Latvijai liek maksāt par necilvēcīgiem apstākļiem cietumā • IR.lv

Latvijai liek maksāt par necilvēcīgiem apstākļiem cietumā

24
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Kompensācijas saņēmējs ir notiesāts par izvarošanu uz desmit gadiem ieslodzījumā

Latvija ir zaudējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) Igoram Bazjakam, kurš sūdzējās par necilvēcīgiem apstākļiem Daugavpils cietumā. Tiesa nosprieda, ka Latvijai ieslodzītajam ir jāsamaksā 11 700 eiro (8223 latu) liela morālā kompensācija, ziņo LETA. Bazjaks ir notiesāts uz desmit gadiem par 15 gadus vecas meitenes izvarošanu. Sodu viņš sāka izciest 1999.gadā.

Kā ziņo LETA, palātas tiesneši vienbalsīgi lēma, ka Latvija pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 3.punktu, kas aizliedz necilvēcīgu un pazemojošu apiešanos, kā arī 13.punktu par tiesībām uz atbilstošu medicīnisko palīdzību. ECT palāta noraidīja apsūdzības par cietumsargu sliktu apiešanos ar ieslodzīto Jelgavas un Daugavpils cietumos, jo šīs apsūdzības netika pierādītas.

Tiesa atzina, ka ieslodzītais gadu un 15 dienas, ko viņš pavadīja Daugavpils cietumā, mitinājies necilvēcīgos apstākļos. Tiesa nevarēja secināt, ka Bazjaks cietumā ir inficējies ar tuberkulozi, taču viņa infekcija raksturīga Daugavpils cietuma apstākļiem, teikts spriedumā. Tiesa nosprieda, ka Bazjaka ieslodzījuma apstākļi bijuši pietiekami slikti, lai radītu viņam satraukumu un ciešanas.

ECT palātas pieņemtais lēmums nav galīgs, trīs mēnešu laikā to var pārsūdzēt Lielajā palātā. Par pārsūdzību jālemj Tieslietu ministrijai.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte Ir.lv pauda uzskatu, ka tiesa lietu ir izskatījusi vienpusēji. “Ja personai, kura notiesāta par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, uzticas vairāk nekā  Latvijas valsts pārstāvjiem, uzskatu, ka apstākļi ir skaidroti vienpusēji,” komentēja Puķīte. Viņaprāt, ieslodzītie Latvijā nedzīvo sliktākos apstākļos kā Lietuvā un Polijā. Neuzskatu, ka mēs ar kaut ko atšķirtos, teica Ieslodzījuma vietu priekšnieks.

Sadzīves apstākļi cietumā esot tādi kā ēkās, kas celtas pirms simts gadiem. Apstākļi neesot ne necilvēcīgi, ne antisanitāri. Tomēr viņš atklāja, ka katru dienu saņem 30 – 40 sūdzības no ieslodzītajiem par vajadzībām, kas jārisina. Viņš atturējās komentēt, vai šis spriedums varētu radīt precedentu.

Bazjaks no Latvijas valsts ECT prasīja piedzīt iespējamos ārstēšanās izdevumus nākotnē miljons eiro apmērā, kā arī morālā kaitējuma atlīzību divu miljonu eiro apmērā.

 

Komentāri (24)

Janka, Janic 19.10.2010. 17.14

buutu beidzamais laiks cietumus savest kaartiibaa , ja buus jaaseed Lembem (un veel dažiem) tad viņš ar saviem advokaatiem varees no valsts kaartiigi nopelniit…

+12
-2
Atbildēt

0

Uldis Šneiders 19.10.2010. 17.44

1. Latvijā pietiktu ar vienu cietumu. Pārējie, lai dzīvo mājās un strādā 100-latnieku darbu!
2. Puķītes izteikums ir lielisks: Pēc būtības ir ļoti jāpārbauda katra LV valsts darboņa teiktais, lai tam varētu kaut mēģināt ticēt…
3. Nez kālab man šķiet, ka Latvijas valsts – nez kā personā – atbalsta “tiesu = kompensāciju” biznesu. Parēķiniet, kolēģi, cik, kas un par ko saņem kompensācijas no valsts budžeta. Manuprāt būtu tikai loģiski, ka šīs naudiņas maksātu tie, kas kļūdījās…

+7
0
Atbildēt

0

P_Dancis 19.10.2010. 17.09

Diemžēl antihumānie apstākļi Latvijas cietumos nav nekāds noslēpums un šādi Latvijai nelabvēlīgi spriedumi, visticamāk, sekos arī turpmāk.

+6
-2
Atbildēt

2

    astra_ozo > P_Dancis 19.10.2010. 18.57

    Pirms vairākiem gadiem bija tāda trula reklāma, kur šoferus baidīja ar pretīgiem skatiem no Latvijas cietumiem. Laikam valsts ar to lepojas… un pat nedomā neko mainīt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > P_Dancis 19.10.2010. 19.29

    Ja jau mums ir jābūt tik saprotošiem pret krievvalodīgo vairākuma nevēlēšanos integrēties mūsu sabiedrībā, kāpēc mēs nevarētu būt saprotoši pret cietumnieku dzīves apstākļu radīto papildus degradāciju. Jo šībrīža uzstādījums ir sodīt, nevis pāraudzināt. Nav brīnums, ka pēc šādas dzīves skolas zeku vairākums atgriežas iepriekšējā sociālajā stāvoklī.

    Īpaši skumjš stāsts ir par mazgadīgo kolonijām, kurās jaunības muļķības dēļ iekļuvušie koplietošanas kamerās tiek izdresēti par īstiem recidīvistiem.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu