Bendrāte: neaizmirsīšu, ko Lembergs manā labā darījis • IR.lv

Bendrāte: neaizmirsīšu, ko Lembergs manā labā darījis

74
Silva Bendrāte. Autors: Mārtiņš Zilgalvis, F64
Indra Sprance

Audio ieraksts: JL deputāte pinas skaidrojumos, vai nauda radio iegādei iedota vai aizdota

Nekad neaizmirsīšu, ko Aivars Lembergs manā labā ir izdarījis, palīdzot īstenot manu ideju, – tā intervijā Ir.lv pauž pašreizējās un nākamās Saeimas deputāte, partijas “Jaunais laiks” (JL) valdes locekle Silva Bedrāte, skaidrojot atklātībā nonākušo naudas saņemšanu no Ventspils mēra ''Kurzemes Radio'' kapitāldaļu iegādei.

Viņa skaidro, ka 90.gadu otrā pusē viņai bijusi ideja izveidot Kurzemes reģionālo radiostaciju, kas arī īstenota, taču viņai neesot izdevies iegūt šajā uzņēmumā kapitāldaļas. ''Es biju cerējusi, ka varēs atbalstīt mani kā šīs idejas autori ar manu intelektuālo ieguldījumu un materializēt to daļās. Diemžēl, man paskaidroja, ka to nevarot, un es kā idejas autore paliku ārpus,'' stāstīja Bendrāte.

Lai iegūtu naudu kapitāldaļu iegādei, viņa esot uzrunājusi vairākus cilvēkus, tajā skaitā Lembergu, ar kuru viņai darba dēļ bija izveidojušās labas attiecības. “Aivars Lembergs bija gatavs man šo naudu iedot,'' stāstīja Bendrāte, pinoties paskaidrojumos, vai nauda aizdota vai uzdāvināta. Parakstīt trasta līgumu “kārtības labad” viņai ieteicis Lemberga advokāts. Saskaņā ar Lemberga – Bendrātes mutisko vienošanos trasta līgums tika lauzts jau tā paša gada laikā, taču nekāda juridiska apliecinājuma gan tam neesot.

Lai arī trasta līgums nosakot, ka “pilnvarniekam (Bendrātei) ir jāvadās tikai un vienīgi no trasta dibinātāja (Lemberga) interešu viedokļa”, Bendrāte neuzskata, ka “Kurzemes Radio” pārstāvētu Lemberga intereses. Viņa arī neatzīst, ka būtu rīkojusies neētiski, slēpjot šo faktu, vai arī pretlikumīgi, nenorādot parādsaistības pret Lembergu amatpersonas deklarācijā.

Viņa uzsver, ka darījums noticis pirms 13 gadiem, kad bijuši citi apstākļi, turklāt saskaņā ar mutisko vienošanos darījums vairs neesot spēkā.

Deputāte uzsver, ka ne pirms 13 gadiem, ne arī šobrīd, esot politikā, viņa neesot no Lemberga saņēmusi nekādas norādes. Vērtējumā par Lembergu viņa ir atturīga: “Es nekad neaizmirsīšu, ko viņš ir manā labā labu izdarījis, palīdzot īstenot manu ideju, kas bija ļoti laba ideja un savā laikā 21 cilvēkam deva darbavietas komercradiostacijā. Es to nekad neaizmirsīšu, bet es saprotu, ka tiesiskā valstī, ja viņš ir apsūdzētā persona, viņam nāksies atbildēt par to, kas ir bijis. Lai viņam izdodas par to atbildēt, bet tie ir tiesiskās valsts principi, un es tajā neiejaucos,'' sacīja Bendrāte.

Uz jautājumu, kā viņa balsojusi jautājumā par Jāņa Maizīša pārapstiprināšanu ģenerālprokurora amatā, Bendrāte sacīja, ka balsojusi par.

Jau vēstīts, ka portāls pietiek.com publicējis 1997.gada aprīlī noslēgtu trasta līgumu starp Bendrāti, kuras uzvārds tolaik bija Ērmane, un Lembergu. Saskaņā ar līgumu Lembergs pilnvarojis Bendrāti savā vietā iegādāties SIA “Kurzemes Radio” jaunā laidiena kapitāldaļas 2250 latu vērtībā.

Ir.lv publisko Silvas Bendrātes teiktā audioieraksta fragmentu. Intervē Indra Sprance.

Komentāri (74)

Ieva Daugule 21.10.2010. 15.31

Manuprāt, te galvenais ir absolūtā žurnālistikas ētikas ignorēšana, parakstot līgumu un solot rīkoties naudas devēja interesēs. Tā nav žurnālistika, tā ir politiska prostitūcija. Nu neticu, ka Kurzemē esošs radio attiecībā uz Lembergu vienmēr bija strikti objektīvs, gluži tāpat, kā savulaik “laikraksts” Ventas Balss. Neesmu pārliecināts, ka te ir mandāta nolikšanas iemesls. Kundzīte tagad putrojas, bet toreiz, kad viņa ņēma naudu no Lemberga, viņa nebija politiķe, nebija deputāte. Daudzreiz sliktāki ir tie cilvēki, kuri slepus ņēma naudu no Lemberga un bija politiķi un deputāti. Te ir visa plašā “trubas” ietekme Latvijas politikā, un neba jau Bendrāte te bija galvenā vaininiece. Drīzāk mazs bandinieks ļoti, ļoti daudz plašākā šaha spēlē. Tas jau nebija nejauši, ka “zaļie zemnieki” šodien vēlreiz nobučoja sava saimnieka pēcpusi.

+37
-3
Atbildēt

4

    photocom > Ieva Daugule 21.10.2010. 16.32

    Nu kurš te čiepstētu
    ja ne streips
    savulaik
    šķēļa slavinātājs
    un
    kazu apsaukātājs

    mutes nesaturētājs
    !

    +4
    -20
    Atbildēt

    0

    photocom > Ieva Daugule 21.10.2010. 18.19

    kāda žults
    ko murgo
    pašam feis pūkās
    bet citas
    te ārstē
    fuij !

    +2
    -15
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > Ieva Daugule 21.10.2010. 23.11

    Konkreets piemeers – 2004.gadaa Ventspils jaunie vides reportieri (toreiz veel vidusskolnieki) kaada projekta ietvaros izveidoja radio raidiijumu par a/s Ventamonjaks. Luugumu Kurzemes radio raidiijumu paaraidiit noraidiija, atrunaajoties ar draudziigajaam attieciibaam ar kaadiem Ventspils uznjeemumiem. Neko kritisku par Ventspili Kurzemes radio nepiekrita paaraidiit.
    Izveidotais raidiijums tika pievienots atskaitei Vides fondam, kur neviens to droshi vien taa arii nenoklausiijaas.
    Skumji…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Daugule > Ieva Daugule 21.10.2010. 18.13

    Un kurš te bļaurotu, ja ne kārtējais anonīmais gļēvulis? Bļaustieties vien, cienītais(ā) — žults Jums krājas, citus tas netraucē.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 21.10.2010. 14.50

Jebkurā gadījumā, viņa atradusies kliedzošā interešu konfliktā, darīja viņa tur ko Lemberga labā, vai nedarīja, un kā žurnalistei un politiķei viņai tas bija jāsaprot.
Un tas skaidrojums – “Lembergs tik daudz darījis manā labā” jau automatiski prasa turpinājumu – “un kā tad es pēc tam varēju atteikt izdarīt ko viņa labā?”.
Diezgan dīvaini skaidrojumi – ja kāds manā labā ko izdarījis, ētikai varu uzspļaut.

+28
-4
Atbildēt

0

Ieva 21.10.2010. 15.56

Tieši tāpēc tika balsots par Vienotību, tieši tāpēc tika balsots par VL, tieši tāpēc daļa latviešu vēlētāju nobalsoja par SC- tāpēc , ka ticēja, ka viņi strādās godprātīgi un izdzenās to mahinatoru baru. Nav aizmirsti ne Taukmūļu gājieni, ar lielākajiem kretīniem un garantiem priekšgalā, nav aizmirstas ne Batķas mahinācijas ar dzīvokļiem, ne Jakrina lobēšanas gājieni. Tieši tāpēc zaudēja gan PLL gan TB.
Tagad VL ir vai nu jāpaziņo, ka to iekšienē ir sagrauzis tārps un VL ne ar ko neatšķiras no mahinatoru partijām, vai tomēr jāizdara sāpīgs, bet vajadzīgs solis. Žēļ Bendrātes, tiešām cilvēciski žēl, it sevišķi, ja viņa ir mainījusies- tagad viņai jāmaksā par vecām kļūdām, un viņas gados parakstīties uz nenoteiktību četru labi apmaksātu gadu vietā, ir tiešām ļoti sāpīgi. Bet, ja Bendrātei pirmajā vietā ir Latvija un ne savs pašlabums, tad mandāts ir jānoliek. Citādi tajā portretu galerijā, kurā ir Poliščuka un Staķe, būs arī Bendrātes un Vienotības portrets.

+17
-2
Atbildēt

5

    piziks > Ieva 21.10.2010. 22.11

    Absint, ak! Ja JL kā Vienotības bāze savā galvgalī būtu kādreiz godīgs bijis! Kad premjers bija Repše un FM galvenais grāmatvedis — Dombrovskis, 2003./2004. gados, pirms jaungada pēkšņi tika, LR likumus pārkāpjot, masveidā apturēta PVN atmaksa lielajiem nodokļu maksātājiem — lielākajiem budžeta pildītājiem: tika nodarīti pamatīgi zaudējumi tiem “LR lieluzņēmumiem”, kuri centās nodokļus maksāt. Izrādījās, tāds bijis toreizējā premjera ģeniālais plāns, — pirms jaungada ar tādu, likumus pārkāpjošu, pret lielākajiem maksātājiem vērstu manevru sataisīt politizdevīgus Valsts Kases ciparus! Te tagad ēvelē Bendrāti par pirmspolitikas laika grēkiem vien tādēļ, ka sagrēkojusi ar Lembergu par 2250 lašiem, — JL Vadonis ar piekariņu nr.2 (pirmais tolaik bija Kariņš) blēdījušies daudz vērienīgāk. Morāle Vienotībā? Godīgums?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > Ieva 21.10.2010. 19.07

    Lūdzu izskaidrot man nejēgam, kālab ticēt, ka Bendrāte ir Vienotības karognesējs, ja spēkus tā smeļas no Hūtes peļķes? Kā maizi ēdi, tā dziesmu dziedi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 21.10.2010. 16.11

    man gribas ticēt, citādi ja viens ir garants, cita prostitūta un visi pārejie ir zagļi un korumpanti, tad kam mums šī saeima. Es nesaprotu terminu “pa pusei godīgs”. Tāpēc ticu, jā ticu, ka Saeimā ir godīgi cilvēki. Manās acīs tā līdz šim bija Vienotība. Ja vienotība teiks, ka viņi ir tādi paši kā lielie kretīni, tas varbūt atvērs manas naivās acis…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    sandramarciap > Ieva 21.10.2010. 21.21

    Vienotībai vajadzēja izslēgt no savu biedru sastāva

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 21.10.2010. 16.29

    protams, bet es neesmu un nepretendēju uz Saeimu. Tur tomēr vajadzētu būt civēkiem ar tīru sirdsapziņu. Vai ne tā?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu