtē kā drīzāk negatīvu, savukārt 14 % – kā ļoti negatīvu.

Pretējās domās ir 3 % aptaujāto. 24% uzskata, ka viņu labsajūtu un veselību pāreja uz ziemas vai vasaras laiku ietekmē drīzāk pozitīvi, savukārt 7%, ka ļoti pozitīvi.

Ceturtajai daļai  aptaujāto nav viedokļa šajā jautājumā.

Komentāri (20)

kristineim 30.10.2010. 08.26

Ar tām “tautas aptaujām” tā ir, kā ir.
Reizēm šķiet, ka jādara pretējais, nekā vēlas “aritmētiskās vairākums”

+1
0
Atbildēt

0

mixizzz 29.10.2010. 19.34

Vienkāršākais veids, kā noteikt “laika griešanas” lietderību ir uzdot līdzcilvēkiem 2 jautājumus:
1. Uz kuru pusi pulkstenis jāgriež rudenī un uz kuru — pavasarī,
2. Cik būs pulkstenis pēc “vecā laika”, ja pēc “jaunā laika” rādīs 15:00?

Laika maiņa var dot labumus atsevišķos gadījumos, bet tad to var darīt katrs indivīds vai organizācija atsevišķi, mainot savus ieradumus vai organizatorisko kārtību. Vispārējai laika maiņai valsts mērogā nav nekāda labuma, jo visiem tas nav derējis un nederēs nekad.

Detalizētai informācijai skatiet: http://en.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time un pievērsiet uzmanību, cik valstis no tā ir atteikušās.

+2
-1
Atbildēt

3

    gundega_heiberga > mixizzz 30.10.2010. 16.10

    Ar visu šo informāciju un atgādinājumu par pulkstens pagriešanu, “māju vecākajiem” 31. oktobrī četros rītā jāapstaigā visi dzīvokļi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ilga Staņēviča > mixizzz 30.10.2010. 21.24

    Kam labāk ticēt, aptaujai vai skaitļiem? Mūsu industriālā laikmetā ir izdevīgi tomēr ievērot dienas gaismas saglabāšanas standartus, un skaitļus, kas to pierada, internetā atrast pavisam nav grūti.
    Par to, kā atcerēties, uz kuru pusi ir jāgriež pavasarī un rūdeni, krievu valodā ir labs hints: Vesna – Vperjod, Osenj – Obratno. Uz sitienu nevaru izdomāt analoģiju latviešu valodā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kristineim > mixizzz 31.10.2010. 06.28

    Un Helovīna maskās :D
    Forši šorīt: pamodos, kā parasti, a izrādās, ka vēl stundu var pagulēt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu