Latvijas darba tirgus sevi izsmels 2017.gadā • IR.lv

Latvijas darba tirgus sevi izsmels 2017.gadā

83
Raitis Plauks, F64

Eksperte prognozē līdz pat 15 000 imigrantu turpmāko gadu laikā

Jau ap 2017.gadu visi nodarbinātības pieauguma resursi Latvijas darba tirgū varētu būt izsmelti un ik gadu darba tirgū būs jāiesaista no 5000 līdz 15 000 imigrantu, par ekonomistes Raitas Karnītes prognozēto konferencē "Darbaspēka migrācija – iespējas un izaicinājumi" vēsta “Nozare.lv”.

Lai 2025.gadā sasniegtu 80% ES labklājības līmeņa, šeit jābūt 1,4 miljoniem strādājošo. Pat pie cerīgākajām prognozēm Latvijā būšot tikai miljons darbaroku, kas nozīmē, ka Latvijā šajā gadā būtu jādzīvo aptuveni 400 000 imigrantu.

Tautsaimniecības attīstībai laikā no 2016.gadam līdz 2025.gadam imigrantu skaits, pēc viņas aplēsēm, varētu  sasniegt 17,4% no pamatiedzīvotāju skaita. Ja nepieciešamais darbinieku skaits nebūs pieejams, Latvija atpaliks no vēlamā IKP.

Ekonomiste uzsvēra, ka Latvijā imigrācijas politika ir jāsāk veidot nekavējoties, jo šāds nepieciešamais iebraucēju apjoms ir ļoti augsts un ar šiem cilvēkiem ir jāstrādā.

Latvijas iedzīvotāji labvēlīgāk skatoties uz iebraucējiem no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas, kas liekas tuvāki mentalitātei.

Komentāri (83)

Kristīne Rigerte 19.10.2010. 15.12

pie mums ir [pārāk] maz labas ķīniešu virtuves, tāpēc priecāšos iebraucēju vidū redzēt labus pavārus no Ķīnas! :)

+16
-1
Atbildēt

2

    Dace Buile > Kristīne Rigerte 19.10.2010. 16.15

    vismaz kads kadu C vitamina devu komentos pasniedz…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ARNO > Kristīne Rigerte 19.10.2010. 18.15

    Tur gan ieteiktu uzmanīties, jo ķīnieši mūs ekonomiski assimilēs kā to viņi dara ar daudzām Karību un Āfrikas zemēm. Letiņiem gan ir daudz ko mācīties no ķīniešiem: kā nedzīvot pāri ienākumiem, kā palīdzēt saviem tautiešiem un kā šancēt galvu nepaceļot no rīta līdz vakaram.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

gunasniedzina 19.10.2010. 16.18

Dīvaini. Kādu laiku atpakaļ Karnītes kundze Sestdienai izteica prognozi par karu. Viņa gan nevarēja nosaukt puses… Laikam tagad viņa runā par pēckara laikiem.
Interesanti, kurš maksā algu “ekspertei” ? Kad “ekonomistam” Karnītei bija pēdēja publikācija referējamā žurnālā ?

+17
-2
Atbildēt

6

    ievuliitis > gunasniedzina 19.10.2010. 18.03

    Taisnība. Un kamēr mums būs pietiekoši noņēmēju un pasūtītāju viņu šausmu stāstiem, un cilvēku muļķošanai, tikmēr cerēt uz iznešanu laikam būtu pāragri.:(

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > gunasniedzina 19.10.2010. 21.20

    betijacelmale. Karnītes kundzei laika kavēšanai vajag partiju. Ar Čeveru sanāca čiks.
    zanE.
    Varbūt Tu vari kaut ko piedāvāt, žēl kundzi?:)))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > gunasniedzina 19.10.2010. 17.46

    …Betij, neaizmirsti, ka antikvāras mēbeles iznes….pašas tās nekur nedodās!… :))

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > gunasniedzina 19.10.2010. 17.44

    Antikvāras mēbeles varētu doties pensijā un pārstāt musināt un dzīt depresijā cilvēkus.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > gunasniedzina 19.10.2010. 17.25

    …Betij!…pret antikvārām mēbelēm jāizturas ar cieņu….:))

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > gunasniedzina 19.10.2010. 17.11

    Karnītes kundzei sanāk labs duets ar Smirnova kungu no Ventspils augstskolas. Žēl, ka līdz viņas apokalipses pareģojumu atspēkojumiem būs tik ilgi jāgaida.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Janis 19.10.2010. 15.12

Jā, jā, tieši to mums vajag – vēl vairāk SC elektorāta.
Jo mums ir par maz cilvēku, kas ir gatavi balsot par veciem komunistiem un viņu audzēkņiem.

Realitāte ir tāda, ka imigrācija būtu ļoti nevēlama, jo mums tuvumā nav nevienas valsts no kuras tādā apjomā varētu ieceļot cilvēki, kas kaut kādā veidā ir savietojami ar latvisko mentalitāti un nesāktu šeit radīt vēl lielākas problēmas kā imigrācija risina (NVS = pieaugoša Kremļa ietekme un pieprasījums pēc komunisma laiku politikas, pat pārtautošana, islama valstis = skatamies, kādas problēmas turki sagādā Vācijā).

Grūti arī saskatīt to pamatojumu kāpēc ar nelielu strādājošo skaitu IKP nevar izaugt līdz vēlamajam un kāpēc tam būtu jāizaug tieši tik ātri kā postulē ekonomiste.

+17
-4
Atbildēt

22

    Sanšains > Janis 19.10.2010. 18.56

    Jauki. Turpiniet cerēt!:)

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Janis 19.10.2010. 15.16

    Varbūt Jūs to neredzat, jo neesat ekonomists?
    Varbūt, lai būtu, kas baro pensionārus, minot tikai vienu iemeslu.

    Lai būtu augstāks latviskā elektorāta procents, vajag bērnus taisīt! ;)

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Janis 19.10.2010. 15.24

    Viena no problēmām, ko turki gan savulaik Vācijā atrisināja, bija darbaspēka trūkums straujajai ekonomikas attīstībai. (Un tas ir attīstītajā Vācijā, tā ka nestāstiet, ka masveidīga ražošana, augstās tehnoloģijas utt. ļaus iztikt bez darba rokām.)

    Un otra, kuru viņi vēl arvien risina, ir dzimstība. Vācija turās ap nullēm tikai tādēļ, ka turki kompensē vāciešu negatīvo dzimstību.

    Es neesmu imigrācijas rezultātu apjūsmotājs. Imigranti, piemēram, nebūt nevairo Parīzes baudīšanu. Bet tautām, kuras pašas sevi neatražo, nav citas izvēles, atskaitot ekonomisko kritumu. Vai mums ir zemāk, kur krist?
    (Tautiešu masu atgriešanos dzimtenē pēc ekonomiskās emigrācijas neuzskatu par sevišķi reālu.)

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Janis 20.10.2010. 02.30

    >Haris

    Nodarbojoties ar seksu, vēlams skatīties uz Dzintara, Parādnieka vai, ja galīgi citādi nevar, Grīnblata bildi. Tad bērni sanākot “pareizi”.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Janis 19.10.2010. 15.57

    Kaut kā nav veicies ar to risināšanu. Piezīmēšu, ka nevienai no Rietumu valstīm tā arī nav izdevies atrast šo maģisko formulu.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Janis 20.10.2010. 12.13

    Kaspars Gasūns: Par ideoloģisko pusi. It kā varētu piekrist, bet neviens vēl nav atklājis šo “vairošanās propagandu”, un baidos, ka tas principā nav tik vienkārši. Tas ir atkarīgs no vērtību sistēmas un vispār no vesela cilvēciskā mikrokosmosa.
    ===============================
    Te nu mēs esam. Visi stāvam pie “sasistas siles” un plātām rokas. Nav ideju.
    Bet, kad viena daļa sabiedrības iesaka pamēģināt iedzīvināt tās šobrīd aizmirstās vērtības, kas dominēja agrāk, kad sabiedrības spēja sevi atražot – tad atskan nievas par tumsonību un sektantismu. Stulbi kaut kā, vai ne?:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Janis 20.10.2010. 12.08

    (turpinājums)

    Bet nav runa TIKAI par homoseksuālistiem – arī, piemēram, par dzelteno presi kopumā, kur tiek daudzināts un popularizēts dzīvesveids, kas nu pilnīgi noteikti nav vērsts uz sabiedrības atražošanos.:)

    Un, par spīti Jūsu vēlmei iztēlot “man līdzīgi domājošos” par sektantiem un varbūt pat grāmatu dedzinātājiem:), es, piemēram, balsotu vien nevis par šādas dzeltenās preses AIZLIEGŠANU, bet tās EKSISTENCES APGRŪTINĀŠANU gan. Piemēram, paceļot nodokļus – ja reiz ir iespējams nošķirt bērnu literatūru, oriģinālliteratūru, tad arī dzelteno presi, manuprāt, varētu nošķirt un aplikt ar papildu nodokli.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Janis 20.10.2010. 12.07

    Kaspars Gasūns: Ja Jūs nezinātu, ka pastāv homoseksuālisms, Jums būtu vairāk bērnu? Vai savai meitai novēlētu kopdzīvi ar homoseksuāli, kurš izdresēts par heteroseksuāli, bet tuvojas viņai ar (neapzinātu?) nepatiku?
    =====================
    Nav runas par homoseksuāļu “izdresēšanu”. Tikai par viņu uzbāzīgo plātīšanos.
    Un jā, es domāju, ka nav vēlama viņu dzīvesveida LABVĒLĪGA atspoguļošana presē, literatūrā, filmās. Un principā to būtu iespējams arī regulēt – galu galā kaut kāda cenzūra pastāv ikvienā valstī arī mūsdienās, piemēram, attiecībā uz pornogrāfiju.

    Nevajag domāt šauri un uzskatīt, ka sabiedrības attīstība vienmēr virzās tikai uz augšu vien!:) Arī PSRS ideologi tā domāja. Bet izrādījās… citādi.

    Tas pats ar homoseksuāļu un citu minoritāšu pārspīlētajām tiesībām Rietumos. Paies laiks, un izpratne par to atkal mainīsies.. piemēram, pret tādu, ko “Jums līdzīgie” pašlaik norakuši kā tumsonīgu anahronismu.:)

    (skat. turpinājumu)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Janis 19.10.2010. 17.45

    j_zalitis: gan mums Latvijā, gan viņiem ir(/bija) šai jomā ir ļoti maz, daudz par maz un nekur netiek valstiskā līmenī rādīta spēcīga izpratne par to, ka ir nepieciešams vairoties
    ==========================
    Pašlaik ir tā: ja Jūs publiskajā telpā pateiksit ko tamlīdzīgu, visticamāk to ignorēs.

    Ja piebildīsit, ka valsts, piemēram, šo vairošanās procesu:) varētu veicināt arī netieši, piemēram, skolās “ierādot patriotismu”; ierobežojot finansu atbalstu dekadentu un hedonistu “mākslai”:); nosakot ierobežojumus kretīnismam publiskajos TV kanālos:); neļaujot homoseksuālistiem plātīties, ka “var arī tā”, utt. – tad gan Jūs dabūsit pa pirkstiem!:)
    Gan no aivariem ozoliņiem un citām irām, gan pabrikiem un ēlertēm, gan ikstenām un langām.:):)
    Autoritārisms, provinciālisms, nerietumvērtībisms.:)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Elita Ļabe > Janis 19.10.2010. 20.42

    zemi par brīvu aizbraucējiem…un ko tiem, kas šeit palika un nepadevās ??

    0
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Janis 20.10.2010. 02.25

    >Haris

    “..skolās “ierādot patriotismu”; ierobežojot finansu atbalstu dekadentu un hedonistu “mākslai”:); nosakot ierobežojumus kretīnismam publiskajos TV kanālos:); neļaujot homoseksuālistiem plātīties, ka “var arī tā”, utt.”..”

    No kura no šiem stāv krāniņš?
    Ja Jūs nezinātu, ka pastāv homoseksuālisms, Jums būtu vairāk bērnu? Vai savai meitai novēlētu kopdzīvi ar homoseksuāli, kurš izdresēts par heteroseksuāli, bet tuvojas viņai ar (neapzinātu?) nepatiku?

    Protams, nelasīsim Šekspīra “Sapnis vasaras naktī”, jo tur vispār nav nekā patriotiska, Malēviča “Kvadrāts” degradē, vienīgā mūzika ir maršs, bet visi šitie Elsbergi, Ziedoņi un Čaki ir asociāli elementi.

    Lūk, tieši šāds aprobežots sektantisms liek man saukt mūsu “ultrapatriotus” par “cirvjiem”. Gan nacisti, gan ļedjajevieši dedzināja grāmatas – idejiski kaitīgās. Savukārt Hitlers savu nācijas attīrīšanu sāka ar homoseksuāļiem un invalīdiem. Kaut ko neatgādina?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 19.10.2010. 16.34

    Nav nekādas maģiskās formulas.
    Nav izdevies iespējams tāpēc, ka nav bijusi tāda visaptveroša iniciatīva un virzība?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Dace Buile > Janis 19.10.2010. 15.51

    Ja piedavās zemi par brīvu var ceret uz kādas daļas atgiešanos….

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Janis 20.10.2010. 02.12

    >j_zalitis

    Atvainojiet, ja mans vispār diezgan ciniskais izteiksmes veids aizskāra. Bērnu taisīšana un uzturēšana ir diezgan piezemēta nodarbe, tādēļ mani mazliet kaitina tāda čivināšana “kaut ko jau noteikti var vērst par labu, tikai nezinu kā”.

    Par naudas stimuliem – vismaz Skandināvijā un UK tie mūsu izpratnē ir vienkārši milzīgi. Bez šika, bet, sākot no kādiem 4 bērniem, var atļauties nestrādāt vispār. Ar to nepietiek – “aborigēnu” dzimstība mīnusos.

    Par ideoloģisko pusi. It kā varētu piekrist, bet neviens vēl nav atklājis šo “vairošanās propagandu”, un baidos, ka tas principā nav tik vienkārši. Tas ir atkarīgs no vērtību sistēmas un vispār no vesela cilvēciskā mikrokosmosa.

    Vai VL! patumsonīgie naivuļi būs tie, kas atkodīs šo kodu?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Janis 20.10.2010. 11.42

    Nodarbojoties ar seksu, vēlams skatīties uz Dzintara, Parādnieka vai, ja galīgi citādi nevar, Grīnblata bildi. Tad bērni sanākot “pareizi”.
    =======================
    Diezgan pajēli.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 19.10.2010. 17.08

    Kaspar, Jūsu teksta rezumē:
    1. Ad Hominem
    2. Kaut kādas norādes “caur puķēm” uz kaut kādiem “viņiem”

    Lūdzu konkrētus piemērus, kur valsts mērogā tiek piemērotas incentīvas, kuras paši iedzīvotāji atzīst par vērā ņemamām un kuras palikušas bez rezultātiem.
    Konkrētas valsts apmaksātas informēšanas un reklāmas kampaņas, kas informē iedzīvotājus par vajadzību vairoties kā arī informēšanu izglītības sistēmas ietvaros.
    Kad es saku, ka nav bijis “reālu” iniciatīvu, ar to es domāju tādu, kas būtu pietiekami plašas un pārdomātas, lai no tām varētu sagaidīt labus rezultātus.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Janis 19.10.2010. 16.41

    Atslēgas vārds Jūsu tekstā ir “iespējams” – tātad šaujat uz dullo. Vispār jau viņiem visādu stimulu sistēmas ir atstādātas, arī naudas pietiek. Problēmu arī krietni pirms mums apzinājās.

    Tikai “iespējams” kaut kā neiet…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Janis 19.10.2010. 16.57

    Kaspars Gasūns:
    Bet tautām, kuras pašas sevi neatražo, nav citas izvēles, atskaitot ekonomisko kritumu.
    =============================
    Kad parādās politiskas organizācijas, kas cenšas aktualizēt šos jautājumus un pat piedāvā risinājumus, tādi kā Jūs cenšaties to apkarot. Nav divkosība?:)

    Vai arī jums tikai ir atšķirīga izpratne par to, kā tad nu atražoties?:) Nē, diez vai tā.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 19.10.2010. 15.38

    Izvēle ir.
    Neatražošana ir psiholoģisku un ekonomisku procesu sekas un ar tādām pašām metodiem/procesiem to var arī risināt.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Dace Buile > Janis 19.10.2010. 15.53

    Ar ekonomiku tur nev nekada sakara… tikai ar psiholoģiju… Ja ekonomika butu noteicejs tad āfrika sen jau būtu izmirusi….

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 19.10.2010. 17.55

    Diemžēl vairošanās saistība ar homoseksualitāti, dekadenci u.c. Jūsuprāt apkarojamām parādībām nav zinātniski pierādīta.
    Toties ir viegli pārbaudīt to, ka šīs parādības pastāvējušas visos laikos un tas nav traucējis iedzīvotāju skaitam augt.

    Tas, ka mani izteicieni šeit neko nemaina ir taisnība, bet es esmu optimists un ceru, ka šī problēma tuvāko 20g laikā Eiropā aktualizēsies tāpat kā aktualizējušies vides/tīrās enerģijas jautājumi.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 19.10.2010. 17.09

    Protams, es neesmu lietas kursā par katru valsti, tāpēc lietoju “iespējams”.
    Ja Jums, cienītais, liekas, ka Jūs esat lietas kursā un varat lietot apgalvojumus, uz priekšu, tikai nezaudējiet mēra sajūtu.
    Es, personīgi, par šādām programmām neesmu dzirdējis kaut esmu apciemojis vairumu Latvijas kaimiņvalstu ieskaitot “sociāli nodrošinātās” Skandināvijas valstīm.
    Tas, kas gan mums Latvijā, gan viņiem ir(/bija) šai jomā ir ļoti maz, daudz par maz un nekur netiek valstiskā līmenī rādīta spēcīga izpratne par to, ka ir nepieciešams vairoties, jo svarīgāks ir terorisms, putnu gripa u.c. parādības, kas minētās valstis skar minimāli, ja vispār.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu