Noslēdzas 9.Saeimas ēra • IR.lv

Noslēdzas 9.Saeimas ēra

26
Raitis Plauks, F64

Ščerbatihs nav daudz pļāpājis, "nav melojis", Leiškalns varētu politikā atgriezties

Ceturtdien notika 9.Saeimas pēdējā plenārsēde. Pāris stundu laikā tika mēģināts paspēt vēl iekavētos darbus. Pēc sēdes tautas priekšstāvjiem tradicionāli notika fotografēšanās uz kāpnēm galvenajā Saeimas ēkā. Jaunā sasaukuma Saeimā darbu turpinās tikai 40 no 9.Saeimas deputātiem.

BNS novēroja, ka jau plenārsēdes laikā parlamentāriešu vidū bija manāms gaisīgs noskaņojums, un Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) bija jāapsauc kolēģi par skaļo uzvedību. Sēdes noslēgumā deputāts Kārlis Leiškalns (TP) devās uz tribīni, lai publiski uzņemtos vainu par „nemieru”. Kā ziņo BNS, Saeimas spīkers paudis apbrīnu par viņa spēju daiļā dzimuma pārstāvēs izraisīt tik skaļus smieklus.

Saeimas vēlēšanās startēja, bet Saeimā neiekļuva Viktors Ščerbatihs un Kārlis Leiškalns, bet Ausma Kantāne pati vairs nevēlējās būt politiķe.

Atskatoties uz Saeimā paveikto, Viktors Ščerbatihs (ZZS) Ir.lv teica, ka atšķirībā no citiem politiķiem viņš „daudz nepļāpāja” un nesolīja to, ko nevarēja izpildīt, proti, „nemeloja”. Ščerbatiha vērtējumā, viņa ieguldījums sabiedrības labā ir finansējuma iegūšana „dažiem pašvaldības projektiem”. Par neiekļūšanu 10. Saeimā, viņš „neraud” un uzskata, ka viņa dzīve neiekļūstot Saeimā nemainīs. „Brīvā laika toč nebūs vairāk.”

„Tas, ka es neturpināšu darbu šajā Saeimā, liek man apsēsties, skumji atskatīties Jēkaba ielas virzienā un kādu brīdi liet nostalģiskas aizkustinājuma asaras”, tiec Kārlis Leiškalns, kas vēlēšanās kandidēja apvienības „Par labu Latviju sarakstā”. Esot skumji, bet tāda ir tautas griba. Viņš uzskata, ka ir zaudējis tautas uzticību vismaz uz kādu laiku. Saeimā viņš ir strādājis „savu iespēju robežās”. Iespējams, ka nākamās Saeimas vēlēšanās viņš mēģinās atkal.

Aktrise Ausma Kantāte no "Jaunā laika" teic, ka jūtas kā „cilvēks, kurš kaut kādu darbu pabeidzis un darīs kaut ko citu”. Viņa uzskata, ka visbūtiskākais, ko viņa savos darbības gados Saeimā paveikusi, ir pensiju piemaksu palielināšana par 70 santīmiem. Viņa lepojas arī ar to, ka izvirzījusi likumprojektu par vientuļo māmiņu algu izmaksāšanu 2 gadu garumā. Viņa lielajā politikā „noteikti neatgriezīsies”. Viņa uzskata, ka „politikā ir jānāk jauniem cilvēkiem”, kuriem pirmajā vietā būtu valsts nevis savas privātās intereses.

Saeimas spīkers Gundars Daudze (ZZS) šorīt Latvijas Televīzijā sacīja, ka, viņaprāt, šī ir Saeima, kas strādājusi vissarežģītākajos apstākļos. Sarežģīti bijuši gan iekšpolitiskie jautājumi, gan komunikācija ar sabiedrību, kas ieguvusi "ne tādu rezonansi", kā paredzēts. Viņš minēja, ka tas bija iemesls Lietussargu revolūcijai.

Četru gadu laikā 9.Saeima sanākusi uz 217 sēdēm un galīgajā lasījumā pieņēmusi 1271 likumu, savukārt 225 likumprojektus noraidījusi. Visbiežāk no tribīnes viedokli paudis apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" pārstāvis Vladimirs Buzajevs (429 reizes), Kārlis Šadurskis no „Pilsoniskās savienības” (264 reizes), Juris Dobelis no TB/LNNK (246 reizes), Ilma Čepāne (PS) – (191 reizi).

9.Saeimas ilgākā sēde bija 28 stundas un 16 minūtes. Šī 2008.gada 11.decembra sēde sākotnēji ilga 19 stundas un 36 minūtes – līdz nākamās dienas rīta pulksten 4.36. Tā bija sēdē, kura skatīja budžeta grozījumus. Sēde turpinājās citā dienā.

Komentāri (26)

austrisv 28.10.2010. 16.00

Ko tur teikt, jo 9. saeima bija nopirkta saeima ar pārtēriņiem vēlēšanu rekāmās. Tad arī bija tas rezultāts, ka nopirktā saeima pildīja naudas devēju intereses. Tik daudz cūcību ko veikusi 9. saeima, manuprāt iepriekšējos sasaukumos nebija!
tagad tik jāgaida kā tie pircēji PLL- atmaksās savus pārtēriņus valsts kasē! vai tad biezajiem naudas trūkst, kā to jau redzējām uz šim vēlēšanām!
paldies Dievam, jo divreiz iekāpt vienā upē nevar!!!

+17
-2
Atbildēt

1

    Janka, Janic > austrisv 29.10.2010. 03.01

    piekriitu , stipendiaatu saeima , mafiozo struktuuru un sheemu atbalstiitaaji…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 28.10.2010. 16.01

Ardievu 9.Saeima – lai manām acīm nenāktos skatīties lielāko daļu no tiem viepļiem!

+15
-1
Atbildēt

0

Elita Ļabe 28.10.2010. 16.15

Daudze joprojām uzskata, ka Lietussargu tusiņš bija dēļ kļūdas komunikācijā ar sabiedrību. Interesanti kā viņš ir ticis atkal ievēlēts.

+11
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu