Mērķis palielināt iedzīvotāju mūža ilgumu par diviem gadiem • IR.lv

Mērķis palielināt iedzīvotāju mūža ilgumu par diviem gadiem

29
Kaspars Krafts, F64

Vīriešu vidējais dzīves ilgums Latvijā ir 68 gadi, bet sieviešu – 78 gadi

Veselības ministrija līdz 2017.gadam par mērķi noteikusi pagarināt Latvijas iedzīvotāju dzīvesilgumu par diviem gadiem, paredz Sabiedrības veselības pamatnostādņu projekts 2011. līdz 2017.gadam, par ko ministrijas mājas lapā var izteikties iedzīvotāji.

Pērn Latvijā vīriešu vidējais dzīves ilgums bija 68,3 gadi, bet – 78,1 gads. Tādējādi līdz 2017.gadam tas būtu jāpagarina līdz 71,1 gadam vīriešiem un 79,6 gadiem sievietēm. To iecerēts panākt uz labākas veselības aprūpes pamata. Iepriekš noteiktos mērķus par dzīvesilgumu gan nav izdevies sasniegt.

Par galvenajiem uzdevumiem turpmākajiem gadiem izvirzīti saslimšanas un mirstības samazināšana ar neinfekcijas slimībām, mātes un bērna veselības aprūpes uzlabošana, traumatisma un mirstības samazināšana no ārējiem nāves cēloņiem un veselības aprūpes pieejamības pilnveidošana.

Lai sasniegtu mērķi, paredzēts uzlabot sirds un asinsvadu slimību ārstēšanu, pilnveidot onkoloģisko slimību profilaksi un agrīnu diagnostiku, veicināt garīgās veselības un diabēta profilaksi, tādējādi samazinot saslimstību un mirstību no neinfekciju slimībām.

Paredzēts veltīt vērību veselīga dzīves sākuma nodrošināšanai, izglītojot ārstniecības personas un vecākus par zīdīšanas nozīmi bērna veselības nodrošināšanā un imunitātes stiprināšanā, veselīga uztura un fizisko aktivitāšu nepieciešamību jau mazotnē, mazināt atkarību izraisošu vielu lietošanu jauniešu vidū, informējot par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem un izglītojot par infekcijas slimību profilaksi. Nav gan minētas konkrētas darbības šo mērķu īstenošanai, programmu izpētījusi aģentūra BNS.

Lai mazinātu traumatismu un mirstību dažādu ārēju cēloņu dēļ, turpināsies cīņa ar alkohola un narkotiku izplatību. Lai to paveiktu, normatīvajos aktos būtu jānosaka mazāka pieļaujamā alkohola koncentrācija asinīs autovadītājiem un jāizvērš plašumā izglītošanas kampaņas par drošības pasākumiem kā drošības instrukcijas atbilstoši sezonai, piemēram, par ziemas sporta veidiem un peldēšanos, iecerējusi VM.

Lai veselības aprūpe būtu pieejamāka, uzdevums būs izstrādāt ambulatoro un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstības plānu 2012. līdz 2014.gadam, kā arī informēt sabiedrību par racionālu zāļu lietošanu, cīnīties par zemāku vairumtirdzniecības uzcenojumu zālēm, pilnveidot analīzei nepieciešamās statistikas datu vākšanu un uzglabāšanu un īstenot citus pasākumus.

Komentāri (29)

maija_trikule 28.10.2010. 15.35

Lineārie budžeta samazinājumi ir pataisījuši lielāko ekonomiski aktīvo iedzīvotāju daļu par ubagu baru, kam nav pieejama pilnvērtīga dzīve (te ieskaitu arī izglītību, grāmatu iegādi, kultūras pasākumus) un medicīniskie pakalpojumi.Tādas metodes šī izvirzītā mērķa sasniegšanu gan tā kā neveicina. Vai ar šo skaisto saukli netiek piesegts valstī īstenotais ekonomiskais genocīds, kas īpaši tiek vērsts pret izglītības, kultūras, medicīnas darbiniekiem, tajā paša laikā saglabājot varen pilnas siles valsts pārvaldes administratīvajā aparātā un valsts uzņēmumos? Vai dzīves ilgumu palielina atteikšanās no kvalitatīvas pārtikas, lai samaksātu par apkuri? Vai dzīves ilgumu palielinās finanšu ministra amata kandidāta ekonomista A.Vilka iecerētais trīskāršotais nekustamā īpašuma nodoklis mājokļiem??? Izskatās, ka līdzekļi mērķa sasniegšanai ir tikpat piemēroti kā sāls un sērskābe jēlu brūču dziedināšanai.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu